Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joaquim Agulló desenvolupa la nova cadira triesfèrica

El president de la Secció de Ciències i Tecnologia dissenya la primera cadira de rodes que permet el moviment lateral

La nova cadira triesfèrica, desenvolupada per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de la companyia ESCLATEC, i amb el suport de l'IMSERSO, permetrà, gràcies al seu desplaçament lateral –de caràcter absolutament innovador–, una major capacitat de moviment en espais limitats, sobretot en l'entorn laboral o familiar. La cadira ha estat dissenyada pel doctor Joaquim Agulló, president de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i professor del departament d'Enginyeria Mecànica de la UPC. Han col·laborat en el projecte un grup del departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la mateixa universitat i el Centre CIM, que s'han responsabilitzat, respectivament, del control electrònic i del disseny de fabricació. Segons Agulló, el moviment lateral facilitarà la mobilitat i permetrà "un consum inferior de bateria; per tant, augmentarà també l'autonomia de les persones amb mobilitat reduïda".

 
Joaquim Agulló mostra el funcionament de la cadira triesfèrica

Com ha estat possible aconseguir aquesta capacitat de moviment? Doncs gràcies a les rodes omnidireccionals de corrons esfèrics. Una roda normal que giri només sobre el seu eix i no derrapi no aconseguiria mai aquest moviment. Però amb rodes fetes amb corrons esfèrics, repartides a tres costats de la cadira i que tenen, a més del moviment motoritzat, un moviment lliure en direcció de l'eix, s'aconsegueix una total llibertat de moviment: es poden simultanejar lliurement els moviments longitudinal, lateral i de canvi d'orientació. L'aplicació a una cadira de rodes fa possible el seu moviment lateral, per bé que és aconsellable limitar les opcions de moviment a la longitudinal i a la lateral, ja que, segons apunta Agulló, "a l'usuari d'una cadira de rodes, que es pugui moure lliurement en totes direccions li suposa més aviat una complicació que un benefici. Així que, mitjançant un joystick i tres menús diferents que contemplen diverses combinacions de moviments hem fet la cadira més convenient per al l'ususari".

La nova cadira, que encara no està al mercat, pot ser, al parer d'Agulló, el primer pas cap a les cadires "intel·ligents"; és a dir, "que recordin trajectòries i recorreguts i que, gràcies a sensors, detectin i esquivin els possibles obstacles no previsibles".

 

 
Dos exemples dels moviments que permet la nova cadira triesfèrica creada per Joaquim Agulló