Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entrevista amb Ana Piñeyro, guanyadora del Premi Miquel Mas Molas al Disseny Tèxtil de l'any 2005
"Per a poder fer investigació és necessari dedicar-s'hi per complet"

 

 

Va estudiar disseny gràfic en el seu Montevideo natal. Quina ha estat des de llavors la seva trajectòria?

En acabar la carrera vaig treballar durant tres anys en un estudi de disseny gràfic. Llavors vaig venir a Barcelona a estudiar disseny tèxtil a l'Escola Superior de Disseny - ESDi. Més endavant vaig estar una temporada a l'Institut per a l'Experimentació en Disseny d'Indumentària i Tèxtil de la facultat de Disseny de la Universität Der Künste de Berlín. A través de diversos projectes vaig anar perfilant el meu treball cap a la cerca de noves aplicacions de diversos materials en l'àmbit tèxtil. Actualment, imparteixo les assignatures de Creativitat i Projectes d'Estampació a ESDi, on estic desenvolupant també un projecte d'investigació en torn a materials reactius i la seva incorporació a estructures tèxtils.

Amb Superfícies mutants va guanyar l'any passat el Premi Miquel Mas Molas. Quins eren els objectius del projecte i de què tractava?

El plantejament teòric del projecte està relacionat amb les característiques del procés de creació de la imatge del nostre cos i, en particular, com la interacció amb l'actual tecnologia influeix en aquest procés. El principal objectiu va ser crear noves superfícies que representessin els conceptes de transformació, transició, adaptació, canvi i història personal, implícits en aquest procés de constant redefinició del nostre cos, i va ser dut a terme mitjançant una investigació i experimentació amb diferents substàncies químiques per intervenir en els materials utilitzats.

Què va significar per a vostè haver aconseguit el premi?

Sobre tot va ser una forma d'agafar confiança en el que estic fent i en el treball d'investigació i experimentació que pretén plantejar noves rutes, sense necessitat de proposar en una primera fase un producte industrialitzable.

De quina manera creu que els Premis que ofereix l'Institut d'Estudis Catalans poden ajudar al desenvolupament de projectes d'investigació de joves com vostè?

Bé, evidentment, els diners que reps et permeten en alguns casos "sortir del pou" i en altres també equipar-te i invertir en materials per a seguir treballant. De totes maneres, penso que per a poder fer investigació (de veritat) és necessari dedicar-s'hi per complet i això requereix un altre tipus de suport o emmarcar-se dins de certa estructura que proporcioni els mitjans necessaris.

En què està treballant actualment? Quin és el seu pròxim projecte?

El projecte en el qual treballo actualment, com ja he dit abans, està relacionat amb la incorporació de materials reactius a estructures tèxtils. La meva intenció és crear teixits que reaccionin davant estímuls externs, com la intensitat de la llum, la temperatura o el so, mitjançant l'alteració de la seva forma o la creació de moviment.

Què és "be my avatar"? Com i arrel de què va crear aquesta marca?

be my avatar és una línia de braçalets, realitzats en cuir i coure, que sorgeix d'una col·lecció realitzada per al concurs Start05, amb la que vaig guanyar el tercer premi de la categoria de disseny de moda.