Torna a l'agenda

Conferència Les corbes de nivell a la cartografia terrestre: un model francès experimentat a Ligúria i a Catalunya (1809-1827)

Organització:

Societat Catalana de Geografia

dimecres 19 març 2025
18 h

Sala Pere i Joan Coromines

Catalunya juntament amb Ligúria van ser els primers territoris en què s’experimentà el model francès de representació a gran escala del relleu terrestre mitjançant corbes de nivell. Aquest fou un model cartogràfic ideat i desenvolupat a França, a finals del segle XVIII, però que començà a ser aplicat experimentalment al nord d’Itàlia durant les guerres napoleòniques, i uns anys més tard a Catalunya amb l’ocupació de l’exèrcit francès, anomenat els Cent Mil Fills de Lluís.

En aquesta conferència, s’explicarà el cas de l’àrea de La Spezia (Ligúria), on els enginyers militars francesos van aixecar, entre 1809 i 1811, una detallada cartografia amb corbes de nivell a escala 1:1.000, així com el cas de Catalunya on, entre 1823 i 1827, també van aixecar mapes amb corbes de nivell a escales 1:1.000 i 1:2.000 de poblacions i indrets diversos de la geografia catalana.

Amb l’exposició d’ambdues experiències, veurem com els casos pioners de Catalunya i Ligúria van compartir molts aspectes de tècniques cartogràfiques, però també presenten diferències significatives.

La sessió anirà a càrrec de les geògrafes Laura Rossi i Carme Montaner i del coordinador del Grup d’Estudis d’Història de la Cartografia Francesc Nadal.