Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'Obra Social Caixa de Sabadell homenatja la guardonada del Premi de Medi Ambient de l'IEC


Durant l'acte, Josefina Castellví va repassar les experiències viscudes a l'Antàrtida

L'Obra Social Caixa Sabadell, patrocinador del Premi de Medi Ambient que, des del 2001, atorga l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) en el marc dels Premis Sant Jordi de l'IEC, va homenatjar la premiada de l'edició d'enguany, Josefina Castellví, en un acte celebrat el passat 15 de juny amb el títol "Ciència als gels de l'Antàrtida". L'oceanògrafa va parlar de la "Recerca científica a l'Antàrtida. Un exemple d'investigació ambiental" i va repassar les experiències viscudes durant la creació de la base científica espanyola a l'Antàrtida i les vuit expedicions que va fer al continent antàrtic.

 
Josefina Castellví, en un moment de l'homenatge
Foto: Montse Catalan
Josefina Castellví i Piulachs (Barcelona, 1935), oceanògrafa especialista en microbiologia marina, ha estat una persona clau per a la creació i el desenvolupament de la base científica al continent antàrtic. Castellví ha realitzat trenta-sis campanyes oceanogràfiques, de les quals vuit a l'Antàrtida. Mitjançant el programa antàrtic va organitzar la instal·lació de la Base Antàrtica Espanyola (BAE), el 1987, a l'illa Livingston, que va permetre que Espanya entrés com a membre del Tractat Antàrtic (1988). Com a gestora del Programa Nacional d'Investigació a l'Antàrtida (PNIA), es va responsabilitzar de la coordinació dels projectes d'investigació nacionals i internacionals, tasca que va facilitar l'ingrés d'Espanya al Comitè Internacional per a la Investigació Científica a l'Antàrtida (SCAR). Ha rebut nombrosos premis, com la Medalla d'Or al Mèrit Científic de l'Ajuntament de Barcelona (1995), la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic (1996) i la Creu de Sant Jordi (2003).

El Premi de Medi Ambient 2006 li va ser atorgat el passat 24 d'abril, durant la tradicional festa de lliurament dels Premis Sant Jordi de l'IEC, en reconeixement de la seva trajectòria científica i de gestió de la investigació. El premi està dotat amb sis mil euros.

Participació dels col·legues d'expedició

En el transcurs de l'acte, Jaume Calvet, professor del Departament de Geodinàmica i Geofísica de la Universitat de Barcelona, i Josep Maria Gili, científic de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), col·legues d'expedicions i d'investigacions de la professora Castellví, van pronunciar les conferències "L'origen i l'estat del casquet de gel antàrtic" i "La vida als fons marins de l'alta Antàrtida".

L'homenatge va estar presidit pel president de Caixa Sabadell, Lluís Brunet; el president de l'IEC, Salvador Giner; el director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Jordi Cañas, i el director de l'Àrea d'Obra Social de Caixa Sabadell, Fermí Pons.

L'any 2000, l'Institut d'Estudis Catalans i l'Obra Social Caixa Sabadell van crear conjuntament el Premi de Medi Ambient, que es va atorgar per primera vegada l'any 2001. Actualment, el Premi s'adjudica en dos torns: d'una banda reconeix les persones que han excel·lit en l'anàlisi i la investigació del patrimoni natural i de la qualitat ambiental i, de l'altra, es distingeix les persones que han destacat en la recerca i l'estudi dels aspectes socioeconòmics del medi ambient, la planificació i l'ordenació del territori i l'educació ambiental. En les edicions anteriors d'aquest Premi han estat guardonats Martí Boada i Juncà (UAB), el 2005; Antoni Tulla (UAB), el 2004; Joan Martínez-Alier (UAB), el 2003; Jaume Terrades (UAB), el 2002, i Joan Grimal (CSIC), el 2001.

Resum de la conferència de Josefina Castellví:

Perfil biogràfic de Jaume Calvet:

Resum de la conferència de Jaume Calvet:

Perfil biogràfic de Josep M. Gili:

Resum de la conferència de Josep M. Gili:

Reportatge fotogràfic de l'homenatge: