Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catalunya reconeix la tasca dels seus acadèmics


Quatre membres de l'IEC reben la Creu de Sant Jordi 2006, la màxima distinció del país

Foto de família dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2006
Foto: Rubén Moreno / Generalitat de Catalunya

El president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, va imposar la Creu de Sant Jordi d'enguany a quatre membres de l'IEC: el matemàtic Manuel Castellet, la historiadora Eulàlia Duran, l'economista Andreu Mas-Colell i el bioquímic Joan Massagué. La màxima distinció nacional que van rebre els membres de l'IEC és un clar reconeixement a la tasca que, des de la seva fundació, desenvolupa l'acadèmia nacional catalana, i que s'ha traduït –des que es va crear aquesta distinció el desembre del 1981– en un total de noranta-dues creus de Sant Jordi per als membres de l'Institut. En el transcurs de l'acte de concessió de les creus de Sant Jordi 2006, que va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu el passat 25 de setembre, es van distingir seixanta-tres personalitats i quinze entitats.

Des del 1982, quan dotze membres de l'IEC van rebre la Creu de Sant Jordi, els integrants de l'acadèmia nacional catalana han estat guardonats any rere any amb la distinció que atorga el Govern català a les persones –i entitats– que han destacat pels serveis que han prestat a Catalunya en defensa de la seva identitat i en els àmbits cívic i cultural. En aquests vint-i-quatre anys de creus de Sant Jordi, hi podem trobar, entre d'altres, els membres de l'IEC Joan Ainaud i de Lasarte (1982), Josep M. Puig Salellas (1983), Antoni M. Badia i Margarit (1986), Joan Vilà-Valentí (1994), Albert Balcells (1995), Salvador Giner (1995), Josep Laporte (1996), Joan Veny (1997), Anscari M. Mundó (2000) i Antoni Serra i Ramoneda (2005).

Quatre figures emblemàtiques

Els quatre guardonats de l'IEC d'enguany són figures reconegudes internacionalment en les seves respectives disciplines.

Manuel Castellet (Barcelona, 1943) és matemàtic i se li ha concedit la Creu de Sant Jordi per la valuosa trajectòria en l'àmbit universitari, per la contribució a la recerca amb la creació del Grup de Topologia Algebraica de Barcelona i per la vinculació a l'IEC, del qual –a més de la direcció del Centre de Recerca Matemàtica– en va ser president del 1995 al 2002.

 
D'esquerra a dreta, Manuel Castellet, Eulàlia Duran i Andreu Mas-Colell, en l'acte d'entrega de les Creus de St. Jordi

Eulàlia Duran (Barcelona, 1934) és historiadora i ha rebut la distinció per la seva contribució a l'estudi de la societat i la cultura del segle xvi als països de parla catalana. A més del Renaixement, les seves recerques s'estenen a la literatura catalana moderna. Entre les seves edicions crítiques destaquen les següents: Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, de Cristòfor Despuig; Cròniques de les Germanies i la Passió de Cervera, iniciada pel seu pare, Agustí Duran i Sanpere.

Andreu Mas-Colell (Barcelona, 1944) és economista i catedràtic d'Economia a les universitats de Califòrnia (Berkeley), Harvard i Pompeu Fabra. La seva tasca de recerca ha destacat sobretot en la teoria de l'equilibri general, la política de preus de les empreses públiques o el paper de l'Estat en l'economia. Va ser conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Joan Massagué (Barcelona, 1953) –que no va poder assistir a la cerimònia del Liceu– està considerat com un dels investigadors internacionals més importants en les àrees de regulació de la divisió cel·lular i la metàstasi del càncer. Actualment, és director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica, de Barcelona i director del Programa de Biologia i Genètica del Càncer del Centre Memorial Sloan-Kettering contra el Càncer, de Nova York. Massagué és l'encarregat de pronunciar la conferència inaugural del Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans.

Membres numeraris i emèrits de l'IEC guardonats amb la Creu de Sant Jordi:

Membres corresponents de l'IEC guardonats amb la Creu de Sant Jordi: