Antoni Riera
(Sant Llorenç des Cardassar, Mallorca,
1944)
Doctor en Història Medieval per la Universitat de
Barcelona. Estudis postdoctorals a les universitats de
Florència i Gènova. Catedràtic d’Història Medieval, des
del 1986, i director del Departament d’Història Medieval
i Paleografia de l’esmentada universitat (1996-2002).
Membre de la Comissió de política científica de
la Universitat de Barcelona (1997-2003). Membre del
Institut d’Història de les Cultures Medievals de la UB,
des del 1980. Membre del Comitè Científic de les
Setmanes Internacionals d’Història Medieval de les UB i
UAB (1986-2004).
Doctor vinculat al Departament
d’Estudis Medievals de la Fundació Milà i Fontanals
(CSIC), des del 1975. Membre de la Societat Catalana
d’Estudis Històrics, des del 1975. Membre de l’Institut
d’Estudis Catalans, des del 1996.
Professor
invitat a les universitats de Bolònia, Florència,
Gènova, Palerm i Tours. Coordinador de la unitat
catalana del Master europeu de història i cultura de
l’alimentació, que imparteixen conjuntament les
universitats de Barcelona, Bolonia i Tours.
Ha
participat en nombrosos projectes de recerca finançats
tant per la Unió Europea com per la DGICYT, la CIRIT i
el SCGC. Membre fundador i codirector del Observatori
del Comportament Alimentari, de la UB, reconegut com a
grup de qualitat per la Generalitat de Catalunya.
Codirector de la revista Acta Històrica, des del 1994 i
membre de l’equip de redacció de l’Anuario de Estudios
Medievales i d’Estudis d’Història Agrària.
Expert en Història Econòmica i Social de la
Baixa Edat Mitjana, ha orientat la seva recerca en tres
direccions: les relacions comercials entre Catalunya i
les Illes Balears, la reacció de la societat catalana
davant les catàstrofes naturals i l’anàlisi del
comportament alimentari dels diversos estaments social a
l’edat mitjana.
Ha publicat quatre llibres i més
de cent vint articles en revistes
especialitzades. |