La ciència, protagonista del primer cicle
de deu conferències magistrals a l'IEC

Demà segona sessió, sobre "Microbios y sociedad"




 

Demà dimecres 30 de novembre, a les 19h, el catedràtic emèrit de la Universitat de Sevilla Francisco Ruiz Berraquero pronunciarà, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, la segona de les conferències magistrals organitzada en el marc del cicle "Ciència per a la ciutadania. Sapere aude".

La conferència de Francisco Ruiz Berraquero sota el títol de "Microbios y sociedad" analitzarà breument les relacions que els microorganismes mantenen amb la biosfera i amb els humans. L’espècie humana ha assolit grans fites (ciència i tecnologia), però, al seu torn, ha originat grans problemes ecològics que han malmès greument la biosfera i n’han alterat les relacions amb els microorganismes (una conseqüència n’és l’aparició de les anomenades malalties “emergents”). Els científics pronostiquen les conseqüències d’aquestes alteracions amb més o menys dramatisme i es plantegen si és possible reparar la biosfera amb l’ajut dels microorganismes.

La conferència està organitzada per la Secretaria Científica de l'Institut d'Estudis Catalans amb la col·laboració de la Societat Catalana de Comunicació i de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica, ambdues filials de l'IEC.

L'IEC organitza, per primer cop enguany, aquest cicle de conferències que, amb el títol "Ciència per a la ciutadania. Sapere aude", pretén contribuir a trencar les barreres que separen la ciència de la societat i posar el coneixement científic a l'abast de tothom.

El cicle de conferències magistrals es va inaugurar el passat 19 d'octubre amb el professor de la Universitat La Sapienza de Roma Ernesto Capanna que va parlar sobre el zoòleg Battista Grassi descobridor del virus de la malària. El programa de conferències s'allargarà fins al mes de juny de 2006 i n'inclou un total de 10 a càrrec d'experts de prestigi en les diferents branques de la ciència.

Passaran per la seu de l'Institut d'Estudis Catalans diversos premis Nobel, com Roald Hoffmann (premi Nobel de Química 1981) o Sheldon Glashow (premi Nobel de Física 1979), i especialistes d'arreu del món i de Catalunya.

Després de "Microbios y sociedad", la propera sessió tindrà lloc el 18 de gener i estarà dedicada als museus científics. Totes les conferències s'imparteixen a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans i en l'idioma del títol.

Programa del cicle "Ciència per a la ciutadania. Sapere aude"

Barcelona, 29 de novembre del 2005

Ramon Perelló. Cap del Servei de Comunicació, Institut d'Estudis Catalans
C. del Carme, 47. 08001 Barcelona. Tels: (+34) 93 270 16 52 - (+34) 93 270 16 20 (extensió 232) Fax: (+34) 93 270 11 80
rperello@iecat.net - comunicacio@iecat.net  www.iec.cat