Miquel-Àngel Pradilla

Miquel-Àngel Pradilla Cardona és Dr. en Filologia Catalana amb la tesi Variació i canvi lingüístic en el català de transició nord-occidental / valencià (Cum Laude per unanimitat, 1993). Des de l’any 1997 és professor titular del Departament de Filologia Catalana de la URV. Actualment n’és el director. I des de l’any 2004 fa de consultor de l’assignatura Dialectologia catalana a la UOC.

Les línies de recerca que ha fressat la seva activitat investigadora transiten les diverses branques de la sociolingüística, amb una atenció preferent per la sociolingüística de la variació i per la sociologia del llenguatge. També ha fet incursions en el món de la toponímia (Toponímia dels pobles valencians. Rossell, 2002 / Toponímia dels pobles valencians. Canet lo Roig, Genaralitat Valenciana, en premsa – tots dos treballs realitzats amb Joan Anton Verge) i de l’etnopoètica (El joc ancestral de la paraula, 1977, Edicions Alambor –amb José Enrique Gargallo).

La intensa activitat investigadora que ha portat a terme es visualitza en la llarga nòmina de projectes de recerca en què ha participat:

MINISTERI:

1. Identitat ètnica i processos migratoris a Catalunya: els aspectes sociolingüístics dels agrupaments ètnics a la Canonja (Tarragona)
2. Aspectes sociolingüístics i psicolingüístics de les comunitats de parla i els grups lingüístics minoritzats a Espanya
3. La interacció de llengües en parlants plurilingües i plurilectals a Espanya
4. El tractament dels elements lexicalitzats en un diccionari bilingüe
5. Models d’organització articulatòria i processos de canvi fonètic
6. El estudi del canvi lingüístic en “temps real” en diverses comunitats de parla catalana anteriorment analitzades en “Temps aparent”
GENERALITAT VALENCIANA:
1. Atles Toponímic Valencià
2. Atles Lingüístic de la Comunitat Valenciana
GENERALITAT DE CATALUNYA:
1. PROJECTE EULC-03. Anàlisi de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de Catalunya


Dels projectes en qüestió i de l’activitat investigadora individualitzada, n’han sorgit nombroses publicacions:

PRADILLA, M.À. (1995) "El desafricament prepalatal en el català de transició nord-occidental / valencià", dins TURELL, M.T. La sociolingüística de la variació, Barcelona, P.P.U., pp. 53-116.

PRADILLA, M.À. (1996) El Baix Maestrat: una cruïlla fonètica, Benicarló, Associació Cultural Alambor (PREMI D'INVESTIGACIÓ IDIOMÀTICA ALAMBOR 1992).

PRADILLA, M.À. (1998) "Entonació", dins El món dels sons, Benicarló, Edicions Alambor, pp. 115-149.

PRADILLA, M.À. ( i P. PRIETO) (2002) "Entonación dialectal catalana: la interrogación absoluta neutra en catalán central y en tortosino", dins BARRIO, M. et alii (ed.) Actas del II Congreso de Fonética Experimental, Sevilla, Universidad de Sevilla, pp. 291-295.

PRADILLA, M.À. (1998) (ED.) El món dels sons, Benicarló, Edicions Alambor.

PRADILLA, M.À. (1998) (ED.) Ecosistema comunicatiu. Llengua i variació, Benicarló, Edicions Alambor.

PRADILLA, M.À. (2003) (coord.) Noves SL, Tardor 2003, http://www6.gencat.net/llengcat/noves/hm03tardor/ [Monogràfic dedicat a la sociolingüística de la variació]

PRADILLA, M.À. (2004) El laberint valencià. Apunts per a una sociolingüística del conflicte, Benicarló, Onada Edicions.

PRADILLA, M.À. (en premsa) “La deriva estandarditzadora valenciana. Del secessionisme rupturista al particularisme aïllacionista”, dins P. Arnau / C. D. Pusch / T. D. Stegmann (eds.): Deutsch-valencianische Kulturbeziehungen • Relacions culturals germano-valencianes (ZfK Beiheft / Annex 1), Tübingen / Freiburg, 2004

PRADILLA, M.À. (2001) "The catalan-speaking communities in Spain", dins M.T. TURELL (ED.) Multilingualism in Spain, Cleveland-Buffalo-Toronto-Sydney, Multilingual Matters, p. 58-90. (Traducció al castellà en premsa)

PRADILLA, M.À. (2004) (ed.) Història i territori a les comarques de la diòcesi de Tortosa, Benicarló, Onada Edicions.


Complementa la seva activitat docent i investigadora, amb una intensa activitat des del Grup Català de Sociolingüística, Cercle XXI i l’Institut Ramon Muntaner, entitat coordinadora de centres d’estudis dels Països Catalans,. També fa de director científic d’Edicions Alambor i d’Onada Edicions.
 

Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;
M. Rosa Franquesa (932 701 620), Cap del Gabinet de la Presidència de l'IEC.