Agenda i actes
15è Simposi del Grup d’Estudi TICM sobre la Iconografia de les Arts Escèniques
Societat Catalana de Musicologia i ICTM
Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans
El simposi se celebrarà de dimecres a divendres, sota el nom Creacions musicals iberes a través dels anys: Música, imatges i intercàrregues transculturals.
La península Ibèrica —la llar dels pobles espanyols, catalans, portuguesos, bascos i gallecs— ha estat una important regió econòmica i política durant tota la història, i havia estat conquerida pels poders provinents d’altres llocs i havia generat forces pròpies que exploraven i conquerien altres regions i cultures del món. A partir de l’edat del bronze, els exploradors i comerciants van utilitzar la Península com l’encreuament entre la Mediterrània i bona part de la resta del món. Els fenicis van arribar a Ibèria al segle IX aC, i els grecs ho van fer dos segles més tard. La conquesta dels romans d’Hispània va començar durant la segona Guerra Púnica el 206 aC, i per l’època d’August, gairebé tota la Península estava sota el control de Roma. Durant l’edat mitjana, al-Àndalus, amb la seva administració islàmica, estava oberta a una importació de coneixement, filosofia, cultura, arts i música àrabs. Més tard, Espanya i Portugal eren les potències navals més fortes del món i les seves exploracions a l’estranger havien alterat radicalment els mons antics i nous: Espanya va influenciar les cultures sud-americanes i del Carib, i fins i tot les Filipines; els viatgers, comerciants i conqueridors portuguesos van arribar al Brasil, van navegar per la costa africana i van arribar fins a l’Índia, Malacca i Macau. A través de la Corona d’Aragó, Catalunya va experimentar canvis culturals dins del mar Mediterrani occidental i el sud d’Itàlia. A més de les xarxes a l’estranger, també es van produir intercanvis culturals i artístics a Europa a través de vincles comercials i polítics, i també per mitjà de matrimonis entre les cases reials. Al llarg de la història, els pelegrins que caminaven pel camí de Santiago o visitaven els santuaris de Montserrat o Fàtima portaven amb ells cançons, balls i instruments de tot Europa. Totes aquestes i moltes altres exploracions i migracions van crear un marc fèrtil per a un ric intercanvi d’idees musicals, sons, formes, ritmes, danses i instruments.
El Simposi del Grup d’Estudi TICM sobre la Iconografia de les Arts Escèniques examinarà les fonts visuals que documenten la transmissió transfronterera i transcultural de les idees musicals entre els pobles de la península Ibèrica i la resta del món.
Més informacióaquí.