Agenda i actes
Jornada La repressió de la llengua catalana als segles XIX a XXI
Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC
Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC
Els dies 9 i 10 de desembre tindrà lloc la jornada La repressió de la llengua catalana als segles XIX a XXI, que dilluns presidirà Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i que dimarts serà presidida per Marta Prevosti, vicepresidenta de l’IEC.
L’ús de la llengua catalana, tant en els vessants orals com escrits i institucionals, ha patit, en els darrers segles, una persecució pertinaç per part de l’Estat espanyol. Aquesta ha estat, segons les èpoques i els règims polítics imperants a Espanya, d’una intensitat canviant, però mai no ha desaparegut del tot. Aquesta repressió s’ha manifestat tant en la seva expressió personal com en la que ha afectat, en forma de censura, la llibertat d’expressió en la vida literària i també en els mitjans de comunicació. L’objectiu d’aquesta jornada, promoguda per la Societat Catalana d’Estudis Històrics (Institut d’Estudis Catalans) i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya (Generalitat de Catalunya) i titulada La repressió de la llengua catalana als segles XIX a XXI, és analitzar les diverses accions repressives que ha patit la llengua catalana en l’època contemporània. La jornada té, tal com correspon a les institucions promotores, un caràcter científic i cerca el màxim rigor històric. Aquest rigor, com no podia ser d’una altra manera, en l’actual conjuntura que viu el país, ha de contribuir també a consolidar el projecte que diversos sectors de Catalunya impulsen avui en defensa dels drets nacionals, entre els quals la llengua catalana ocupa, com un dels trets identitaris més rellevants, un lloc preeminent.