Número 272
Octubre 2022
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Col·loqui internacional sobre sigil·lografia en època medieval a Catalunya

Les sessions, organitzades per l’IEC i la Universitat de Nàpols Federico II, commemoren el centenari de la publicació del segon volum de Sigil·lografia catalana. Inventari, descripció i estudi dels segells de Catalunya, una obra fonamental de la historiografia del país signada per Ferran de Sagarra (1853-1939), membre de l’IEC.

La figura de l’historiador barceloní és cabdal per a comprendre els inicis dels estudis sigil·logràfics a Catalunya. Va ser el primer investigador que va sistematitzar els segells medievals catalans i ho va fer en català. Al llarg de les seves recerques, va reunir una gran quantitat de documentació i empremtes que ell mateix obtenia dels segells que estudiava i que va reproduir en els seus treballs.

Les sessions que es faran a l’IEC, que porten per títol La sigil·lografia medieval a Catalunya i als territoris de la Corona catalanoaragonesa en un context europeu, s’inauguraran el dimecres 9 de novembre.

L’obertura del col·loqui serà a càrrec de Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut; Xavier Barral, catedràtic d’història de l’art medieval (Universitat de Rennes II) i membre de l’IEC, i Vinni Lucherini, catedràtica d’història de l’art medieval (Universitat de Nàpols Federico II) i membre corresponent de l’IEC.

 

Podeu consultar el programa complet del col·loqui aquí.

Com a complement del col·loqui, l’IEC acull una exposició promoguda per la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’IEC, titulada «El segell a la medalla. Homenatge a Ferran de Sagarra», que es podrà visitar fins al 17 de novembre.

 

Usos socials del català. 

Cada any les cinc seccions de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) organitzen conjuntament una activitat. La d’enguany és Usos socials del català, que coordina la Secció Filològica i que consta de quatre sessions.

La primera sessió tindrà lloc el dimarts 8 de novembre, a les 16 h, i es titularà Aproximacions quantitatives i qualitatives a l’ús del català. Hi haurà les tres ponències següents: «La vitalitat de l’ús del català», d’Isidor Marí i Miquel Àngel Pradilla; «La qualitat dels usos públics del català», d’Oriol Camps, i «Reaccions individuals a la qualitat de l’ús de la llengua», de Manuel Castellet. La moderadora serà Mercè Lorente i Teresa Cabré, presidenta de l'Institut d'Esdudis Catalans, farà l'obertura de l'acte.

Les inscripcions per a l'assistència presencial i virtual s'han de fer mitjançant aquest formulari.

 

La segona sessió tindrà lloc el dijous 10, de novembre, a les 16 h, i es titularà El català en la tecnologia. Hi haurà les quatre intervencions següents: «El català és una llengua global. Implicacions i reptes», de Vicent Partal; «Tecnologia lingüística i llengua mal parlada», d’Antoni Hernández; «Les tecnologies de la llengua», de Núria Castell, i «Les tecnologies de la llengua: situació actual i reptes per al català», de Mireia Farrús. Alícia Casals moderarà l'acte. 

Les inscripcions per a l'assistència presencial i virtual s'han de fer mitjançant aquest formulari.

 

La tercera sessió tindrà lloc el dimecres 23 de novembre, a les 16 h, i es titularà El català en la comunicació de la ciència. Hi haurà les cinc ponències següents: «El lloc de la llengua catalana en la comunicació científica», de Jaume Bertranpetit; «L’ús del català en la pràctica científica; on centrar l’acció», de Jordi Casanova; «La comunicació científica en català a les ciències socials i humanitats», de Montserrat Castelló; «Cinquantenari del Manifest de Prada», de Ramon Bartrons i Oriol Ramis, i «El català en la comunicació de la ciència de la nutrició i dels aliments», d’Abel Mariné. Moderarà l'acte Pere Puigdomènech.

Les inscripcions per a l'assistència presencial i virtual s'han de fer mitjançant aquest formulari

 

La darrera sessió tindrà lloc el dijous 24 de novembre, a les 16 h, i es titularà El català en la vida social. Hi haurà les cinc ponències següents: «El català a l’educació», de Xavier Besalú; «Economia de les llengües: el cas català», de Ramon Camina; «El català a la vida jurídica i judicial», d’Anna Maria Pla; «El català als mitjans de comunicació», de Daniel Casals, i «Paraules populars en el llenguatge mèdic», d’Antoni Beltrán. Moderarà l'acte Jaume Guillamet. 

Les inscripcions per a l'assistència presencial i virtual s'han de fer mitjançant aquest formulari

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa