Jaume Terradas i Serra (Barcelona, 1943)

Doctor en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona, 1973. Professor de la Universitat Autònoma des de 1971, on ha exercit com a cap de Departament i com a membre de la Comissió d’Apel•lacions en diversos períodes, catedràtic des de 1981, va organitzar el primer equip de recerca sobre ecosistemes terrestres al nostre país i va ser un dels primers impulsors de l'educació ambiental a l'estat espanyol. Des de la seva creació, el 1988, fins a juliol de 1998, ha estat Director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Consorci creat per la Generalitat de Catalunya i institut universitari adscrit a l’Autònoma que actualment forma part del Laboratori Europeu Associat amb el CEFE de Montpellier i les Universitats de Barcelona i Autònoma de Barcelona. Va ser un dels impulsors dels estudis de Ciències Ambientals a la U.A.B., primera Universitat espanyola en oferir-los.

Fou el primer President de la Asociación Española de Ecología Terrestre i ha estat Vice-president de la Institució Catalana d'Història Natural, membr de la comissió d’educación ambiental de la International Union for Nature Conservancy, membre del Consell de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona, del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat de Catalunya, del Comitè MAB Espanyol, de la Junta Rectora del Parc Natural del Delta de l'Ebre, vocal de la junta de la Sociedad Española de Ciencias Forestales, i actualment és membre del comitè científic de WWF-ADENA, membre del Consell Consultiu del Parc Metropolità de Collserola i de la Comissió de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, així com del Patronat de la Fundació Territori i Paisatge.

Va ser membre del grup d'experts de la UE per a l'avaluació a posteriori del conjunt dels programes EPOCH (European programm on Climatology and Natural Hazards, 1989-1992) i STEP (Science and Technology for Environmental protection 1987-1991), i representant estatal al Forests Technical Committee del Programa COST de la U.E. durant un any (1996-1997). Va ser President del Comité Local de la GCTE-LUCC Open Science International Conference The Earth’s Changing Land, celebrada el 1998 al Palau de Congressos de Barcelona. Ha actuat habitualment com avaluador de projectes de recerca i de beques d'investigació per a diverses convocatòries europees, estatals (ANEP, CICYT, etc.), del Govern Basc, del Govern Valencià i de la CIRIT. També va ser membre de la Comisión del Programa nacional de Sistemas y Recursos Forestales en representació de la Secretaría de Estado de Universidades e Investigación (1991-2) i de la “Ponencia 3 para la Reforma de los Planes de Estudios de la Universidad Española”, en representació igualment de la Secretaría de Estado de Universidades e Investigación i membre de la Comissió de Medi Ambient per l'elaboració del II Pla de Recerca de Catalunya i de la Comissió de Medi Ambient de Catalunya demà.

Ha actuat com a revisor de nombroses revistes científiques, entre elles Acta Oecologica, Oecologia Plantarum; Studia Oecologica; Anales de Biología; Anales Inst. Spot Cavanilles; Orsis; Mediterranea; Vegetatio; Journal of Wildland Fire; Ecoscience; Climatic Change; Trends in Plant Science; Forest Ecology and Management; etc

Va dirigir l’exposició Barcelona funciona: Ecologia d’una ciutat, celebrada el 1986 a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, i també ha dirigit les nou edicions celebrades de l’Aula d’Ecologia de l’Ajuntament.

Va fer estades científiques a la Universitat de Toulouse (curs acadèmic 1967-68) i Stanford (gener-abril 1999).

El 1992 va rebre de la Generalitat la medalla Narcís Monturiol d'investigació científica i tecnològica per la seva tasca en impulsar la recerca forestal a Catalunya, el 1998 el Premi Medi Ambient, del Departament de Medi Ambient de la Generalitat i el 2002 el Premi de Medi Ambient de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Caixa de Sabadell, els dos darrers per el conjunt de la seva tasca.

Ha publicat, com autor o coautor, uns 165 articles especialitzats en revistes nacionals o internacionals, així com nombrosos articles de divulgació i educació ambiental. És autor, coautor o editor de diversos llibres, entre ells Ecología de la Vegetación (Terradas 2001, Ed. Omega), Ecología urbana (Terradas 2001, Ed. Rubes), Ecología y educación ambiental (Terradas 1979, Ed, Omega), Ecologia, avui (Terradas 1976, Ed, Teide), Barcelona 1985-1999: Ecologia d’una ciutat (Barracó, Parés, Prat y Terradas, 2000, Ajuntament de Barcelona), Ecologia d’una ciutat:Barcelona (Parés, Pou i Terradas 1985, Ajuntament de Barcelona), Ecologia del Foc (Terradas ed., 1996), Quercus ilex ecosystems: function, dynamics and management (Romane i Terradas eds., 1992, Kluywer), etc.

Ha guanyat dos premis literaris de poesia, el Miquel Martí Pol (1996) per Temps robat i l’Englantina d’Or als Jocs Florals de Barcelona (1998) per Les veus del silenci i una vela que fuig. Ha publicat dues novel·les curtes (El viatge de l’Omoh, 2001, i El crit del comte Arnau, 2002).
 

Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;
M. Rosa Franquesa (932 701 620), Cap del Gabinet de la Presidència de l'IEC.