Notícies i actualitat
«Els castellans no volen reconèixer el valor de la diferència de les llengües ni el valor de l’entesa. Per l’Estat espanyol, la identitat castellana és la identitat d’Espanya.» Així ho explica el lingüista mexicà Luis Fernando Lara, que els dies 14 i 15 d’octubre va estar a l’IEC, on va impartir un seminari en què va aprofundir en els seus estudis sobre els valors socials de les normatives lingüístiques. Segons Lara, la raó principal dels conflictes amb el català està en el fet que en l’Espanya actual, en l’àmbit de la llengua, és més gran el valor de la identitat lingüística que el de la diversitat.
Luis Fernando Lara, que és professor investigador del Centro de Estudios Lingüísticos y Literarios del Colegio de México, va explicar que les normes lingüístiques no se sostenen per elles mateixes, sinó que obeeixen a uns valors socials i que són aquests valors els que les justifiquen. Lara es va centrar en els seus estudis sobre l’evolució de l’espanyol, en què originàriament el valor més important era el de l’entesa, valor que va quedar relegat, al segle XV, pel de la identitat i, més endavant, amb les independències americanes, pel de la unitat.
Per Lara, en la política actual «panhispanista», hi ha un esforç per sotmetre la varietat de l’espanyol a criteris d’homogeneïtzació «dictats per criteris neoliberals», que atempten contra la varietat i la diversitat lingüístiques.