Inici Contacte Subscripció Data: 31/03/2005 Butlletí núm. 43

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

L'Institut d'Estudis Catalans homenatja el filòleg Joan Coromines amb motiu del centenari del seu naixement
L'Institut d'Estudis Catalans inicia el proper dimarts 5 d'abril un cicle de conferències en homenatge al filòleg Joan Coromines (1905-1997) amb motiu del centenari del seu naixement.

Després de l'acte inaugural del cicle, tindrà lloc la primera conferència que portarà per títol El lèxic català en el diccionari de Coromines, i anirà a càrrec de Germà Colón, de la Universitat de Basilea i membre de l'IEC.

A més, està previst projectar l'entrevista de Josep M. Espinàs a Joan Coromines emesa al programa Stromboli de Televisió de Catalunya el 21 de març de 1995.

A principis d'aquest mes, l
a Generalitat de Catalunya, impulsora de la celebració del centenari del naixement de Joan Coromines arran d'una iniciativa de l'IEC, va constituir-ne la comissió organitzadora. L'Institut d'Estudis Catalans és un dels membres de la Comissió i ha designat Antoni M. Badia per formar-ne part.

L'IEC també acull una petita exposició sobre el filòleg al Pati de la Casa de Convalescència, seu de la Institució.




Reunió del Patronat de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer

Aquest dimecres s'ha reunit a l'IEC el Patronat de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer per aprovar les despeses de l'any 2004, el pressupost de 2005, concedir el Premi Ferran Sunyer i Balaguer de 2005, renovar patrons, etc.

La Fundació té per objectiu
concedir premis a treballs d'investigació matemàtica i ajuts de tot tipus per a estudis i treballs relacionats amb les ciències matemàtiques.

El dia 22 d'abril de 2004 la Fundació va atorgar el Premi Ferran Sunyer i Balaguer al professor Guy David per la seva obra Singular sets of minimizers for the Mumford-Shah functional.


Antoni Riera assisteix a la reunió anual del Comité Español de Ciencias Históricas
Antoni Riera, vicepresident de l'IEC, ha assistit aquest dimecres a la reunió anual del Comité Español de Ciencias Históricas que ha tingut lloc a Madrid.


El geògraf Oriol Nel·lo analitza la situació del territori de Catalunya dins el cicle de conferències Perspectives del segle XXI: Població, societat i país
Oriol Nel·lo,
secretari per a la Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya, va pronunciar dimecres la conferència El territori: polítiques i dinàmiques dins el marc del cicle de conferències Perspectives del segle XXI: Població, societat i país.

Nel·lo va constatar que el territori de Catalunya ha conegut en les darreres dues dècades un accelerat procés de transformació, ja sigui pels processos de metropolinització del territori i també perquè les dinàmiques de concentració de la població i l’activitat sobre el territori -que responen a una tendència secular- han estat substituïdes per nous processos de "dispersió de la urbanització, d’especialització funcional i riscos de segregació social".

Aquestes transformacions ofereixen grans oportunitats, però plantegen també nombrosos reptes. Segons Nel·lo, per afrontar-los resulta del tot necessària una acció decidida dels poders públics per tal d’ordenar el territori d'una forma sostenible a nivell mediambiental, funcionalment eficient i socialment justa.

Consulteu el díptic del cicle Perspectives del segle XXI: Població, societat i país.

Declaració de l'IEC sobre el primer cicle de conferències, Recerca i País.


L'IEC presentarà el primer volum del projecte La ciència en la història dels Països Catalans el proper 23 d'abril

El dia de Sant Jordi es presentarà a l'IEC el primer volum del projecte La ciència en la història dels Països Catalans, dirigit per dos membres de l'Institut: l'historiador de la ciència i microbiòleg, Dr. Ramon Parés i Farràs, i l'arabista, Dr. Joan Vernet i Ginés.

Aquest projecte, que consta de dos volums, es va presentar el 19 de desembre de 2001 a l'Aula Magna de la Universitat de València i pretén oferir al públic de llengua catalana una història social de la ciència des de la Catalunya comtal fins a la Guerra Civil Espanyola i aportar-ne una visió homogènia i una  perspectiva moderna i actual.

El primer volum ha vist finalment la llum aquest 2005 gràcies a una intensa tasca de molts col·laboradors i, especialment, de la Universitat de València, que s'ha fet càrrec de la coedició.

La presentació del proper 23 d'abril estarà presidida pel conseller d'Universitats, Carles Solà, el rector de la Universitat de València, Francisco Tomàs, i el president en funcions de l'IEC, Salvador Giner. L'acte s'inclourà dins l'Any del Llibre i la Lectura.