Inici Contacte Subscripció Data: 18/11/2004 Butlletí núm. 27

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Mercè Durfort i Marta Estrada, membres de l'IEC, reben la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
Mercè Durfort i Marta Estrada, biòlogues i membres de l'IEC, han estat reconegudes amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.

Mercè Durfort està especialitzada en la gametogènesi de mol·luscs i crustacis. Pertany a diverses societats científiques, i és autora de publicacions tècniques i de vídeos metodològics pensats per a donar suport a la docència que imparteix.

Marta Estrada ha centrat la seva recerca científica en l'ecologia del fitoplàncton marí i la seva interacció en l'ecosistema global. Ha publicat un centenar llarg de treballs en revistes internacionals especialitzades i capítols de llibres i monografies. Ha investigat i escrit biografies de científics catalans (Pere Mata, Emili Huguet del Villar), ha participat activament en les activitats de la Societat Catalana de Biologia, de la qual ha estat vicepresidenta.

La setmana passada el govern va fer públics els noms de les trenta persones i les tretze entitats que aquest any han estat distingides amb la Creu de Sant Jordi.

Aquest guardó reconeix persones i entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya, ja sigui en la defensa de la seva identitat ja sigui en l'àmbit cívic i cultural.

Reconeixement a Josep Llobera
Per altra banda,
Josep Llobera i Ramon, mestre de correctors, que va treballar a l'IEC durant un llarg període de temps -al costat de Ramon Aramon i Serra- fins que es jubilà l'any 1988 ha rebut també de la Generalitat la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva defensa i difusió de la llengua catalana.


Joan Martí, ponent al III Congreso Mundial de la Lengua Española que té lloc a Argentina
Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, participa al III Congreso Mundial de la Lengua Española que se celebra a la ciutat argentina de Rosario del 17 al 20 de novembre.

Martí, convidat per la Real Academia Española, coorganitzadora del Congrés, intervé com a ponent al panel El castellano y las otras lenguas de España dins el debat general Aspectos ideológicos y sociales de la identidad lingüística. Aquest debat està coordinat per José G. Moreno de Alba, Director de la Academia Mexicana de la Lengua.

Els altres participants del panel són Guillermo Rojo, secretari de la Real Academia Española; José Ramón Barreiro, de la Real Academia Gallega; Henrike Knörr, vicepresident de la Euskaltzaindia; Josep Palomero, vicepresident de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; Víctor Freixanes, escriptor; Anjel Lertxundi, escriptor, i Carme Riera, escriptora.

El Congreso Mundial de la Lengua Española, que se celebra cada tres anys i revisa les novetats i els problemes que afecten una llengua parlada per 400 milions de persones, va ser inaugurat dimecres pel rei Joan Carles i el president argentí Néstor Kirchner.

Consulteu el web del Congreso.


El rector de la Universitat Abat Oliba-CEU visita l'Institut d'Estudis Catalans
Els membres del Consell Permanent de l'IEC van rebre Joan F. Corona, rector i promotor de la Universitat Abat Oliba-CEU el passat dilluns 15 de novembre.

Aquesta visita s'emmarca en la ronda d'entrevistes que l'IEC va establir amb tots els rectors de les universitats catalanes, per tal d'exposar els projectes de la institució i acordar possibles vies de col·laboració.


Clausura de les jornades dedicades a debatre el  model lingüístic de l'Estat espanyol que ha organitzat la Càtedra Unesco de Llengües i Educació

El dijous 18 de novembre, la Càtedra Unesco de Llengües i Educació, dirigida per Joan Argenter, ha celebrat la quarta i última jornada dedicada a debatre el model lingüístic de l'Estat espanyol.

Sota el títol Dret: juristes,
experts constitucionalistes de Suïssa, el País Basc, Catalunya i Castella van exposar les seves propostes per adaptar el model lingüístic estatal a les demandes plantejades per les empreses i els partits polítics bascos i catalans.

En aquesta sessió van participar-hi Thomas Fleiner, director de l'Institut de Federalisme (Suïssa): Michel Rosenfeld, expresident de l'Associació Internacional de Dret Constitucional (Estats Units); Javier García Roca, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat del País Basc; Carles Viver i Pi-Sunyer, director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, directament implicat en la redacció del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Jaume Vernet, membre del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya, va excercir com a moderardor de la taula rodona posterior als parlaments.

La Càtedra Unesco de Llengües i Educació de l'IEC va iniciar el dijous 28 d'octubre les jornades dedicades a debatre el model lingüístic més apropiat per a l'Estat espanyol.

Sota el títol El model lingüístic de l'Estat espanyol: present i futur, les jornades "volen afrontar la qüestió del plurilingüisme espanyol des de la racionalitat, el realisme i el pragmatisme", segons apunten els seus organitzadors.