Inici Contacte Subscripció Data: 21/04/2005 Butlletí núm. 46

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

L'IEC presenta el primer volum del projecte La ciència en la història dels Països Catalans el dia de Sant Jordi

El dia de Sant Jordi es presentarà a l'IEC el primer volum del projecte La ciència en la història dels Països Catalans, dirigit per dos membres de l'Institut: l'historiador de la ciència i microbiòleg, Dr. Ramon Parés i Farràs, i l'arabista, Dr. Joan Vernet i Ginés.

Aquest projecte, que consta de dos volums, es va presentar el 19 de desembre de 2001 a l'Aula Magna de la Universitat de València i pretén oferir al públic de llengua catalana una història social de la ciència des de la Catalunya comtal fins a la Guerra Civil Espanyola i aportar-ne una visió homogènia i una  perspectiva moderna i actual.

El primer volum ha vist finalment la llum aquest 2005 gràcies a una intensa tasca de molts col·laboradors i, especialment, de la Universitat de València, que s'ha fet càrrec de la publicació.

La presentació del proper 23 d'abril estarà presidida pel conseller d'Universitats, Carles Solà, el rector de la Universitat de València, Francisco Tomàs, i el president en funcions de l'IEC, Salvador Giner. L'acte s'inclourà dins l'Any del Llibre i la Lectura.


L'IEC participa en la lectura de Solitud al Parlament de Catalunya
L'Institut d'Estudis Catalans participa divendres
en la lectura de Solitud, organitzada pel Parlament de Catalunya amb motiu del centenari de la publicació de l'obra de Caterina Albert i dins els actes commemoratius de la diada de Sant Jordi.


Les darreres obres editades per l'IEC, a les parades de Sant Jordi
El dia de Sant Jordi l'Institut d'Estudis Catalans instal·larà dues parades de llibres on
trobareu una mostra de les darreres obres editades per l'IEC  i obres de consulta de gran rellevància com el Diccionari de la llengua catalana, el Nomenclàtor oficial de la toponímia major de Catalunya,  l'Atles lingüístic del domini català.

La ubicació i els horaris seran els següents:

- de 9.00 a 21.00 hores a la Rambla davant de l'església de Betlem, cantonada Carrer del Carme

- de 10.00 a 14.00 hores al pati de la Casa de Convalescència (carrer del Carme, 47. Barcelona).



Eva Buchi parla sobre Joan Coromines et le lexique roman en la tercera conferència del cicle dedicat al filòleg català
L'Institut d'Estudis Catalans va celebrar dimarts la tercera conferència del cicle en homenatge al filòleg Joan Coromines (1905-1997) amb motiu del centenari del seu naixement.

Eva Buchi, investigadora del Centre National de la Recherche Scientifique, va parlar sobre Joan Coromines et le lexique roman a la Sala Prat de la Riba i va valorar les aportacions fonamentals de Coromines en aquesta matèria.

L'IEC vol homenatjar Coromines per la seva "extraordinària aportació al coneixement de la llengua catalana" i, a través d'aquest cicle de conferències, fer conèixer i divulgar l’obra de qui fou "membre de l’Institut, patriota exemplar i lingüista insigne".

Amb motiu de l'homenatge a Coromines, l'IEC també acull una petita exposició sobre el filòleg al Pati de la Casa de Convalescència.




Josep Maria Puig i Salellas parla sobre Catalanisme, nacionalisme i segle XXI dins el cicle de conferències Perspectives del segle XXI: Població, societat i país
Josep Maria Puig i Salellas, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, va pronunciar dimecres la sisena conferència del cicle Perspectives del segle XXI: Població, societat i país, que portà per títol Catalanisme, nacionalisme i segle XXI.

L’Institut d’Estudis Catalans va presentar el 18 d'octubre aquest segon cicle de conferències que està coordinat per Salvador Giner i que finalitzarà el proper 9 de maig. El cicle ha reunit ja personalitats de diferents àmbits del món acadèmic i cultural català com Josep Laporte, Jordi Pujol, Josep Maria CastelletAnna Cabré i Oriol Homs.

Consulteu el díptic del cicle.

Declaració de l'IEC sobre el primer cicle de conferències, Recerca i País.



La Universitat de Lleida investeix doctor Honoris Causa a Pere Lluís Font
Pere Lluís Font, professor de Filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, va ser nomenat doctor Honoris Causa per la UdL el passat dimecres en un acte que va tenir lloc a l’Auditori del Centre de Cultures.

 Apadrinat per Àngel Rodríguez, degà de la Facultat de Medicina, i Manel Lladonosa, catedràtic d’Història Contemporània, es va convertir en el setzè honoris causa de la Universitat de Lleida.

Pere Lluís Font és professor de Filosofia a la UAB des de la seva fundació, l'any 1968, i fou el primer director d’aquest departament, així com vicerector d’Estudis. Coodirector de la col·lecció Textos Filosòfics d’Edicions 62, ha publicat treballs d’història de la filosofia moderna, d’història del pensament català i de filosofia de la religió. També ha estat membre del Consell Assessor de Cultura de la Generalitat i del Consell d’Avaluació Científica i Tècnica.


Carme Vallès s'incorpora a la delegació de l'IEC a Lleida
Carme Vallès s'ha incorporat aquesta setmana com a secretària de Ramon Sistac, delegat de l'IEC a Lleida. Aquesta delegació territorial té la seva seu al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.


La Xarxa per a la Custòdia dels Territori celebra la seva Assemblea anual a l'IEC
La Xarxa per a la Custòdia del Territori (xct) va celebrar dijous la seva Assemblea anual el passat dijous a la Sala Prat de la Riba de l'IEC.
La xct és una organització sense ànim de lucre, constituïda formalment el març del 2003, fruit de la convergència de diverses organitzacions i persones que veuen la necessitat d’impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país.

Actualment, la xct compta amb 86 membres, tal com associacions, fundacions, ajuntaments, consorcis, universitats i centres de recerca, altres administracions, empreses i persones vinculats amb el territori.


El Parlament i la Generalitat homenatgen Josep M. Font i Rius amb motiu del seu 90è aniversari
El proper dimecres 27 d'abril, el Parlament de Catalunya i la Conselleria de Justícia de la Generalitat retran un homenatge a Josep M. Font i Rius, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, amb motiu del seu 90è aniversari.