Notícies i actualitat
«L’IEC no pot restar indiferent davant de la situació absolutament anòmala, i incomprensible per un acadèmic, que viu Catalunya des de fa més d’un any, com a conseqüència del tracte infame que tant els nostres polítics com el país en general han rebut del Govern i d’algunes institucions de l’Estat, i que s’ha qualificat de judicialització de la política». Així ho va expressar Joandomènec Ros, president de l’IEC, en l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2018-2019 de la institució, que es va celebrar el 24 d'octubre a la Sala Prat de la Riba. L’acte va estar presidit per Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya.
En el seu discurs, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, va reiterar el suport de l’Institut «al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya i a totes les institucions del nostre país que malden per preservar la llibertat del nostre poble. I confirmo que seguirem oferint el nostre assessorament expert en tots aquells àmbits en què creguem que tenim alguna cosa a dir, sempre des d’aquest vessant acadèmic». El president de l’IEC va remarcar que «continuarem explorant els diferents aspectes socials, culturals i polítics que poden ser d’interès per al futur del país, i oferint els resultats de les nostres recerques a la societat catalana perquè en faci l’ús que cregui convenient».
Ros va agrair la presència del president de la Generalitat de Catalunya i va recordar que «ara fa un any, qui ens presidia era l’Honorable conseller de Cultura, el Sr. Lluis Puig, que pocs dies després hagué de marxar a l’exili».
Per la seva banda, el president Torra va agrair, en la cloenda de l’acte, «la lleialtat que l’IEC ha tingut sempre amb les institucions catalans» i s’ha referit a la llengua catalana «com a porta real cap a la cohesió social del país». En aquest sentit, el president va manifestar que «la normalització lingüística no es toca i que l’escola catalana és un projecte d’èxit i de futur». «El compromís d’aquest Govern és avançar sempre en la normalització lingüística», va afirmar.
Lliçó inaugural de la demògrafa Anna Cabré
El sistema català de reproducció: demografia i identitat és el títol del discurs reglamentari que va pronunciar Anna Cabré, demògrafa i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC. Cabré va dissertar sobre l’evolució de la població catalana en el darrer segle, a partir de l’evolució de la natalitat, però sobre tenint en compte factors històrics i, especialment, la immigració.
Per a Cabré, tot i el gran increment de població que s’ha registrat a Catalunya en les darreres dècades, sobretot a causa de la immigració, la identitat catalana s’ha mantingut. I això ha estat així, va dir, gràcies al paper que ha tingut la llengua catalana. Per aquest motiu, Cabré va instar a «posar-la a l’abast de tothom», perquè «com a societat oberta que som, hem de cuidar aquesta eina de cohesió social».
L’acte va acabar amb l’actuació del conjunt de música antiga La Caravaggia.