Notícies i actualitat
«Un ensenyament de català a la Catalunya del Nord, fet per i per a gent que s’hi està, s’ha de repenjar en un estàndard septentrional i la cultura de l’entorn, al mateix temps que fa conèixer la norma central i eixampla el territori cultural». Aquesta és una de les conclusions apuntades per Miquela Valls (Perpinyà, 1945) en el discurs de recepció com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, pronunciat el dia 21 d’octubre. L’acte es pot veure íntegre a la videoteca de l’Institut.
Amb el títol «Mig segle de manuals i mètodes de català nord-catalans», Miquela Valls va valorar i avaluar els mètodes d’aprenentatge del català produïts a la Catalunya del Nord, per al consum nord-català, des de l’entrada oficial del català a l’escola francesa «amb permís de l’educació nacional», als anys seixanta. Per a Valls, del 1961 al 2003, la didàctica nord-catalana sembla «que ha demostrat que no calia dimitir de l’objectiu identitari per integrar els avenços de les ciències de l’educació. I al revés».
Miquela Valls és membre corresponent de l’IEC des del febrer de 2009. Segons va destacar el president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, Josep González-Agàpito, en l’acte de recepció, «va ser escollida per les seves tasques científiques i per les seves tasques socials en el manteniment de la cultura catalana, un factor que enriqueix el sentiment de ciutadania francesa». D’altra banda Joan Becat, membre de la Secció Filològica i delegat de l’IEC a Perpinyà, va destacar que l’entrada de Valls a l’Institut «és més que el reconeixement dels seus mèrits o un honor que se li fa; en realitat, és la seva dedicació al català, el seu treball i la seva recerca, el seu compromís cívic, que són un honor per a la Catalunya del Nord i per a Catalunya».