Cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra: «Impacte de la mundialització sobre les llengües: el cas del català»
Els dies 7 i 8 de novembre tindrà lloc la Cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) organitza amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per a difondre i promoure la llengua catalana i l’obra de Pompeu Fabra.
El dijous 7 tindrà lloc a l’IEC la inauguració de la jornada, a càrrec de Jaume Casals, rector de la UPF; Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de la jornada serà a càrrec de M. Teresa Cabré, directora de la Càtedra Pompeu Fabra i presidenta de la Secció Filològica de l’IEC. La conferència «Impacte de la globalització econòmica sobre la llengua» serà a càrrec de Guillem López Casasnovas, catedràtic d’economia de la UPF, i de Marina Porras, crítica literària i llibretera.
El divendres 8 la jornada continuarà a l’auditori del campus de la Ciutadella de la UPF.
Més informació.
7 i 8 de novembre, a les 18 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC
Jornada Narcís Monturiol
Amb motiu dels dos-cents anys del naixement de Narcís Monturiol, s’ofereix aquesta jornada, organitzada per la Secció de Ciència i Tecnologia de l’IEC, per a reconèixer i difondre la vàlua i les aportacions d’aquest enginyer i inventor polifacètic. S’analitzarà el context històric i polític del moment en què va viure, així com la repercussió que va tenir.
Aquest acte està inscrit dins la Setmana de la Ciència.
Hi intervindran Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Antoni Roca Rosell, membre de l’IEC i del Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Josep-Maria Terricabras, membre de l’IEC, catedràtic emèrit de la Universitat de Girona (UdG) i exdiputat al Parlament Europeu (2014-2019); Josep Amat, membre de l’IEC i catedràtic emèrit de la UPC; Jaume Guillamet, membre de l’IEC i catedràtic de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, i Pere Ridao, director de l’Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) i del Centre d’Investigació de Robòtica Submarina (CIRS) de la UdG i cofundador d’IQUA Robotics.
Clourà l’acte el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès.
Programa.
13 de novembre, a les 17 h, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC
Disputatio of Barcelona 2019: «A new humanism for the 21st century? Specialisation vs. generalisation»
Des del famós cercle d’aprenentatge de Plató (enkyklios paideia) fins a l’studium generale de l’edat mitjana i l’homo universalis del Renaixement, l’educació es va concebre com un desplegament integrat de les capacitats que abastaven tots els camps del coneixement. Per contra, avui, en gairebé tots els àmbits del saber, es necessita una expertesa altament especialitzada amb competències poc definides, fet que augmenta la bretxa entre humanitats i ciències i planteja qüestions fonamentals sobre com volem entendre’ns a nosaltres mateixos com a éssers coneixedors. Els disputants que participen en la sessió debatran nocions clau, com ara l’especialització, la generalització, la interdisciplinarietat, les humanitats, la ciència, el desenvolupament i la realització de l’individu, i ens oferiran, així, tant les seves anàlisis del present com les seves visions de futur.
Més informació aquí.
13 de novembre, a les 18.30 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC
Acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics
Coincidint amb la Setmana de la Ciència 2019 i un dia abans de sant Albert Magne, patró dels químics, se celebrarà a Tarragona —capital de l’àrea geogràfica que concentra un dels complexos químics més grans del sud d’Europa— l’acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics.
La cloenda anirà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i Carles Bo, president de la Societat Catalana de Química.
Programa.
14 de novembre, a les 18.30 h, a l’Auditori de la Diputació de Tarragona (carrer de Pere Martell, 2, Tarragona)
Homenatge a Maria Àngels Anglada
Amb motiu dels vint anys de la mort de l’escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 - Figueres, 1999), que es commemoren enguany, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona ha emprès un conjunt d’iniciatives per tal de recordar i homenatjar l’escriptora catalana. Així, arran de la publicació del volum col·lectiu El llegat de Maria Àngels Anglada (Girona, Càtedra de Patrimoni Literari, 2019), s’ha organitzat un homenatge a l’escriptora que tindrà lloc el dimarts 12 de novembre, a partir de les 19 hores, a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
L’acte comptarà amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i de Joandomènec Ros, president de l’IEC, entre d'altres. Com a cloenda, el cantautor Josep Tero oferirà alguns poemes musicats de Maria Àngels Anglada.
12 de novembre, a les 19 h, a la Sala Prat de la Riba de l'IEC
Simposi Dolors Monserdà i Vidal: els orígens de la novel·la catalana moderna i del feminisme a Catalunya
Homenatge a Dolors Monserdà (Barcelona, 1845-1919), escriptora i feminista, que va tenir una notable participació en la societat catalana del segle XIX i de començaments del segle XX.
Inauguració a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga.
Programa.
22 de novembre de 2019, a les 9.30 h, a la Sala Prat de la Riba de l'IEC