Inici Contacte Subscripció Data: 21/10/2004 Butlletí núm. 23

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Josep Laporte inaugura el cicle de conferències Perspectives del segle XXI: Població, Societat i País
L’Institut d’Estudis Catalans va presentar el passat dilluns 18 d'octubre el segon cicle de conferències Perspectives del segle XXI: Població, societat i país, coordinat pel sociòleg i vicepresident de l'IEC Salvador Giner.

Aquest segon cicle, organitzat per la secretaria científica de l'IEC que encapçala Francesc González Sastre, finalitzarà el 9 de maig de 2005 i reunirà personalitats de diferents àmbits del món acadèmic i cultural català com Josep Laporte, Jordi Pujol, Anna Cabré, Oriol Nel·lo, Josep Maria Castellet, Oriol Homs i Josep M. Puig i Salellas.

En aquest marc es tractaran globalment un conjunt de temes cabdals per al nostre país avui i en el futur proper: la demografia, les migracions, la salut pública, la cultura incloent-hi un dels seus components més crucials: el lingüístic, la ciència, l’economia i el mercat de treball.


El president Laporte va destacar en roda de premsa la importància d'aquest segon cicle de conferències que considerarà els esdeveniments i problemes que afecten la ciutadania dels Països Catalans i va fer referència a les conclusions del primer cicle dedicat a Recerca i país.

En aquest sentit, Laporte va criticar l'escassa inversió pública que es dedica a la recerca en comparació amb la Unió Europea. Segons Laporte, el cicle representa "una gran oportunitat perquè l'IEC pugui pronunciar-se" sobre els reptes que planteja aquest nou segle i va destacar la voluntat de l'Institut "d'obrir-se a la societat".

Va ser precisament el president de l'IEC l'encarregat d'inaugurar el cicle en qualitat de membre de la Secció de Ciències Biològiques amb la conferència Població i salut. Vegeu-ne una síntesi.

Consulteu el díptic del cicle.


Signatura del conveni de col·laboració entre l'Institut d'Estudis Catalans i les Universitats de València, Alacant i Jaume I per a l'IIFV
El passat divendres 15 d'octubre, l'IEC va signar un conveni amb les Universitats de València, Alacant i Jaume I per a l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), amb l'objectiu d'intercanviar informació referent a la normativització de la llengua i la realització conjunta de programes científics.

Aquest compromís de col·laboració preveu que les entitats involucrades mantindran sempre l'autonomia d'organització interna, pressupostària i administrativa, així com la constitució d'una comissió mixta per fer el seguiment i l'avaluació dels projectes que es duguin a terme.

El conveni serà vàlid per quatre anys, després dels quals serà prorrogat automàticament per períodes iguals si hi ha acord de totes les parts.

Primera Trobada de premis Nobel de Barcelona
La Trobada de premis Nobel de Barcelona, que va tenir lloc el dimecres 20 d’octubre, a l’edifici Rectorat de la UPC, ha estat una oportunitat per a la creació d’un espai de debat i de reflexió ampli i universal sobre els desafiaments intel·lectuals i morals que el segle XXI planteja, com ara la revolució genètica, els impactes mediambientals i la societat de la informació, entre d’altres.

En aquesta primera edició, s'han posat de manifest iniciatives per avançar cap una educació superior que estigui més compromesa amb les necessitats socials de la humanitat i amb la construcció de la pau i de la igualtat humana.

Els premis Nobel Jerome I. Friedman (Física, 1990); James J. Heckman (Economia, 2000); John Hume (Pau, 1998); Yuan T. Lee (Química, 1986); Adolfo Pérez Esquivel (Pau, 1980); Joseph Rotblat (Pau, 1999); David Trimble (Pau, 1998) i Kurt Wüthrich (Química, 2002) són algunes de les personalitats distingides amb aquest guardó, que han asistit a la primera convocatòria d’aquesta trobada de premis Nobel.

Consulteu el currículum dels Nobel.


Ramon Lapiedra, membre de l'IEC, presenta la seva obra Els dèficits de la realitat i la creació del món
L' IEC va presentar el passat dimarts l'obra Els dèficits de la realitat i la creació del món del físic i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia Ramon Lapiedra.

El llibre està publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat de València i tracta, segons el mateix Lapiedra, dels dèficits ontològics de la realitat quàntica, de la creació que en el món quàntic suscita de manera ordinària la presència d’aquests dèficits i de com aquesta manca de realisme exhaustiu ha estat confirmada en el laboratori mitjançant la violació experimental de les anomenades desigualtats de Bell.

El llibre va precedit d’un pròleg del professor Josep Bernabeu, catedràtic de física teòrica de la Universitat de València
.

L'IEC ha acollit la Eight FEL Conference. “On the Margins of Nations: Endangered Languages and Linguistic Rights”

Organitzada per la Càtedra UNESCO de Llengües i educació i la Foundation for Endangered Languages (Regne Unit), aplegà un bon nombre d’estudiosos dels camps de la lingüística, l’antropologia i altres ciències socials interessats pel problema de les llengües amenaçades en el món actual.

La sessió inaugural comptà amb la presència del secretari de Política lingüística de la Generalitat de Catalunya, Sr. Antoni Mir, el qual féu una exposició de les mancances en l’ús de la llengua catalana i les perspectives de futur de la política lingüística.

Les conferencies invitades foren a càrrec de la professora Leanne Hinton (UC Berkeley), especialista en llengües indígenes de Califòrnia, el professor Tjeerd de Graaf (Universitat de Groningen i Acadèmia Frisona), especialista en llengües de la Federació Russa, particularment en llengües siberianes, i el viceconseller de Política lingüística del Govern Basc, Sr. Patxi Goenaga.

Hi participaren uns 70 estudiosos vinguts d’arreu i s’hi aportà informació d’unes 300 llengües dels cinc continents. Editades per Joan A. Argenter i R. McKenna Brown, les Actes foren publicades a l’avançada i distribuïdes al congrés.

Una estada a la Val d’Aran (29-30 set.) i una excursió a la Catalunya Nord (4 oct.) permeteren als participants conèixer de primera mà dues situacions lingüístiques i sociolingüístiques prou significatives i diferenciades.