Número 241
novembre 2019
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Jornada Norma i diversitat lingüística: la gestió normativa en contextos pluricèntrics. Francofonia i catalanofonia

La gestió normativa contemporània constitueix un dels focus d’atenció preferent de l’anomenada planificació del corpus, un dels dos centres d’actuació que ens proposa Heinz Kloss a l’hora de segmentar la planificació lingüística. El descrèdit de la lingüística tradicional, espai en què la prescripció troba un encaix especialment còmode, ha motivat que els nous paradigmes abordin la relació norma-variació des de plantejaments descriptius (estructuralisme i generativisme) i d’adequació comunicativa (sociopragmàtica). Sens dubte, la nova dimensió que ha pres la consideració de l’estructura de la variació ha condicionat molt les noves orientacions que emanen de les acadèmies. Avui dia, aquestes institucions es debaten entre el seguiment d’una tradició de rigidesa prescriptiva i la nova mirada del fet lingüístic que es desprèn dels nous plantejaments teoricometodològics.

D’altra banda, una de les derivades de la mundialització homogeneïtzadora ha estat l’emergència d’actituds, individuals i col·lectives, que reivindiquen el manteniment de les identitats amenaçades. L’esmentada actitud, en l’àmbit de l’establiment de la varietat referencial (estàndard), ha propiciat una demanda creixent de models demarcatius, sovint des d’entitats politicoadministratives amb voluntat de mostrar la seva especificitat en el marc de la comunitat lingüística.

L’activitat acadèmica que proposem té com a objectiu contrastar les dinàmiques normatives de dues llengües amb perfils sociolingüístics diferents: el francès, una llengua plenament incardinada en la dinàmica comunicativa actual, amb una comunitat lingüística discontínua de gran envergadura, i el català, una llengua amb dinàmiques comunicatives deficitàries (amb una gradació territorial de subordinació lingüística), amb una comunitat lingüística més compactada i de dimensions menors, tot i que amb processos d’individuació encara vigents.

Organitzen la jornada la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbona, amb la cooperació del Ministeri de Cultura (Delegació General de la Llengua Francesa i les Llengües de França), l’Institut Ramon Llull i el Centre de Recerca Interdisciplinària sobre els Mons Ibèrics Contemporanis (CRIMIC).

Programa en català.

9 de desembre, a les 9.25 h, a la Sala J636 de la Universitat de la Sorbona (París)

 

Jornada de Santa Llúcia: «Alimentació: mites i falses concepcions»

El dimecres 11 de desembre tindrà lloc aquesta jornada, que pretén acostar el coneixement científic actualitzat a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic, que vulgui assistir-hi. Enguany volem fer difusió del coneixement sobre un tema que afecta tothom: l’alimentació.

L’alimentació és la funció vital que duem a terme dia a dia i a través de la qual obtenim els nutrients i l’energia que ens permeten cobrir els requeriments per a continuar vivint. Aquesta funció la fem tots els organismes vius i, per tant, no hauria de presentar cap misteri; tot i això, la tecnologia i el transcurs de la història ens fan veure que actualment formem part d’una societat que té un interès especial per aquest tema. La gran rellevància que té l’alimentació per al nostre estat físic i de salut fa que darrerament la societat s’hagi preocupat molt per l’origen, l’estat i les etapes per les quals transcorre tot allò que ens mengem. Aquesta preocupació ha augmentat en el moment en què termes com transgènics, bioestimulants o prebiòtics s’han relacionat amb aquesta funció vital.

Més informació.

Organitzat per la Secció Biologia i Societat, de la Societat Catalana de Biologia, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

11 de desembre, a les 17 h, a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC

 

Lliurament de premis CCNIEC 2019

Presidiran l’acte el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros; Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Introducció a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), i lliurament dels premis.

Invitació.

Organitza l’acte el CCNIEC.

12 de desembre, a les 13 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC

 

Presentació del llibre Homenatge de les lletres catalanes a Pompeu Fabra (1928)

L’acte serà presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i comptarà amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Ramon Pinyol i Torrents, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i Pere Quer Aiguadé, curador de l’obra.

Més informació.

16 de desembre, a les 18.30 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC

 

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa