Inici Contacte Subscripció Data: 25/11/2004 Butlletí núm. 28

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

L'IEC participa a la Càtedra que la Universitat de Girona dedica a l'escriptora M. Àngels Anglada
L'IEC ha participat en la creació de la Càtedra que la Universitat de Girona dedica a la figura i l’obra de M. Àngels Anglada, escriptora i membre de l'IEC.

La Càtedra té com a objectiu perpetuar la memòria i estudiar la seva obra a través de jornades de treball, seminaris, cursos, estudis i publicacions, destinats a contribuir a la divulgació d’una obra literària feta a l’ombra dels clàssics.

D’altra banda, també pretén impulsar els estudis clàssics i promoure un espai de reflexió, de debat i d’estudi sobre el llegat de les literatures grega i llatina clàssiques en la literatura catalana.

La presentació va anar a càrrec del Dr. Joan Batlle, rector de la UdG i la Dra. Mariàngela Vilallonga, Catedràtica de Filologia Llatina. També hi van assistir Rosa Geli, una de les filles de M. Àngels Anglada; Carles Miralles, en representació de la presidència de l’Institut d’Estudis Catalans; i Isabel Pineda, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres. Aquestes dues institucions són algunes de les que donen suport a l’activitat de la Càtedra.


Presentació de la Bíblia del segle XIV: Èxode. Levític, a l'Institut d'Estudis Catalans
El passat dimecres es va presentar a l'Institut d'Estudis Catalans el llibre Bíblia del segle XIV: Èxode. Levític, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. L'acte va ser presidit per Josep Laporte, president de l'IEC, i Joan Magí, president de l'Associació Bíblica de Catalunya.

Aquesta obra forma part del Corpus Biblicum Catalanicum, que inclourà totes les traduccions catalanes de la Bíblia o de textos directament relacionats amb la Bíblia, inèdits o publicats, des dels inicis (segle XIII) fins a l’any 1900. Aquest volum recull els textos relacionats amb l’Èxode i el Levític de la traducció bíblica del segle XIV i ha estat  coeditat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat i l’Associació Bíblica de Catalunya.

A l'acte van assistir-hi Josep Massot, director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat;
Josep Moran, membre de la Secció Filològica de l'IEC i professor de la Universitat de Barcelona; Josep Perarnau, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, i Pere Casanellas, codirector de la col·lecció.



Mercè Durfort i Marta Estrada, membres de l'IEC, reben la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
Mercè Durfort i Marta Estrada, biòlogues i membres de l'IEC, han estat reconegudes amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.

Mercè Durfort està especialitzada en la gametogènesi de mol·luscs i crustacis. Pertany a diverses societats científiques, i és autora de publicacions tècniques i de vídeos metodològics pensats per a donar suport a la docència que imparteix.

Marta Estrada ha centrat la seva recerca científica en l'ecologia del fitoplàncton marí i la seva interacció en l'ecosistema global. Ha publicat un centenar llarg de treballs en revistes internacionals especialitzades i capítols de llibres i monografies. Ha investigat i escrit biografies de científics catalans (Pere Mata, Emili Huguet del Villar), ha participat activament en les activitats de la Societat Catalana de Biologia, de la qual ha estat vicepresidenta.

La setmana passada el govern va fer públics els noms de les trenta persones i les tretze entitats que aquest any han estat distingides amb la Creu de Sant Jordi.

Aquest guardó reconeix persones i entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya, ja sigui en la defensa de la seva identitat ja sigui en l'àmbit cívic i cultural.

Reconeixement a Josep Llobera
Per altra banda,
Josep Llobera i Ramon, mestre de correctors, que va treballar a l'IEC durant un llarg període de temps -al costat de Ramon Aramon i Serra- fins que es jubilà l'any 1988, ha rebut també de la Generalitat la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva defensa i difusió de la llengua catalana.


Josep Clotet, de la Universitat Internacional de Catalunya, revela els secrets del DNA en una conferència a l'IEC

El professor de l’àrea de biologia molecular i cel·lular de la Universitat Internacional de Catalunya, Josep Clotet, va pronunciar el passat dimecres la conferència Retalla, enganxa i pinta. Introducció a les principals tècniques de manipulació del DNA, organitzada per la Societat Catalana de Biologia.

Des de fa uns 15 anys, les tècniques de manipulació del DNA són una rutina en la majoria dels laboratoris del món, tant és així que s’utilitzen pràcticament com a tècniques de manualitats. Efectivament, el DNA es pot tallar, enganxar, llegir, amplificar... En la xerrada, dedicada especialment als professors, es van exposar de forma molt entenedora la teoria d’alguns d’aquests procediments, per tal que els docents tinguin una base més sòlida a l’hora d’explicar-los.


Lliurament del V Premi Societat Catalana d'Economia
La Societat Catalana d'Economia va lliurar el dimecres el premi que porta el seu nom a Ignasi Nieto i Joaquim Solà pel seu estudi sobre El sistema elèctric espanyol des de la perspectiva industrial.

A l'acte de lliurament del guardó, celebrat a la Casa Llotja de Mar, van assistir-hi Pere Puig i Bastard, president de la Societat Catalana d'Economia, Miquel Valls i Maseda, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Antoni Serra i Ramoneda, president de Caixa Catalunya.