Inici Contacte Subscripció Data: 14/10/2004 Butlletí núm. 22

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

L'Institut d'Estudis Catalans presenta el cicle de conferències Perspectives del segle XXI: Població, Societat i País
El proper dilluns 18 d'octubre comença la segona part del cicle de conferències Perspectives del segle XXI que portarà per títol Població, Societat i País. La secretaria científica de l'IEC, encapçalada per Francesc González Sastre, organitza aquest nou cicle que finalitzarà el 9 de maig de 2005 i en el qual participaran personalitats de diferents àmbits del món acadèmic i cultural català. Destaquen, entre d'altres, Jordi Pujol, Josep Laporte, Anna Cabré, Oriol Nel·lo o Josep Maria Castellet.

En aquest marc es tractaran globalment un conjunt de temes cabdals per al nostre país avui i en el futur proper: la demografia, les migracions, la salut pública, la cultura incloent-hi un dels seus components més crucials: el lingüístic, la ciència, l’economia i el mercat de treball.


Una taula rodona final, amb la participació d’un nombre considerable de membres de l’Institut, clourà la sèrie de conferències i col·loquis.

L'IEC celebrarà una roda de premsa el proper dilluns, 18 d'octubre a les 12 hores per presentar les conferències.

Consulteu el díptic del cicle.


Jornades de la Secció Filològica a l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (Universitat d'Alacant)
La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans celebra les seves Jornades anuals a Alacant el dies 15 i 16 d'octubre. Com ja és costum, la Secció organitza cada any una visita a un indret diferent dins els territoris de llengua catalana.

Els objectius que s’hi persegueixen són prendre contacte amb estudiosos, erudits i persones interessades del lloc visitat, documentar‑se sobre la situació i la problemàtica de la llengua, donar a conèixer l’Institut d’Estudis Catalans en medis que potser s’interessaran per completar‑ne les informacions, i establir contacte amb les diferents institucions polítiques.

Des del 1990 les Jornades de la Secció Filològica han tingut lloc a Eivissa, Lleida, Castelló, Menorca, Perpinyà, Andorra, Palma, la Franja de Ponent, Elx i la Universitat d’Alacant, Tortosa, l’Alguer, Girona i les Illes Balears (amb motiu de la celebració de l’Any Francesc de B. Moll) i Vic.

Les Jornades d’enguany, el tema que les quals és els models de llengua al País Valencià, es desenvoluparan en dues sessions acadèmiques, que tindran lloc el divendres 15, de 16.30h a 19.00h, i el dissabte 16, de 10.30h a 12.30h, al Saló d’actes de l’edifici Germà Bernàcer de la Universitat d’Alacant. Després de les intervencions s’obrirà un col·loqui amb la participació del públic.

Vegeu el programa.


Així mateix, la Secció Filològica aprofitarà l’avinentesa per a celebrar a la Universitat d’Alacant la seva reunió plenària mensual.

Signatura del conveni de col·laboració entre l'Institut d'Estudis Catalans i les Universitats de València, Alacant i Jaume I per a l'IIFV
El divendres 15 d'octubre, l'IEC té previst firmar un conveni amb les Universitats de València, Alacant i Jaume I per a l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), amb l'objectiu d'intercanviar informació referent a la normativització de la llengua i la realització conjunta de programes científics.

Aquest compromís de col·laboració preveu que les entitats involucrades mantindran sempre l'autonomia d'organització interna, pressupostària i administrativa, així com la constitució d'una comissió mixta per fer el seguiment i l'avaluació dels projectes que es duguin a terme.

El conveni serà vàlid per quatre anys, després dels quals serà prorrogat automàticament per períodes iguals si hi ha acord de totes les parts.

La signatura de l'acord tindrà lloc el divendres 15 d'octubre al Saló Multimedia de l'edifici del Rectorat de la Universitat d'Alacant, dins el marc de les Jornades de la Secció Filològica en aquesta ciutat valenciana.


El geògraf Antoni F. Tulla-Pujol, guanyador del premi de Medi Ambient de l'IEC
Antoni F. Tulla-Pujol, doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona i llicenciat en Economia per la Universitat de Barcelona, és el guanyador del premi de Medi Ambient 2004 de l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest guardó, dotat per la Fundació Caixa Sabadell amb 6.000 euros, s'ha concedit enguany a la millor trajectòria d’investigació a favor del medi ambient en els aspectes de planificació i ordenació del territori.

El catedràtic va pronunciar el dijous 14 d'octubre la conferència L’avantatge comparatiu i la sostenibilitat en el desenvolupament local als Pirineus, organitzada per l'IEC i la Fundació Caixa Sabadell. La sessió va tenir per objectiu la presentació en públic del conferenciant com a guardonat amb l’esmentat premi.
L'acte va estar presidit per l’honorable senyor Salvador Milà, conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, i comptarà amb les intervencions de l’honorable senyor Josep Laporte, president de l’IEC, i del senyor Lluís Brunet, president de la Fundació Caixa Sabadell.

