Torna a l'agenda

Conferència inaugural del curs 2019-2020 de la Societat Catalana de Geografia

Organització:

Societat Catalana de Geografia

dimarts 29 octubre 2019
18.30 h

Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Acte commemoratiu del 250è aniversari del naixement d’Alexander von Humboldt (1769-1859), amb la conferència «Alexander von Humboldt. Entre-mundos, entre-épocas», a càrrec de Josefina Gómez Mendoza, catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Madrid i sòcia d’honor de la Societat Catalana de Geografia.

Gómez Mendoza és la màxima especialista espanyola sobre l’obra del gran viatger, naturalista i geògraf Alexander von Humboldt. Per a ella, el savi prussià va tenir intuïcions genials, gràcies a la formació multidisciplinària que tenia i als viatges que va fer, especialment els de l’Amèrica hispànica. Devem a Humboldt tant el coneixement de la Meseta espanyola com la correspondència entre els continents, els pisos de vegetació, les relacions múltiples entre els elements del medi físic, i entre aquests i les societats.

Alguns han vist en Humboldt el primer ecòleg, però Gómez Mendoza hi veu, sobretot, el geògraf i el biogeògraf, i també l’extraordinari descriptor del paisatge. La geografia de les plantes i els quadres de paisatges són algunes de les més grans aportacions de Humboldt al coneixement natural i geogràfic. Ell estableix, amb una gran claredat, les regles generals de la distribució i l’organització de la vegetació en relació amb el clima i l’altitud, i fins a quin punt l’altitud pot produir més alteracions que la latitud, així com el paper dels humans en la distribució i la modificació de la vegetació. Un tema, el darrer, de gran transcendència en una època de destrucció de grans masses vegetals i d’emergència climàtica. Però Humboldt és també el savi que viu el pas de la ciència tradicional a la ciència moderna, i és considerat un dels fundadors de la geografia contemporània.