Agenda i actes
Conferència Sistemas alimentarios y cambio climático
Secció de Ciències Biològiques de l’IEC
Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans
A càrrec de Marta Guadalupe Rivera Ferre, directora de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic.
Els sistemes alimentaris comprenen totes aquelles activitats, actors i institucions que participen en la producció, transformació, transport, elaboració i consum d’aliments. En l’actualitat els sistemes alimentaris no compleixen la seva principal funció d’alimentar a tota la població mundial de manera nutritiva i al mateix temps conservar el medi ambient, és a dir, no són sostenibles ni socialment ni mediambientalment. Gairebé la meitat de la població pateix algun tipus de malnutrició, ja sigui fam, sobrepès o fam amagada. A nivell mediambiental, destaca la contribució dels sistemes alimentaris a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, entorn del 30-50 % del total d’emissions. Els sistemes alimentaris també es veuen impactats pel canvi climàtic, de tal manera que les quatre dimensions de la seguretat alimentària i nutricional —disponibilitat, accés, ús i estabilitat— es veuen amenaçades pel mateix. Davant d’aquestes evidències és necessari realitzar canvis en els sistemes alimentaris encaminats a reduir-ne les emissions de GEH, així com incrementar la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic.