Activitats

La influència de Pompeu Fabra en el valencianisme centra el darrer llibre de Vicent Pitarch

Amics de l’Art Romànic inicia un cicle sobre els jueus a Catalunya 

Una conferència de Joan Ramon Rovira obre el cicle de conferències «Desendeutament i vectors de creixement a l’economia catalana»

L’exposició «El Carxe, territori de frontera» es pot visitar a l’Espluga de Francolí fins al 19 de febrer

Les relacions entre la ideologia i la tecnologia centren la segona sessió del cicle «Cine i ciència»

S’inaugura l’exposició de fotografies «Natura catalana: rica i plena», que es pot veure al pati de l’IEC fins el 29 de febrer

En breu

Properes cites


La influència de Pompeu Fabra en el valencianisme centra el darrer llibre de Vicent Pitarch

Portada del llibre de Pitarch
 

Pompeu Fabra, l’autoritat admirada pel valencianisme, el darrer llibre de Vicent Pitarch, publicat per la Fundació Carles Salvador, recull i analitza un inventari considerable de documents i testimonis que confirmen l’acceptació que va tenir la doctrina fabriana entre els valencianistes durant el període clau de la República (1931-1939), una acceptació que, segons l’autor, ha continuat activa en el si de les generacions que arriben fins als nostres dies.

En l’acte de presentació del llibre que es va celebrar a l’IEC el 19 de gener, Pitarch va afirmar que «no hi ha cap valencianista de l’època que no reconegués en Fabra una autoritat i una talla cívica, humanista, ètica i científica incomparable». Segons l’autor, un dels components bàsics i constants del valencianisme ha estat el compromís amb la llengua del país i, per tant, «a mesura que Pompeu Fabra emergia com a la primera autoritat en la codificació del català del segle xx, el mestratge fabrià s’havia de projectar més avall de la Sènia i s’havia de guanyar nombrosos adeptes, alguns tan rellevants com Carles Salvador, un referent indiscutible del valencianisme i del fabrisme alhora».

Vicent Pitarch, que és membre de la Secció Filològica i delegat de l’IEC a Castelló, va destacar que la publicació d’aquest llibre coincideix amb la celebració de l’Any de la Paraula Viva, «un pont entre les commemoracions dels centenaris de la Secció Filològica (2011) i de les Normes ortogràfiques de l’IEC (2013), sense oblidar que al bell mig tenim el vuitantè aniversari de les Normes de Castelló (2012)».

L’acte de presentació del llibre es pot veure a la videoteca de l’IEC


Amics de l’Art Romànic inicia un cicle sobre els jueus a Catalunya

El carrer de Marlet, a Barcelona
 

La conferència «Els jueus dins el context català dels segles xiv i xv», que Jaume Riera i Sans, antic facultatiu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, va pronunciar el 30 de gener a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC, va obrir el cicle «Els jueus a Catalunya», organitzat per Amics de l’Art Romànic, societat filial de l’Institut.

Durant tot el mes de febrer, s’oferiran conferències que abordaran diferents aspectes de la presència jueva a Catalunya. El 6 de febrer, Isabel Escandell Proust, professora de la Universitat de les Illes Balears, parlarà sobre l’èxode del poble jueu relatat i pintat a la Haggadah d’or. El 13 de febrer, Francesca Español, presidenta d’Amics de l’Art Romànic i professora de la Universitat de Barcelona, dedicarà una ponència a la iconografia antisemita. I el 20 de febrer, Victòria Mora, tècnica superior del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i responsable del Centre d’Interpretació del Call, clourà el cicle amb la conferència «El call de Barcelona. Vida quotidiana».

Finalment, el dissabte 25 de febrer es farà una visita guiada pel call de Barcelona, per a la qual cal inscripció prèvia.




Una conferència de Joan Ramon Rovira obre el cicle de conferències «Desendeutament i vectors de creixement a l’economia catalana»

Joan Ramon Rovira, cap del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, va inaugurar el 23 de gener el cicle «Desendeutament i vectors de creixement a l’economia catalana», que organitza la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’IEC, amb la conferència «Desendeutament i creixement econòmic».

En la seva intervenció, Rovira va explicar que hi ha tres restriccions per al creixement: el dèficit públic, el dèficit de competitivitat i el dèficit de confiança empresarial. A Espanya, el creixement és degut fonamentalment a una demanda interna i això ha comportat, segons el ponent, «un endeutament amb l’exterior, i aquest és un fet preocupant». Tot i que «estem molt endeutats», la càrrega del deute ara «és inferior a la del 1990», i això es deu al fet que «encara que s’ha incrementat el nivell de deute, han baixat molt els tipus d’interès».

Rovira va concloure la conferència afirmant que cal fer una anàlisi completa de la demanda energètica, d’una banda, i de la problemàtica del sector immobiliari, de l’altra. Quant a la demanda energètica, «una menor dependència energètica seria la millor contribució per a minorar l’absorció de les importacions i això tindria efectes nets sobre el creixement econòmic».

La conferència es pot veure a la videoteca de l’IEC




L’exposició «El Carxe, territori de frontera» es pot visitar a l’Espluga de Francolí fins al 19 de febrer

Duarte, Vallverdú i Ruvira, en la inauguració de l'exposició

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí acull fins al 19 de febrer l’exposició «El Carxe, territori de frontera», promoguda per la Delegació de l’IEC a Alacant amb motiu de la commemoració del centenari de la Secció Filològica. El Carxe és el fragment més petit de la llengua catalana. La situació geogràfica que ocupa —en un extrem de la regió de Múrcia— i el fet que es formés durant el segle xix ha despertat l’interès dels estudiosos.

L’exposició consta de dues parts: una destinada a donar a conèixer el Carxe (geografia, història, demografia, dialectologia, sociolingüística, estatut jurídic i cultura popular) i una altra que s’ocupa dels lingüistes relacionats amb la Secció Filològica de l’IEC que han estudiat aquest territori, com són Pompeu Fabra, Pere Barnils i Sanchis Guarner. A més dels panells amb informació escrita i gràfica, l’exposició inclou projeccions audiovisuals que permeten escoltar rondalles amb la veu dels autòctons del Carxe i veure fragments de la pel·lícula Orson West, de Fran Ruvira, basada en la visita que el director nord-americà Orson Welles va fer al Carxe als anys cinquanta a la recerca de localitzacions per a un western que no es va arribar a fer mai.

La inauguració de l’exposició a l’Espluga de Francolí va ser el 13 de gener, a càrrec de l’escriptor i membre de l’IEC Josep Vallverdú. En l’acte van intervenir Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, i Fran Ruvira, comissari de l’exposició. Durant el mes de desembre, l’exposició es va poder visitar a la Universitat d’Alacant i, a partir del 20 de febrer, serà a Barcelona, a la Casa de Convalescència, seu de l’IEC.




Les relacions entre la ideologia i la tecnologia centren la segona sessió del cicle «Cine i ciència»

Fotograma de 'The City'

The City és un documental dirigit per Willard Van Dyke i Ralph Steiner i amb el guió de l’historiador i filòsof de la ciència estatunidenc Lewis Mumford. Estrenat en la secció de ciència del pavelló dels Estats Units de la Fira Mundial de Nova York del 1939, és una defensa de les ciutats jardí com a opció urbanística de futur. Setanta-tres anys després de l’estrena, la pel·lícula es va projectar el 12 de gener, a l’IEC, en la sessió titulada «Llums i ombres de la tecnologia: les tecnocràcies dels anys trenta a la llum del documental The City, de Lewis Mumford», que s’emmarca dins el cicle «Cine i ciència», coordinat per Carlos Tabernero i organitzat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC. L’objectiu del cicle és analitzar el cinema com un espai on es posen de manifest les complexes relacions entre la ciència i el públic i on experts i profans interaccionen dins els processos de construcció sociocultural de la ciència, la medicina i la tecnologia en el segle xx.

Prèviament a la projecció del documental, Juan Carlos García, Jaume Sastre i Jaume Valentines, del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEHIC-UAB), van oferir una explicació detallada de la pel·lícula. García, Sastre i Valentines van explicar que es va elegir The City «per a explorar el debat polític sobre la tecnologia als Estats Units durant els anys trenta i per a obrir un debat sobre el significat de la tecnocràcia, ahir i avui», una paraula que, durant el segle xx i en aquests primers anys del segle xxi, s’ha pronunciat en contextos diversos i amb significats diferents.  

El cicle, que consisteix en cinc sessions, es va iniciar el 30 de setembre de 2011 amb la projecció de la pel·lícula Salamandra (1928), de Klaus Taschwer, i finalitzarà el 17 de maig de 2012. La pròxima sessió, amb el títol «Natural History Filmmaking / Science on Television», se celebrarà el 9 de febrer i serà coordinada per Tim Boon, del Museu de la Ciència de Londres.

S’inaugura l’exposició de fotografies «Natura catalana: rica i plena», que es pot veure al pati de l’IEC fins el 29 de febrer

Un esparver cendrós, per Jordi Bas

Quaranta fotografies en gran format de mamífers, aus, insectes, éssers unicel·lulars i paisatges són els protagonistes de l’exposició «Natura catalana: rica i plena», que es pot veure al pati de l’IEC fins al 29 de febrer. Es tracta de la primera exposició que organitza la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN), membre de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’IEC.

L’exposició es va inaugurar a la Sala Prat de la Riba el 24 de gener, en un acte durant el qual es van projectar les fotografies i els autors van explicar les tècniques que van utilitzar per a cadascuna. Tot seguit, es va poder veure un audiovisual realitzat pel fotògraf Francesc Muntada fet a partir d’un centenar d’imatges preses pels socis de la SCFN arreu del món.


En Breu

Es presenta el llibre Onomàstica del terme municipal de Porrera

El llibre, de Ramon Amigó, membre corresponent de l’IEC que va morir el setembre de l’any passat, es va presentar el 17 de gener a l’Ajuntament de Porrera. En l’acte van intervenir Teresa Fernández, regidora de l’Ajuntament de Porrera; Òscar Borràs, geògraf i veí de Porrera, i Josep Moran, director de l’Oficina d’Onomàstica de l’IEC.

Se celebra la Conferència Fèlix Serratosa 2012

En el marc de la Dissetena Conferència Fèlix Serratosa, el 16 de gener es van celebrar a Tarragona les ponències «Total synthesis of natural products using target-oriented organocatalysis», a càrrec de Josep Bonjoch, de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i «Palladium-catalyzed carbon-nitrogen coupling processes: recent advances, applications and mechanistic studies», a càrrec de Stephen L. Buchwald, de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT). L’endemà, Stephen L. Buchwald va intervenir a la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona amb la conferència «Palladium-catalyzed carbon-carbon and carbon-halogen bond-forming reactions»

 

 

Presentat a l’IEC el llibre sobre l’apotecari mallorquí Llorenç Garcias

Llorenç Garcias Font, científic i promotor cultural és el llibre que el dia 12 de gener va presentar la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica, filial de l’IEC. El llibre, que forma part de la col·lecció «La Ciència de les Illes Balears», recull l’activitat d’aquest apotecari, nascut a Artà el 1885, al capdavant d’institucions científiques com a la Institució Catalana d’Història Natural. L’acte de presentació del llibre es pot veure a la videoteca de l’IEC.


Homenatge institucional i popular a Josep M. de Sagarra

Actors, cantants i músics vinculats a la figura de Josep M. de Sagarra (Barcelona, 1894 - 1961) van participar en l’acte d’homenatge que se li va retre el 23 de gener, al Palau de la Música, amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort. L’acte va ser organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i va ser dirigit per Joan Ollé. El dia 13 de febrer, Sagarra rebrà un altre homenatge, en aquest cas a Madrid, conduït pel periodista i escriptor Lluís Permanyer.

Properes cites

Setena Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans

Els dies 16 i 17 de febrer, joves investigadors de diferents grups de recerca dels territoris de llengua i cultura catalanes es reuniran al Campus de la Universitat de les Illes Balears (carretera de Valldemossa, km 7,5, de Palma) amb l’objectiu de donar a conèixer els temes de la seva investigació. La Trobada s’estructura en dues jornades i inclou tres conferències plenàries, prop de setanta comunicacions orals i una taula rodona, titulada «Investigació, sector públic vs. sector privat», en què intervindran representants de les administracions públiques, de les universitats i de la indústria. L’organització de la trobada és a càrrec de la Societat Catalana de Química (SCQ).

Jornades: «Història de les ciències exactes. Noves aportacions i projectes»

Amb motiu del centenari del naixement de Ferran Sunyer i Balaguer (Figueres, 1912 - Barcelona, 1967), els dies 10 i 11 de febrer se celebraran, a Figueres, unes jornades en homenatge a aquest matemàtic autodidacte, que va fer importants contribucions a l’estudi de les matemàtiques. Sunyer i Balaguer sofria una greu atròfia congènita del sistema nerviós, que el va obligar a anar sempre en cadira de rodes i a no poder ser autònom en actes tan elementals com menjar o escriure. Les Jornades són organitzades per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, integrada dins l’Institut.

Presentació del llibre Ancient coinage of the Iberian Peninsula /Les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica

L’obra, de Leandre Villaronga i Jaume Benages, és el primer catàleg general exhaustiu i científicament plantejat de la totalitat de les monedes emeses en aquesta llarga etapa històrica.  La presentació és farà el 7 de febrer, a les set del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC i anirà a càrrec de Xavier Sanahuja, professor de la Universitat de Lleida. L’acte serà presidit per Salvador Giner, president de l’IEC, i també hi intervindrà Miquel Crusafont, president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics.

 

 

La Universitat d’Alacant inicia el cicle «Capitalisme sense alternatives? Pensar el segle xxi»

El cicle, que se celebrarà durant el mes de febrer, aplegarà prestigiosos especialistes que analitzaran les possibles alternatives al sistema capitalista i valoraran les conseqüències que aquestes solucions podrien tenir en l’àmbit polític i social. Està programada la participació de l’economista Miren Etxezerreta, la política italiana Mónica Frassoni, l’historiador Josep Fontana i el sociòleg i president de l’IEC, Salvador Giner. La conferència del polític, diplomàtic i membre de l’IEC Federico Mayor Zaragoza, que era prevista per a l’1 de febrer, s’ha ajornat i la nova data encara no està confirmada. El cicle «Capitalisme sense alternatives? Pensar el segle xxi», està organitzat per la Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l’IEC.


L’IEC acollirà l’exposició «Maria Aurèlia Capmany: dona, escriptora i ciutadana»

L’exposició, que es podrà visitar del 10 de febrer al 10 de març al claustre de l’IEC, és un homenatge a l’escriptora amb motiu dels vint anys de la seva mort. L’exposició consta de nou plafons que destaquen la personalitat polièdrica de M. Aurèlia Capmany com a pionera del feminisme de postguerra, autora literària i referent generacional. També relaten els seus orígens i el pas per l’Institut-Escola de la Generalitat, el daltabaix de la guerra i la postguerra, la fundació de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, l’esclat editorial dels seixanta i la culminació de la seva llarga trajectòria ciutadana com a regidora de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

web de l'IECweb de l'IEC
s