Notícies i actualitat
El 7è Congrés d’Energia de Catalunya (CoEnerCat), que es va celebrar els dies 14 i 15 de febrer a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), es va centrar en l’emergència climàtica i els factors que influeixen en les emissions de CO2, així com en la manera com s’ha de dissenyar el model energètic de Catalunya.
L’escalfament global ha provocat una crisi que afecta tothom, però el nivell d’alarma no és suficient per a provocar accions decidides per part dels poders públics, de les empreses contaminants i de la ciutadania. La ciutadania ha d’exigir polítiques per a mitigar els efectes de la crisi i la reducció immediata de les emissions de CO2. I el Congrés d’Energia de Catalunya vol ser un vehicle per a crear opinió i difondre criteris que donin seguretat a qui actuï a favor de mesures radicals de contenció.
El congrés es va dividir en dues jornades. En la primera, que va tenir lloc el divendres 14 de febrer, es van abordar de manera transversal i amb rigor científic diversos temes: els factors que tenen impacte en l’augment o la disminució de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, la credibilitat de les polítiques europees que hi estan relacionades, l’evolució de la demografia, la manera com s’hauria d’aplicar la taxa CO2, la disponibilitat de matèries primeres per a desenvolupar les tecnologies per a explotar les fonts d’energia renovable i la gestió del creixement o el decreixement de l’economia, entre d’altres.
La segona sessió, que es va fer el dissabte dia 15, es va centrar en el model energètic que s’ha de dissenyar a Catalunya per a afrontar aquest repte, que no hem d’oblidar que ens afecta a tots i requereix accions urgents. Aquesta sessió va tenir forma de taula de debat a la qual estaven convocades entitats de la societat civil com la Xarxa per la Sobirania Energètica, Fridays for Future, la Plataforma contra la Pobresa Energètica i representants de les companyies elèctriques locals.