Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salvador Alegret ofereix la col·laboració de l'IEC en el debat sobre el futur del sistema públic de salut

L'estudi 'Desenvolupament i Sostenibilitat de la Sanitat Pública 2005-2020' contempla   el copagament per aturar el creixement de la despesa sanitària

En la taula, d'esquerra a dreta, Salvador Alegret, Marina Geli, Guillem López-Casasnovas i Miquel Vilardell. En el faristol, Aníbal Garcia, director de l'estudi
Foto: Montse Catalan

El vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Alegret, va fer constar "l'interès dels acadèmics i experts de l'IEC en el debat sobre el futur del sistema sanitari públic, així com en participar en la difusió dels dictàmens i estudis que se'n poden derivar". Alegret va fer aquestes manifestacions en la presentació de l'estudi Desenvolupament i Sostenibi-litat de las Sanitat Pública 2005-2020, dimecres passat en la seu de l'IEC a Barcelona, amb la presència de la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli. L'estudi contempla el copagament, en un futur pròxim, com a mesura per frenar el creixement de la despesa sanitària pública.

L'estudi s'ha fet a partir de les consultes realitzades a 141 ministres, consellers i executius de la sanitat pública i privada dels darrers vint anys. El treball pretén donar una visió de futur del Sistema Nacional de Salut (SNS) i revela que s'ha produït un desbloqueig al rebuig existent fins ara a fer partíceps als usuaris de la sanitat pública en el cost de les prestacions. Tot i això, pels serveis assistencials, la majoria d'experts consultats es manifesten en contra d'aquest copagament. L'opció més "acceptable" és la substitució de l'actual copagament sobre els medicaments en funció del factor edat, pel de trams de la renda com a criteri d'exempció.

El vicepresident de l'IEC va subratllar el caràcter pioner i inèdit de l'informe, que recull les conclusions de l'anàlisi prospectiva, efectuada a un col·lectiu que té responsabilitats en les polítiques sanitàries. Alegret va destacar també el prestigi de les fundacions que han realitzat l'estudi, la Fundación Salud, Innovación y Sociedad i la Fundación Fernando Abril Martorell .

La consellera de Salut va agrair a l'IEC l'haver acollit la presentació de l'estudi que, segons va comentar, "arriba en un moment polític important", referint-se al debat sobre l'Estatut i al futur del sistema d'organització territorial i competencial de l'Estat. En aquest sentit, Geli va recordar que "cap comunitat autònoma vol tornar a l'Estat les competències sanitàries".

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altres intervencions en l'acte de presentació de l'estudi:

Descarregueu-vos el despatx de l'Agència EFE: