50a Universitat Catalana d’Estiu
Del 16 al 23 d’agost, se celebrarà la cinquantena edició de la Universitat Catalana d’Estiu, una iniciativa cultural sorgida l’any 1968 amb l’objectiu de posar en contacte els corrents intel·lectuals dels territoris de parla catalana i que cada mes d’agost ofereix a la localitat de Prada de Conflent cursos, tallers, conferències de temes ben diversos, amb un programa que combina les activitats docents amb altres actes més lúdics.
Les àrees que toquen aquests cursos i jornades són les següents: ciències de la natura, ciència i tecnologia, dret, història, ciències de la salut, economia, pensament, literatura, llengua, música i cinema. A més, programa cursos de formació cultural específica, seminaris d’investigació i exposicions.
El 18 d’agost, la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’IEC, té programada la XXXIII Jornada d’Agricultura a Prada sota el nom «Vinyes i vi a la Catalunya del Nord i el Principat», en què es debatrà l’organització i la problemàtica del sector vitivinícola tant a la Catalunya del Nord com a la Catalunya del Sud. Des d’una perspectiva comparativa, la jornada s’interessarà per l’anàlisi de les estructures organitzatives del sector i la seva idoneïtat per a fer front als grans reptes de futur.
Congrés ‘Plumbum litteratum’. L’escriptura sobre plom a l’època romana
Del 5 al 7 de setembre, tindrà lloc a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC aquest congrés, que versarà sobre l’escriptura sobre plom a l’època romana. L’acte està organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, la Universitat de Barcelona, la Societat Catalana d’Estudis Clàssics i l’Academia Europaea.
Podeu trobar més informació aquí.
Celebració de la Diada Nacional de Catalunya a l’IEC
El proper 11 de setembre, l’Institut d’Estudis Catalans commemorarà la Diada Nacional de Catalunya amb diferents actes.
Joan Martí i Castell, catedràtic de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili i membre de l’IEC, pronunciarà el discurs Pompeu Fabra: exemple d’infrangible lleialtat nacional. L’acte, que està obert a tothom, tindrà lloc al pati de l’IEC a les 12 del migdia.
De les 10 h a les 12 h, es podran visitar lliurement les exposicions «Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans» i «Pompeu Fabra. Una llengua completa», i a les 10 h i a les 11 h hi haurà visites guiades a l’edifici de la Casa de Convalescència i al jardí Mercè Rodoreda.
Per acabar, a les 12.30 h hi haurà l’homenatge a la trobada, del 1939, entre Pompeu Fabra i Pau Casals a Prada, amb la interpretació d’El cant dels ocells de Pau Casals, la Suite per a violoncel sol núm. 2 de J. S. Bach i el cant d’Els segadors.