Tulla va defensar que la planificació del desenvolupament sostenible del Pirineu català inclogui, també, factors socials i culturals –i no només els naturals i econòmics– per fer-hi possible el que anomena “creixement harmònic”. El geòleg va denunciar que “sovint es parla de desenvolupament sostingut en comptes de sostenible, que és sinònim de creixement sense adjectius”, i va rebutjar que les comarques pirinenques catalanes segueixin aquest camí.

Podeu llegir el perfil d'Antoni F. Tulla i extractes del seu parlament.

Presentació a l'IEC de la Conferència Internacional de Barcelona sobre l'Educació Superior i la Trobada de premis Nobel
El passat dilluns 4 d'octubre l'IEC i la Universitat Politècnica de Catalunya van presentar en roda de premsa la Conferència Internacional de Barcelona sobre l’Educació Superior, que se celebra del 18 al 20 d’octubre, i de la Trobada de premis Nobel, que tindrà lloc el 20 d’octubre, i que reunirà 13 personalitats distingides amb aquest guardó.

Aquestes trobades són fruit de la col·laboració de la UPC amb l’Institut d’Estudis Catalans, la Global University Network for Innovation (GUNI) i la Fundación Cultura de Paz, i compta amb el patrocini del Santander Central Hispano.


Conferència Internacional de Barcelona sobre Ensenyament Superior: “El compromís Social de les Universitats”

Està organitzada per la Xarxa Mundial per la Innovació en l’Ensenyament Superior (Global University Network for Innovation ­GUNI-) i tindrà lloc del 18 al 20 d’octubre, a l’auditori de l’edifici Vèrtex de la UPC. La Conferència centrarà la seva atenció en el compromís social que la universitat té en el segle XXI i debatrà sobre els continguts i els aspectes que s’han de tenir en compte en el procés d’elaboració de l’Informe Mundial sobre l’Ensenyament Superior. A més, la conferència també inicia el projecte internacional de l’Observatori internacional de les millors pràctiques universitàries. Per complir aquests objectius, durant tres dies, es reuniran  persones que han estat guardonades amb el premi Nobel, com José Saramago (premi Nobel de Literatura, 1998), Vernon Smith (premi Nobel d’Economia, 2002) i Werner Arber (premi Nobel de Medicina, 1978), personalitats d’alt reconeixement internacional, experts en ensenyament superior i càrrecs universitaris de tot el món.

Trobada de premis Nobel de Barcelona

Per la seva banda, la Trobada de premis Nobel de Barcelona, que tindrà lloc el dimecres, 20 d’octubre, a l’edifici Rectorat de la UPC, serà una oportunitat per a la creació d’un espai de debat i de reflexió ampli i universal sobre els desafiaments intel·lectuals i morals que el segle XXI planteja, com ara la revolució genètica, els impactes mediambientals i la societat de la informació, entre d’altres. En aquesta primera edició, s’analitzarà i es posarà de manifest iniciatives per avançar cap una educació superior que estigui més compromesa amb les necessitats socials de la humanitat i amb la construcció de la pau i de la igualtat humana.

Els premis Nobel Jerome I. Friedman (Física, 1990); James J. Heckman (Economia, 2000); John Hume (Pau, 1998); Yuan T. Lee (Química, 1986); Adolfo Pérez Esquivel (Pau, 1980); Joseph Rotblat (Pau, 1999); David Trimble (Pau, 1998) i Kurt Wüthrich (Química, 2002) són algunes de les personalitats distingides amb aquest guardó, que assistiran a la primera convocatòria d’aquesta trobada de premis Nobel.

Consulteu el currículum dels Nobel.


Ramon Lapiedra, membre de l'IEC, presenta la seva obra Els dèficits de la realitat i la creació del món
El proper dimarts 19 d'octubre l'IEC persentarà l'obra Els dèficits de la realitat i la creació del món del físic i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC Ramon Lapiedra.

El llibre està publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat de València i tracta, segons el mateix Lapiedra, dels dèficits ontològics de la realitat quàntica, de la creació que en el món quàntic suscita de manera ordinària la presència d’aquests dèficits i de com aquesta manca de realisme exhaustiu ha estat confirmada en el laboratori mitjançant la violació experimental de les anomenades desigualtats de Bell.

També s’hi reflexiona sobre quins efectes té o hauria de tenir tot això  sobre la nostra consciència, el nostre lliure albir i sobre l’esdevenir històric, per acabar parlant de com la física quàntica, amb la seva dosi inevitable de creativitat, ens permet pensar la creació primigènia i l’origen de l’Univers.

El llibre va precedit d’un pròleg del professor Josep Bernabeu, catedràtic de física teòrica de la Universitat de València
.

La presentació tindrà lloc a la sala Prat de la Riba de l'IEC a les 19 hores.

Nova convocatòria de projectes de recerca per al trienni 2005-2007
El Consell Permanent de l'IEC obre la convocatòria de projectes de recerca del període 2005-2007. Durant els últims anys, l'IEC ha adoptat diversos acords sobre la recerca que ha de dur a terme i ha elaborat projectes davant la Comissió d'Investigació. Ja que els projectes de recerca actualment vigents acaben a finals d'aquest any, es procedeix a l'obertura d'una nova convocatòria per al trienni 2005-2007.

Consulteu les bases.