Agenda i actes
Conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?»
Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC
Format mixt: presencial (Institut d’Estudis Catalans) i en línia (Zoom de l’Institut d’Estudis Catalans)
La conferència serà a càrrec de Josep Amat i forma part del cicle Dijous de ciència, organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
A mitjans del segle XVIII va començar l’accelerat procés conegut amb el nom de Revolució Industrial. Aquesta revolució ha anat evolucionat amb els anys i s’hi poden diferenciar quatre etapes. La primera es caracteritzà per la introducció de la màquina de vapor; la segona, per l’electricitat i el motor d’explosió; la tercera, iniciada a mitjans del segle XX, per una eclosió de la ciència i la tecnologia. Es considera que l’any 2010 va començar la quarta revolució industrial, que va més enllà de l’entorn industrial i que comportarà també canvis laborals i socials importants. Aquesta revolució es caracteritza per la utilització intensiva de les comunicacions, la informàtica, la intel·ligència artificial, l’accés i el processament de dades massives (big data) i una robòtica més intel·ligent. Això ens porta a una societat més digital i ens planteja el repte d’adaptar-nos a aquest entorn i de beneficiar-nos-en com a societat. També caldrà afrontar els problemes ètics que aquest procés provoca, i poder preveure i corregir la marginació més gran i l’augment de les desigualtats que pot causar, tant en l’àmbit geoeconòmic mundial com en l’àmbit més local per qüestions formatives, culturals o d’edat.
Josep Amat i Girbau és enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB, 1967) i doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 1977). Des del 1987 fins al 2010 va ser catedràtic d’arquitectura i tecnologia de computadors de la UPC, i des del 2010 n’és professor emèrit. Per a la tasca de recerca, es va centrar en la visió per ordinador i en el camp de la robòtica, especialment la robòtica submarina i la robòtica mèdica. Actualment segueix desenvolupant aquesta tasca de recerca al Laboratori de Robòtica Intel·ligent de la UPC en el camp de la robòtica quirúrgica, i és director tècnic de Rob Surgical Systems, una empresa derivada (spin-off) de la UPC. Del 1990 al 2008 va ser professor convidat al Massachusetts Institute of Technology (MIT), als Estats Units. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1990 i membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des del 2000.
Aquesta conferència es pot seguir en directe a través dels canals:
Youtube: www.youtube.com/comunicacioiec
Plataforma Zoom (permetrà participar en el torn de preguntes, tant per escrit com oralment):https://us02web.zoom.us/j/88381095187?pwd=NW85ZUJUV1licVMwSXNyZnNMZmxrZz09