Número 273
novembre 2022
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes
Jordi Font-Agustí

 

El ferrocarril és un sistema tècnic estès damunt del territori que es forma amb la participació de gairebé totes les branques de la tecnociència i que ha tingut un impacte social manifest i singular, ha estat atès per totes les arts i ha esdevingut un objecte de culte. Al costat de la història, l'economia i la sociologia, les arts han expressat i expressen què significa el ferrocarril per a la societat, com ha estat contemplat i quins sentiments ha desvetllat. Des de la seva aparició, el ferrocarril no ha deixat mai d'interessar els creadors d'arreu, i les arts catalanes, totes, han participat sempre d'aquest fet.

L'objectiu d'aquest assaig és mostrar com la pintura, la literatura, la fotografia, el cinema, la música i el còmic han captat i interpretat l'aparició i el desplegament del ferrocarril a Catalunya, i com han reflectit els entusiasmes i les reticències que ha anat generant. El llibre comença amb la recepció que va tenir el ferrocarril i els canvis que va provocar en el paisatge geogràfic, urbà, industrial i humà. Seguidament, l'obra repassa la representació dels oficis ferroviaris i mostra les descripcions artístiques del viatge en tren: com un plaer desitjat, com una epopeia i, de vegades, com un drama. A més, també exposa com, en mirar-lo com un espai d'aventura, els autors i els artistes han explicat aventures vitals, sentimentals i eròtiques viscudes en el ferrocarril. Finalment, es fa palès que el ferrocarril, molt més que altres consecucions de la tecnociència, és un objecte de culte i ha estat adoptat com a metàfora del progrés, de la vida, del batec social, del món de l'artista i del futur.

L'autor és en Jordi Font-Agustí, enginyer, filòleg i escriptor, expert en la representació del ferrocarril a les arts plàstiques i la literatura universal. És autor de conferències i articles sobre la representació del ferrocarril en la literatura i les arts plàstiques. A més, ha publicat, entre altres, les novel·les Contracorrent (premi El Lector de l’Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi UPC de Ciència-Ficció 2003), La febre del vapor (Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo - Ciutat de Mataró 2010 i Premi Ictineu 2012) i L'herència japonesa (2017). Afeccionat ferroviari, ha pronunciat diverses conferències sobre el ferrocarril a la literatura, el cinema i les arts plàstiques.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
La repressió del català a l'escola. Tres-cents anys de lluita i resistència (1715-2018) - David Pujol i Fabrelles
 
 

El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes - Jordi Font-Agustí
 

 
Antoni M. Badia i Margarit: rellevància acadèmica, inquietud científica i servei a la llengua. Commemoració del centenari del seu naixement -
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa