Número 260
setembre 2021
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Jornada sobre la Qualitat Lingüística 

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) organitza el divendres 8 d’octubre una jornada sobre la qualitat lingüística, en la qual presentarà l’Observatori de la Qualitat Lingüística, un projecte a llarg termini que permetrà fer un seguiment i una avaluació dels usos públics de la llengua catalana en les diverses varietats dialectals. L’Observatori analitzarà mostres de discursos orals i escrits en diferents àmbits (mitjans de comunicació, empresa, institucions, política, etc.), les quals s’integraran en una base de dades que aportarà informació sobre l’ús actual de la llengua i que es posarà a disposició dels investigadors i els especialistes. Paral·lelament, a partir d’aquest recull de dades es podrà oferir assessorament a persones o entitats que vulguin millorar la seva comunicació en català.

La jornada de presentació es podrà seguir de manera presencial i en línia, amb inscripció prèvia. Serà inaugurada per Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, i hi participaran tres conferenciants: Joan Costa (Universitat Pompeu Fabra, UPF), Mònica Terribas (UPF) i Montserrat Senda (Universitat de Barcelona), que abordaran la qualitat lingüística des d’enfocaments diferents. Per acabar, es farà una taula rodona en la qual intervindran les periodistes Susanna Lliberós (À Punt) i Margalida Solivellas (TV3) i els escriptors Enric Gomà i Pau Vidal. 

Aquesta jornada pretén contribuir a definir els trets que caracteritzen la qualitat lingüística, un concepte encara massa vague que darrerament ha emergit en diferents esferes socials preocupades per la llengua. La qualitat se situa al mateix nivell que la quantitat: tan importants com les dades del nombre de parlants de català són les que indiquen com es parla i com s’escriu. Tots dos tipus de dades contribueixen a definir la vitalitat de la llengua.

Divendres 8 d’octubre de 2021, a les 9.30 h, dual (Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i virtual)

 

 

Nora Ventosa pronunciarà la lliçó inaugural del curs 2021-2022 de l’IEC

Nora Ventosa, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des del 2018 i directora de Nanomol-TECNIO, serà l’encarregada de pronunciar la lliçó inaugural del curs 2021-2022 de l’Institut, que es titularà Innovar o morir.

En el seu discurs, Ventosa farà una reflexió sobre la innovació en el món de la ciència. També repassarà les definicions d’innovació, analitzarà l’estat de la recerca a Catalunya i la situació respecte a la resta de països i presentarà una de les estratègies de transferència de tecnologia que actualment permet millorar la innovació: la open innovation.

A mitjan octubre del 2021, a l’IEC

 

 

Conferència «La qualitat com a mesura de l’excel·lència»

Conferència a càrrec de Martí Casadesús, enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i doctor enginyer industrial per la Universitat de Girona (UdG). És catedràtic d’universitat d’organització d’empreses a la UdG. El seu àmbit de treball en docència i recerca se centra en la gestió de la qualitat, camp en el qual ha publicat articles en diferents revistes especialitzades. És director del GITASP, grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya. També ha estat expert internacional del Comitè Tècnic 176 de l’Organització Internacional per a l’Estandardització (ISO) per a l’elaboració d’estàndards de gestió. Entre altres càrrecs, ha estat vicerector de Planificació i Qualitat de la UdG. Actualment és director de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) i secretari del Consell d’Administració de la Xarxa Internacional d’Agències d’Assegurament de la Qualitat en l’Educació Superior (International Network for Quality Assurance Agencies in Higher Education, INQAAHE).

AQU Catalunya és una entitat pública reconeguda internacionalment, la missió de la qual és garantir la qualitat de l’educació superior a Catalunya, tot satisfent estàndards internacionals de qualitat, acadèmics i socials. Aquesta és una tasca complexa i amb múltiples dimensions, entre les quals hi ha la recerca, que és una de les principals. En aquest marc, des de l’abril del 2020, l’AQU Catalunya ja consta com una de les organitzacions en l’àmbit mundial que s’han adherit a la Declaració de San Francisco d’Avaluació de la Recerca (San Francisco Declaration on Research Assessment, DORA). Té com a objectiu alinear-se als seus principis per tal de portar a terme una avaluació cada cop més consistent en cada àmbit de coneixement en particular. Aspectes com la prevalença de la qualitat per sobre de la quantitat d’aportacions científiques o l’avaluació col·legiada per part d’experts han de millorar els processos actuals i, en definitiva, impulsar l’excel·lència en la recerca que es desenvolupa a Catalunya. Aquest, però, no és un repte senzill en un entorn complex i divers, amb multitud de processos d’avaluació, multitud d’eines tecnològiques i, a més, rànquings de naturalesa i objectius molt diversos.

Aquesta xerrada se centra a descriure i debatre l’enfocament de l’avaluació de la recerca del sistema universitari català, però també fa èmfasi en els reptes de futur, sense obviar les crítiques inherents a tots els processos d’avaluació.

La conferència forma part del cicle Dijous de ciència 2021, que organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Dijous 21 d’octubre de 2021, a les 18.30 h, dual (Sala Puig i Cadafalch de l’IEC i virtual)

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa