Activitats

Es commemora el setanta-novè aniversari de les Normes de Castelló

Joan Sanmartí pronuncia el discurs de recepció com a membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica, centrat en l’Escola Catalana d’Arqueologia i l’estudi dels ibers 

L’aportació dels Nobel 2011, valorada a l’IEC

El domini .cat celebra el cinquè aniversari a l’IEC

La incorporació dels joves al mercat de treball i les necessitats de formació i ocupació dels pròxims anys s’analitzen a l’IEC

Els professionals de la comunicació reflexionen sobre nous àmbits de recerca

En breu

Properes cites



Es commemora el setanta-novè aniversari de les Normes de Castelló

El president de la Secció Filològica, durant l'acte
 

Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC, i Vicent Pitarch, delegat de l’IEC a Castelló, van participar els dies 13 i 20 de desembre en el cicle de conferències organitzades per la plataforma Castelló per la Llengua al voltant de la commemoració del setanta-novè aniversari de les Normes de Castelló. El president de la Secció Filològica va pronunciar la ponència «2011, Any de la Paraula Viva» i Vicent Pitarch va dedicar la seva intervenció a analitzar les Normes de Castelló en la perspectiva dels vuitanta anys.

Amb el nom de Normes de Castelló o Normes del 1932, es coneix l’acord que van signar a Castelló de la Plana, l’any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià, a proposta de la Societat Castellonenca de Cultura. Fou un acord que certificava l’adopció, amb lleus matisos, de la reforma ortogràfica empresa al Principat per l’Institut d’Estudis Catalans, amb Pompeu Fabra al capdavant, i que s’havia materialitzat en les Normes ortogràfiques, del 1913, i la Gramàtica catalana, del 1918.

Recull de premsa:


Joan Sanmartí pronuncia el discurs de recepció com a membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica, centrat en l’Escola Catalana d’Arqueologia i l’estudi dels ibers

Joan Sanmartí
 

«L’Escola Catalana d’Arqueologia i l’estudi dels ibers» és el títol del discurs d’ingrés a la Secció Històrico-Arqueològica que va pronunciar Joan Sanmartí Grego el 15 de desembre. Sanmartí va centrar la seva intervenció en el paper que va jugar l’Escola Catalana d’Arqueologia en els inicis de la recerca científica sobre els ibers, a principi del segle xx, amb l’objectiu de «donar una visió com més completa possible d’aquesta contribució, no des del punt de vista dels treballs de camp [...] ni de les circumstàncies polítiques, institucionals o personals en què es va desenvolupar la recerca [...], sinó descrivint-ne i avaluant-ne els resultats a partir dels plantejaments teòrics i intel·lectuals amb què van ser duts a terme pels diferents investigadors».

El catedràtic d’arqueologia de la Universitat de Barcelona va començar el discurs amb unes breus precisions sobre persones clau d’aquella etapa de l’Escola Catalana d’Arqueologia i sobre l’estat actual de la investigació que van iniciar. També va fer referència als antecedents de la recerca relatius als ibers, fins a l’entrada del segle xx, amb què va deixar palesa «l’enorme precarietat del coneixement, però també l’existència d’algunes contribucions notables». Sanmartí va explicar quina ha estat la contribució individual d’alguns autors, com Miquel Tarradell, Joan Maluquer de Motes o Lluís Pericot.

En la cloenda del discurs, Sanmartí va assenyalar que els investigadors de l’Escola Catalana «van treballar de manera conscient i informada dins dels paradigmes intel·lectuals propis de la recerca europea avançada de la seva època».




L’aportació dels Nobel 2011, valorada a l’IEC

Les cèl·lules dentrítiques i els seus receptors de tipus Toll centraran una de les ponències

L’Institut d’Estudis Catalans va organitzar, un any més, un cicle de conferències per a explicar i debatre els treballs guardonats amb els premis Nobel que concedeix l’Acadèmia Sueca, i al qual enguany es va afegir una conferència sobre el Premi Abel 2011 de Matemàtiques. Diversos experts en els camps de recerca dels guardonats van tractar, el mes de desembre, els premis de l’any 2011.

Albert Marcet, professor d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), de l’Institut d’Anàlisi Econòmica i de la Barcelona Graduate School of Economics, va obrir el cicle el 12 de desembre amb la conferència «Thomas Sargent i Christopher Sims, premis Nobel d’Economia 2011». El dia següent, Joan Francesc Piniella, químic i catedràtic de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, va parlar sobre el Premi Nobel de Química, concedit a Dan Shechtman. Amb el títol «Nobels de Medicina 2011. Cèl·lules dendrítiques (DC) i els seus receptors de tipus Toll (TLR): elements vitals a la base de tota la resposta immunitària dels individus», el dia 14 de desembre, Manel Juan Otero, cap de Secció d’Immunopatologia del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic i president de la Societat Catalana d’Immunologia, va dedicar la seva intervenció a Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann i Ralph M. Steinman.

Carolina Moreno, professora de llengua i literatura sueca a la Universitat de Barcelona i traductora del suec al català, va ser l’encarregada de parlar el 15 de desembre sobre Tomas Tranströmer, Premi Nobel de Literatura. L’endemà, Eduard Massó, del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, va pronunciar la conferència «L’Univers accelerat», dedicada al Premi Nobel de Física Saul Perlmutter. Finalment, el 20 de desembre, Joan Porti, del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, va dedicar la ponència «Viatge a la setena dimensió» a John Milnor, Premi Abel de Matemàtiques.

Totes les conferències es poden veure a la videoteca de l’IEC




El domini .cat celebra el cinquè aniversari a l’IEC

Salvador Giner, durant l'acte
IEC

La Fundació PuntCAT, de la qual l’Institut d’Estudis Catalans és membre fundador, va celebrar el cinquè aniversari el passat 14 de desembre a la Sala Prat de la Riba de l’Institut. Salvador Giner, president de l’IEC, va donar la benvinguda als assistents a l’acte institucional, que va comptar també amb la presència del conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. Durant l’acte es va donar a conèixer el nom del nou president de la Fundació, Ricard Huguet, que substitueix Salvador Alegret (patró en representació de l’Institut). Huguet va assegurar que «en aquests cinc anys, s’han fet molt bé les coses, però ara ens esperen nous reptes i nous horitzons».

En el decurs de l’acte es van mostrar els resultats dels ajuts puntCAT 2010 a projectes sense ànim de lucre que potencien la societat de la informació i es van lliurar els ajuts puntCAT 2011. Els tres guanyadors dels ajuts puntCAT 2011 són: el projecte ISeqüències, de la Fundació Planeta Imaginario, per al desenvolupament d’aplicacions obertes per a l’educació d’infants amb autisme; el projecte Agenda Oberta, de Pimpampum, per al desenvolupament d’una agenda d’actes a partir de les agendes en dades obertes que aporten les administracions i, en particular, els diferents ajuntaments, i, finalment, el projecte Eixos.cat, de Planol.info, que desenvolupa una plataforma, també sobre dades obertes, que recull i consolida informació de serveis, empreses, transports i altres dades obertes aportades per les administracions de gran utilitat per a la societat.

En la clausura de l’acte, el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya va destacar que «el .cat ens projecta al món per mitjà d’un domini de qualitat, el qual és un èxit de tots els catalans i catalanes i un exemple de professionalitat, rigor i seriositat». Segons les dades aportades, el domini d’Internet .cat té registrats actualment 51.418 dominis.

L'acte es pot veure a la videoteca de l’IEC

Recull de premsa:




La incorporació dels joves al mercat de treball i les necessitats de formació i ocupació dels pròxims anys s’analitzen a l’IEC

El sector de la construcció, un dels més afectats per la crisi

Oriol Homs, president de la Fundació CIREM (Centre d’Iniciatives i Recerques Europees a la Mediterrània) i membre de la Junta de l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), va presentar els estudis La incorporació dels joves al mercat de treball i la formació i Previsió de les necessitats d’ocupació i formació a Catalunya 2010-2020, el 12 de desembre, a l’IEC. En l’acte, organitzat per l’ACS, també hi va participar Josep M. Rotger, president de la filial.

Tal com va explicar Homs, «l’impacte de la crisi ha estat gran, i especialment entre les persones amb menys formació». Entre els anys 2005 i 2010, ha incrementat la taxa d’activitat, especialment entre les dones, mentre que la taxa d’atur ha crescut especialment entre els joves amb nivell d’estudis baix i procedents dels sectors de la indústria i de la construcció.

Feta aquesta introducció, el director de la Fundació CIREM va analitzar les característiques de la formació per al treball i el seu impacte. Tot i que, tal com va explicar, la valoració que en fan els treballadors és positiva, posen en dubte que realment sigui útil per a inserir-se en el món laboral. Des del punt de vista de les empreses, Homs va assenyalar que, en general, «està adreçada al personal més qualificat i que, tot i que se la valora positivament, no és vista com una via de promoció en el lloc de treball». També va dir que cal una formació més específica i pràctica que s’adapti al lloc de treball. Homs va concloure la presentació de l’estudi La incorporació dels joves al mercat de treball i la formació fent referència als inconvenients que cal superar per part dels treballadors ―la falta de temps i la incompatibilitat amb els horaris, per exemple― i les empreses ―la manca de temps, el cost de la formació i uns tràmits complexos.

Quant a les previsions de les necessitats d’ocupació i de formació a Catalunya en els pròxims anys, es preveu que entre els anys 2010 i 2020 els sectors en què haurà disminuït més la demanda d’ocupació seran el de la construcció ―amb una disminució del 2,30 % anual― i el de la mediació financera i les assegurances, que baixarà un 1,01 % cada any de mitjana. Els sectors en què s’incrementarà la demanda són el comerç (un 2,29 % anual) i l’hoteleria (un 2,62 % anual).

Els professionals de la comunicació reflexionen sobre nous àmbits de recerca

La presència de la ràdio a les xarxes va centrar una de les comunicacions que es van presentar en les jornades

Amb el títol «La recerca emergent en comunicació: noves temàtiques i joves investigadors», la Societat Catalana de Comunicació (SCC), filial de l’IEC, va organitzar el 14 de desembre, a l’IEC, les terceres jornades de recerca en comunicació als Països Catalans. Investigadors de diferents indrets dels territoris de parla catalana van poder compartir les noves recerques que s’estan fent, especialment per part dels nous grups de recerca i els investigadors més joves.

Les noves tecnologies de la informació i l’esport, l’evolució dels noticiaris de les grans cadenes de televisió, el documental com a eina d’intervenció social i la ràdio a les xarxes són algunes de les comunicacions que es van presentar en el marc de la jornada, que vol contribuir a l’articulació d’una xarxa permanent d’investigadors dedicats a la comunicació i que faciliti l’intercanvi de coneixements i experiències.


En Breu

L’IEC homenatja Nicolau d’Olwer en el cinquantè aniversari de la seva mort

El 24 de desembre fa cinquanta anys que va morir Lluís Nicolau d’Olwer (Barcelona, 1888 - Ciutat de Mèxic, 1961), historiador, hel·lenista, periodista, polític i membre de la Secció Filològica de l’IEC des del 1918. L’Institut d’Estudis Catalans li ha volgut retre homenatge amb una exposició que recull documents personals, imatges i publicacions seves distribuïdes en quatre blocs: Estudis sobre Menandre, El Congrés Internacional de la Llengua Catalana, La publicació d’El pont de la mar blava i La lliçó de la dictadura i la seva participació a l’IEC i a la Unió Acadèmica Internacional. La mostra, que es pot visitar a la Casa de Convalescència (carrer del Carme, 47, de Barcelona) fins al març, inclou també la consulta del Fons Lluís Nicolau d’Olwer, íntegrament digitalitzat.

Encarna Roca, la primera dona que ingressa a la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació

Encarna Roca, catedràtica de Dret Civil de la Universitat de Barcelona, magistrada del Tribunal Suprem i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, és la primera dona que ingressa a la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació, on ocuparà la vacant de la Medalla número 39, a la qual ostentava Manuel Díez de Velasco. Van presentar la candidatura d’Encarna Roca els acadèmics García de Enterría, Menéndez Menéndez i López Vilas.

Homenatge a Oriol Riba

La Universitat de Barcelona va acollir el 13 de desembre l’acte d’homenatge a Oriol Riba, geòleg i membre de l’IEC mort el 31 de maig passat. En l’homenatge van intervenir Lluís Cabrera, degà de la Facultat de la Geologia de la Universitat de Barcelona (UB); Miquel Canals, cap del Departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines de la UB; Mariano Marzo, catedràtic d’Estratigrafia de la UB; Ferran Colombo, catedràtic d’Estratigrafia de la UB, i Carmina Virgili, catedràtica emèrita d’Estratigrafia de la Universitat Complutense de Madrid.

 

L’IEC acull el cicle «Llegir i no llegir Segarra», organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes

Els dies 28, 29 i 30 de novembre es van celebrar, a l’IEC, tres sessions dedicades a Josep Maria de Sagarra, amb l’objectiu de retre-li homenatge en el marc de la commemoració del cinquantè aniversari de la seva mort. Hi van participar Vinyet Panyella i Vicenç Pagès, que van parlar de la llengua viva de Sagarra; Narcís Comadira i Jordi Galves, que van dissertar sobre Sagarra i el seu país, i Josep M. Benet i Jornet i Sergi Pàmies, que van analitzar la popularitat de Josep M. de Sagarra. Les lectures de textos van ser a càrrec de Jaume Pla, Rosa Cadafalch i Carles Canut.


Homenatge a Ramon Amigó

La Universitat Rovira i Virgili va retre homenatge a Ramon Amigó, membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC, que va morir el setembre passat. Amigó era una de les màximes autoritats en onomàstica i toponímia catalanes. En l’acte es van pronunciar les conferències següents: «Perfil humà i intel·lectual de Ramon Amigó», a càrrec d’Eugeni Perea; «Ramon Amigó, un mestratge en onomàstica», a càrrec de Joan Anton Rabella, i «Ramon Amigó i els estudis onomàstics a les comarques meridionals del Principat de Catalunya», a càrrec de Pere Navarro.

Properes cites

Acte inaugural del centenari de la Societat Catalana de Biologia

El 18 de gener s’inaugurarà el centenari de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, amb un acte que serà presidit pel conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. En l’acte, que se celebrarà a les sis de tarda a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, es presentaran les activitats programades per a l’any del centenari i es pronunciaran diverses conferències. Josep M. Camarasa parlarà sobre la història de la Societat; Ellis Rubinstein, president de l’Acadèmia de Ciències de Nova York, analitzarà el paper de les societats científiques en el segle xxi, i Jordi Camí, tractarà sobre el present i el futur de la recerca biològica a Catalunya.

Presentació del llibre Pompeu Fabra, l’autoritat admirada pel valencianisme

El 19 de gener, a les sis de la tarda, es presentarà a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC el llibre Pompeu Fabra, l’autoritat admirada pel valencianisme, de Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l’IEC, delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló i vicepresident de la Fundació Carles Salvador.

 

 

Concert d’Albert Guinovart i Oriol Aymà, a l’IEC

El 19 de gener, la Sala Prat de la Riba de l’IEC acollirà el concert del pianista i compositor Albert Guinovart i del violoncel·lista Oriol Aymà. Amb aquest concert, que començarà a dos quarts de vuit del vespre, l’IEC vol recordar el quarantè aniversari del discurs de Pau Casals a l’ONU i sumar-se també a la celebració del centenari del compositor Xavier Montsalvatge. En aquest concert es podrà escoltar el seu piano cedit per a aquesta ocasió, a l’IEC, pel Museu de la Música de Barcelona.

Exposició Natura catalana, rica i plena, a l’IEC

El 24 de gener, a les set del vespre, es presentarà al claustre de la Casa de Convalescència l’exposició Natura catalana, rica i plena, que consta d’unes quaranta fotografies a gran format de tota mena de motius realitzats amb diferents tècniques: grans mamífers i aus (caça fotogràfica), insectes (macro), éssers unicel·lulars (micro) i paisatges. L’exposició és organitzada per la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura, que forma part de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC. L’exposició es podrà visitar fins al 29 de febrer.

web de l'IECweb de l'IEC
s