Conferència Els impactes socials i econòmics de les universitats i la recerca pública
Conferència a càrrec de Josep M. Vilalta Verdú.
Més enllà de les seves funcions clàssiques (formació i recerca científica), les universitats i els centres de recerca són institucions que generen impactes directes i indirectes en la societat i l’economia. Així mateix, el talent, la recerca i la tecnologia són factors cada cop més determinants per al progrés de les societats. La competitivitat econòmica, el progrés social i el benestar col·lectiu venen cada vegada més determinats per la fortalesa dels sistemes educatius i les institucions que tenen com a missió la generació de coneixement, la formació del capital humà i la transferència de coneixements i tecnologia. Per aquests motius, els governs atorguen cada vegada més rellevància a les polítiques de generació i retenció de talent (capital humà qualificat), a les polítiques de recerca i a les polítiques d’innovació i transferència de coneixements a la societat i l’economia. En aquest context, és rellevant poder mesurar els impactes directes i indirectes de l’activitat de les universitats i els centres de recerca a la societat i l’economia, tenint en compte que aquestes institucions treballen en una tensió permanent entre l’escala local i l’escala global.
La conferència pretén mostrar quins són aquests impactes, a partir tant de diversos estudis que s’han dut a terme a Catalunya com mostrant exemples d’altres països i sistemes d’educació superior i recerca. Alhora, pretén mostrar l’abast i les limitacions dels estudis duts a terme fins al moment i debatre sobre com caldria avançar per a aconseguir més informació i de més qualitat.
Josep M. Vilalta Verdú és secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i director de la Global University Network for Innovation (GUNi). Llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona, màster en gestió pública per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en teoria política i social per la Universitat Pompeu Fabra i postgraduat en Higher Education Management (Open University / Universiteit Twente). Especialista en gestió i polítiques públiques, polítiques educatives i gestió universitària i de l’R+D, ha estat professor de gestió i polítiques públiques en diversos centres universitaris i de formació, i ha estat visitant a les universitats de Londres (Gran Bretanya) i de Twente (Països Baixos), i impulsor i director del Màster de Gestió i Política Universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha estat subdirector general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, cap de l’Àrea d’Avaluació, Estudis i Cooperació Universitària de la Generalitat, impulsor i coordinador de la Càtedra UNESCO de Gestió de l’Ensenyament Superior, cap de la Unitat de Planificació Estratègica de la UPC, secretari executiu del Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners i subdirector de gestió del Laboratori d’Enginyeria Marítima (UPC).
Amb més d’un centenar de publicacions entre articles, capítols de llibres i llibres sobre gestió pública, polítiques públiques, educació, universitats i política científica, ha impulsat i participat en diversos projectes i grups d’experts de la Generalitat de Catalunya, la Comissió Europea, l’OCDE, la UNESCO, i en diversos països en matèria d’educació i universitats, política científica i gestió de polítiques públiques. Darrerament ha publicat el llibre Construint la Catalunya del coneixement (1985-2015). Forma part del grup d’experts de l’Estat espanyol en política universitària Studia XXI i és col·laborador habitual dels diaris Ara, La Vanguardia i Nació Digital.
Dijous 2 de juny, a les 18.30 h, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC
Sessió en memòria de Curt Wittlin (1941-2019)
Inauguració de la sessió a càrrec de Mila Segarra, vicepresidenta de la Secció Filològica. Amb la participació d’Emili Casanova, Tomàs Martínez, Xavier Renedo, August Bover, Vicent Martines, Albert Curto i Emigdi Subirats.
Les inscripcions per a l’assistència presencial i virtual s’han de fer mitjançant aquest formulari.
Invitació.
Acte organitzat per la Secció Filològica de l’IEC, amb la col·laboració de la Fundació La Caixa.
Dijous 9 de juny, a les 16.30 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i en línia
Discurs de recepció de Marta Prevosti i Monclús
El discurs de recepció versarà sobre Subsistir o viure: economia d’especialització en la vinya a la Catalunya romana.
Sessió organitzada per la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.
Dijous 16 de juny, a les 18 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC
Jornada sobre el Tema General de la 57a Escola d’Estiu Rosa Sensat
Amb la voluntat d’aprofundir i debatre sobre la responsabilitat que tenen com a col·lectiu de mestres, fer propostes constructives i reivindicar les condicions necessàries per portar-les a terme, la jornada sobre el Tema General de la 57a Escola d’Estiu Rosa Sensat tractarà el català a l’escola i, concretament, les actituds lingüístiques del professorat. Cal activar la comunitat educativa per parlar clar i preguntar-se si l’ús del català a l’escola és un dels temes prioritaris en aquests moments.
La jornada s’iniciarà amb una conferència a càrrec de Carme Junyent, directora del GELA (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades) i professora universitària de lingüística: «L’escola, el futur de la llengua i la igualtat d’oportunitats. Què hi tenen a dir els mestres?».
Més informació.
Formulari d’inscripció.
Jornada organitzada per Rosa Sensat, CEB, IEC, CONSESCAT, Òmnium Cultural i Secretaria de Política Lingüística - Departament de Cultura.
Dijous 16 de juny, a les 16.30 h, a l’IEC
Discurs de recepció d’Antoni Trilla
Discurs de recepció d’Antoni Trilla, amb el títol El triomf de la ciència: les vacunes contra la COVID-19.
Dilluns 20 de juny, a les 19 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC i virtual
Per a la resta d’actes consulteu l’agenda del mes de juny
aquí.