Agenda i actes
III Jornada d’Estudi de Filosofia Medieval i Renaixentista: «Christine de Pizan, una pionera del feminisme a l’edat mitjana»
Societat Catalana de Filosofia
Aula Seminari Alexandre Sanvisens de la Universitat de Barcelona (campus Mundet)
Christine de Pizan volia tenir un impacte social en el món que l’envoltava i no només un impacte estètic. I ho va aconseguir. Va ser la primera dona francesa que va poder viure de la seva ploma i que va denunciar els tabús d’una societat encotillada pel patriarcat en la qual hi havia infanticidis i violència contra les dones. La seva obra La ciutat de les dames va ser un manifest feminista avant-la-lettre amb què va defensar el valor de les dones en una època en què tenien molt pocs drets.
La seva defensa de l’educació en veu de dona és el punt de partida de la III Jornada d’Estudi de Filosofia Medieval i Renaixentista, organitzada per la Societat Catalana de Filosofia. Se celebrarà dimarts 4 de febrer de 16 h a 19.45 h a l’Aula Seminari Alexandre Sanvisens de la Universitat de Barcelona (campus Mundet), i que també abordarà l’educació moral de Maquiavel a Calderó.
Quins paral·lelismes es poden establir amb l’actualitat?
A l’acte intervindran Marta Palacín, membre de la Societat Catalana de Física, amb la ponència La ciutat de les dames de Christine de Pizan: una utopia feminista per a educar en veu de dona durant la Querelle des femmes; Paolo Scotton, professor del Departament d’Educació de la Universitat de Barcelona, que parlarà de L’educació moral del príncep: de Machiavelli a Calderó; Armando Pego, de la Universitat Ramon Llull, amb la xerrada Conversa sobre ‘Poética del Monasterio’, i Maria Lladó, que intervindrà amb una ponència titulada Estimant s’aprèn: la lliçó de Duoda.