Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entrevista a Cristina Busto, Carolina Santamaria, Manuel Pascual, Xavier Rofes i Pere Montalat, membres del Comitè d'Empresa de l'IEC
"Al Centenari hi ha de ser tothom sense excepció per mostrar que aquesta és una institució viva"

El passat 24 d'abril, el president de l'IEC, Salvador Giner, i el president de la Comissió Executiva del Centenari, Antoni Riera, van presentar al personal de l'IEC el programa d'actes de la commemoració dels cent primers anys de vida de l'Institut. Després d'entrevistar Antoni Riera en el número 86 d'El Butlletí de l'IEC, la secció "Protagonistes del Centenari" dóna la paraula a Cristina Busto, Carolina Santamaria, Manuel Pascual, Xavier Rofes i Pere Montalat, membres del Comitè d'Empresa de l'Institut.

 
D'esquerra a dreta: Cristina Busto, Carolina Santamaria, Manuel Pascual, Xavier Rofes i Pere Montalat
 

De quina manera s'involucrarà el personal de l'IEC en els actes de celebració del Centenari?

El personal sempre s'ha implicat professionalment i personalment en les empreses de l'Institut fins al punt de fer-se-les seves. Cal esperar que farà el mateix amb la commemoració del centenari. Perquè per a nosaltres també significa celebrar que hem contribuït decisivament a fer que l'Institut sigui el que és i que hagi arribat fins on ha arribat. Per això la commemoració ha de comptar amb les persones i el paper que tenen i han tingut: acadèmics, treballadors, becaris i col·laboradors diversos. Hi ha de ser tothom sense excepció per mostrar que aquesta és una institució viva.

Hem de dir que fins ara no havíem tingut l'oportunitat de sumar-nos a l'organització d'aquesta commemoració. Això vol dir que ens queda feina per fer entre tots per perfeccionar el funcionament intern de l'IEC i implicar el personal en les decisions. I això també explica el nostre interès d'estrènyer la col·laboració amb l'equip de govern de l'IEC, com vam plantejar en la reunió que vam tenir el proppassat 21 d'abril.

Finalment la setmana passada ens van convidar a participar-hi i, malgrat que tenim poc temps, som conscients que és una oportunitat que no podem deixar perdre. Per això mateix intentarem estudiar i proposar activitats que contribueixin a enriquir i completar les que ja han estat confirmades.

Ara ens agradaria que la col·laboració del personal pugui anar més enllà de la commemoració del centenari i es faci extensiva als temes que d'una manera o altra incideixen en el dia a dia de la institució i en determinen el futur.

Quines creieu que seran les activitats on hi haurà més presència i participació del col·lectiu de treballadors?

Es fa difícil de dir, però la qualitat de les activitats programades i dels participants fa pensar que interessaran molt el personal i que hi assistirà en la mesura que pugui. Si, a més, s'aconsegueix incentivar-lo a participar-hi activament, pensem que serà tot un èxit.

El Centenari ha de servir per obrir la institució a la societat. Quines creieu que han de ser les línies marc d'aquest objectiu?

És un tema molt complex que segurament depassa el marc d'aquesta entrevista. Malgrat això, intentarem apuntar quatre idees.

Nosaltres considerem que, a més de captar l'atenció dels mitjans de comunicació, caldria acostar-nos a la societat, per exemple, anant a les escoles, promovent col·laboracions amb entitats d'altres àmbits (cultural, esportiu, professional, cívic, etc.) que tenen un gran arrelament social, etc.

Pensem que convé subratllar la presència i la importància de l'IEC i de tot el que fa en la vida quotidiana. Hauríem de saber transmetre aquesta informació amb mesura, de la manera més realista possible, tenint en compte en cada cas els destinataris i procurant que sigui entenedora i estimulant.

Com creieu que es podria aprofitar aquesta commemoració per a donar a conèixer l'activitat i el compromís assumit pel personal de l'Institut?

Segurament cada treballador s'ha pogut formar una opinió sobre el tema i seria difícil de fer-nos-en ressò ara i aquí.

Hi ha moltes maneres de mostrar la tasca del personal de l'Institut: mitjançant jornades de portes obertes, documentals, explicacions en primera persona sobre cada departament i projecte mitjançant el portal de l'IEC, etc.

El nostre compromís no es pot dissociar d'aquesta tasca i, per tant, queda reflectit en la nostra manera de fer i de prendre'ns la feina. També queda reflectit en la nostra disposició a participar activament en tots els àmbits de la institució, encara que això costa molt més de transmetre de portes enfora.

El 24 d'abril el president de l'IEC i el president de la Comissió del Centenari van presentar el programa als treballadors de la institució. Com ha estat acollit entre el personal la proposta d'actes?

La veritat és que encara no hem pogut copsar l'acollida general que ha tingut la proposta d'actes. Segurament encara és aviat per dir-ne res. Sí que podem avançar que el personal valora molt la iniciativa d'informar-los de primera mà i, especialment, la invitació a fer-hi contribucions. Som del parer que tot plegat serà molt profitós i mútuament enriquidor.