L’IEC col·labora en la publicació dels diaris de les excavacions de Folch i Torras a Vilassar de Dalt
El 17 de març es va presentar el llibre La necròpolis del Ravalet, Vilassar de Dalt, editat pel Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, que ha rebut la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans. L’obra treu a la llum els diaris d’excavació de dues sepultures neolítiques que Joaquim Folch i Torres va fer l’any 1914 al jaciment del Ravalet, que es complementen amb la publicació que Bosch i Gimpera va fer dels resultats de l’excavació a l’Anuari de l’Institut d’Estudis Catalans: MCMXIII-XIV.
Amb aquest llibre s’assoleix un objectiu doble: donar a conèixer documents originals desconeguts per al públic, interpretats com unes de les primeres memòries arqueològiques fetes a Catalunya, i reinterpretar un jaciment neolític a partir d’aquesta informació.
Una exposició sobre la renovació de l’escola pública a inicis del segle XX recorre Catalunya
Coincidint amb el primer centenari de les Converses Pedagògiques, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, l’Arxiu Històric de Girona, la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l’IEC, i el Museu del Joguet de Catalunya van presentar, a finals del 2013, l’exposició «La renovació de l’escola pública. De l’Empordà a tot Catalunya (1900-1939)». La mostra ja ha recorregut prop d’una vintena de localitats i continuarà, aquest 2015, en itinerància. Tossa de Mar, Sant Quintí de Mediona, Figueres, Berga i Vic són alguns dels municipis on es podrà visitar l’exposició en els propers mesos.
L’exposició contextualitza les activitats desenvolupades pel col·lectiu de mestres renovadors durant les primeres dècades del segle xx. En concret, s’assenyalen la millora dels equipaments i material docents, la formació del professorat —les colònies d’estiu i les Converses Pedagògiques—, els llibres escolars i les editorials que els publicaven i, finalment, els mestres més destacats de tot aquest moviment de renovació.
<