Agenda i actes
Conferència Família i mobilitat social durant la industrialització a Catalunya, segles XIX i XX
Societat Catalana de Geografia
Virtual
Conferència a càrrec de Joana Maria Pujadas-Mora, de la Universitat Oberta de Catalunya i el Centre d’Estudis Demogràfics (Universitat Autònoma de Barcelona).
En la presentació s’explicaran els efectes de la industrialització en la pèrdua d’influència de les famílies en les destinacions socials o ocupacionals dels seus descendents a Catalunya per les cohorts nascudes entre 1860 i 1909 a partir del cas d’estudi de Sant Feliu de Llobregat, una àrea de primerenca industrialització i de precoç disminució de la fecunditat. D’aquesta manera, es detallarà com les cohorts més joves (1890-1899 i 1900-1909) que van tenir la seva entrada al mercat laboral durant la consolidació de la industrialització van aconseguir nivells més alts d’estatus ocupacional que les cohorts més antigues (1860-1869 i 1870-1879) que s’havien incorporat en les etapes inicials de la industrialització. Aquestes cohorts van mostrar una menor progressió professional i van notar una major immobilitat social.
L’ordre de naixement dels individus també és cabdal per a la seva progressió social. D’aquesta manera, els primogènits de les cohorts més antigues assolien un millor estatus socioeconòmic en comparació amb el de la resta dels germans. En canvi, els germans nascuts en segona posició mostraren un millor estatus que els primers germans en les cohorts més joves. Aquest estudi, com s’ha anunciat anteriorment, s’ha realitzat a partir de la reconstrucció de la població de Sant Feliu a partir dels seus padrons, que han estat transcrits amb col·laboració ciutadana amb la finalitat d’entrenar algoritmes per a la lectura automàtica de manuscrits en el marc dels projectes XARXES i DEMO-DESIGUAL, un aspecte que també s’exposarà en la xerrada.
La conferència es podrà seguir en directe mitjançant la plataforma Zoom i també a YouTube.