Torna a l'agenda

Conferència ¿Soberanía alimentaria, neoliberalismo o un estado clientelar? El desarrollo desigual en la regulación de los sistemas agroalimentarios en el Caribe

Organització:

Societat Catalana de Geografia

dimecres 12 juny 2019
18.30 h

Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

A càrrec de Marion Werner, professora del Departament de Geografia de la Universitat de Buffalo (SUNY).

Com s’està desenvolupant el paper de l’estat en la regulació dels sistemes agroalimentaris? Des dels anys vuitanta, amb els programes d’ajustament estructural i, més tard, als noranta, amb els tractats de lliure comerç, el paper de l’Estat caribeny s’ha entès com a facilitador dels interessos del capital global sota el concepte de neoliberalisme. Per tant, el concepte de sobirania alimentària dels moviments camperols s’ha utilitzat principalment per a contrarestar la influència del capital global en la producció agroalimentària. En aquesta presentació, basada en un estudi de cas de la República Dominicana, Marion Werner fa una anàlisi historicogeogràfica per tal d’entendre el desenvolupament desigual de la regulació del sistema agroalimentari. Més enllà d’un simple facilitador del mercat global, mostra com l’estat combina tres modalitats de regulació (institucions i pràctiques heretades, protecció a sectors claus i proteccions universals al consum) per a mantenir la seva hegemonia. L’anàlisi indica les possibilitats i els límits de la reivindicació de sobirania alimentària en contextos en què els estats són capaços, d’una banda, de mitigar alguns efectes nocius de la hipermercantilització dels aliments i, de l’altra, de soscavar les demandes per a sistemes agroalimentaris més democràtics, justos i ecològics.