Capçalera BIEC 153



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Activitats

La Societat Catalana d’Estudis Hebraics ret homenatge a Eduard Feliu

Es presenta a l’IEC el llibre El parlar de la Cerdanya 

Els millors gols de la història explicats per fórmules matemàtiques

La Societat Catalana de Tecnologia inicia el cicle de lectures del 2011: «Còmic, ciència i tecnologia»

Les conseqüències de la desamortització de Mendizábal sobre el patrimoni arquitectònic català

El congrés «Joves perspectives» aborda el futur de la sociologia amb les noves generacions

En breu

Properes cites



La Societat Catalana d’Estudis Hebraics ret homenatge a Eduard Feliu

 
 
Feliu va ser investit doctor honoris causa per la UB el 2007
UB

L’any 2009 va morir Eduard Feliu, president de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics (SCEHB), filial de l'IEC—des dels orígens fins a la seva mort— i un dels màxims coneixedors de la cultura hebraica del país. El dia 29 d’abril, la SCEHB, conjuntament amb el Patronat Call de Girona i l’Ajuntament d’aquesta ciutat, va organitzar una jornada dedicada a la seva figura amb l’objectiu de conèixer una mica més la destacada tasca que dugué a terme en la divulgació de la cultura i les tradicions jueves. Pere Casanellas, president de la SCEHB, va definir Feliu com «un autodidacte apassionat pel seu país, la seva llengua i, especialment, la llengua i la cultura hebrees».

Eduard Feliu es va convertir en el principal estudiós de la història cultural del judaisme català. Va començar com a traductor de literatura hebrea moderna al català, una tasca que no va abandonar mai i que el va dur a traduir, entre molts d’altres, El meu Mikhael d’Amos Oz. Un altre àmbit de dedicació va ser la lexicografia hebrea, amb una obra cabdal que està pendent de ser publicada, com és el Diccionari Girona: Diccionari hebreu-català, que va redactar en col·laboració amb Joan Ferrer i Pere Casanellas. Feliu va ser el fundador de l’Associació d’Estudiosos del Judaisme Català i director de la revista Tamid, que ofereix un recull anual de treballs originals dels membres de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics

Durant la jornada, es van dur a terme diverses ponències sobre la història dels jueus catalans. Manuel Forcano, doctor en filologia semítica, va parlar sobre dos savis jueus, Mossé ben Nahman de Girona i Salomó ben Adret de Barcelona, els quals van ser objecte d’estudi d’Eduard Feliu. La doctora en història Danièle Iancu-Agou, va tractar les relacions entre les comunitats jueves catalanes i les provençals, un tema tractat àmpliament en l’obra de Feliu, i Prim Bertran, doctor en història i professor a la Universitat de Barcelona, es va centrar en les aportacions innovadores de Feliu en el marc de la història dels jueus catalans. Finalment, l’acte va cloure amb una taula rodona sobre els estudis i la personalitat d’Eduard Feliu.




Es presenta a l’IEC el llibre El parlar de la Cerdanya

 
Portada del llibre

A la Cerdanya, si es vol berenar s’ha de dir que s’espertina, el gouda és un fromatge, el fill d’una vaca és un videll i fer-se un petó és donar-se el bec. Aquestes són algunes de les paraules i expressions que es poden trobar al llibre El parlar de la Cerdanya, de Manel Figuera, Anna Montañé, Agnès Figuera, Enric Quílez i Salvador Vigo, presentat a l’Institut d’Estudis Catalans el dia 14 d’abril. Aquest llibre, de l’editorial Salòria, és el fruit d’un treball de més de vint-i-cinc anys i que recull les característiques morfològiques i fonètiques de la parla ceretana, a més d’un extens diccionari amb paraules pròpies d’aquest territori.

La variant de la Cerdanya és un dels diversos parlars que configuren l’anomenat català septentrional de transició, un dialecte més o menys definit que es troba entre dos grans dialectes geogràfics del català oriental: el català septentrional o rossellonès, al nord, i el català central, al sud. És per això que moltes de les paraules que formen part del vocabulari ceretà provenen del rossellonès i de l’urgellenc, que fins ara només constaven en obres cabdals de la llengua catalana com el Diccionari català-valencià-balear, d’Antoni Maria Alcover i Francesc de B. Moll, o El parlar d’Andorra, de Rosalia Pantebre.

Una aportació molt destacada del llibre són els refranys i frases fetes, que retraten costums, vivències, xafarderies i anècdotes de la societat ceretana. És un bon collage per a conèixer de més a prop com és la població que viu a la vall dels Pirineus i per conèixer la llengua que utilitzen, que en alguns casos s’allunya del català estàndard. Aquest és un dels aspectes que remarquen els mateixos autors en el pròleg del llibre, «en un moment en el qual la llengua s’està uniformitzant, la dificultat de conservar un parlar com aquest és major i, per tant, llibres com aquests són importants per tal d’evitar que el català s’acabi empobrint».




Els millors gols de la història explicats per fórmules matemàtiques

 
Myers va analitzar gols com aquest, de David Beckham
IEC

Les característiques de la pilota poden canviar el resultat d’un partit de futbol? Tim Myers, mànager sènior del Centre de Recerca Matemàtica (CRM), va respondre a aquesta pregunta en una conferència que va tenir lloc a l’IEC el dia 14 d’abril. Ho va fer a partir del modelatge matemàtic, una branca de les matemàtiques que permet explicar els fenòmens del món real i fer prediccions del seu funcionament a partir de fórmules matemàtiques. La conferència va ser organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC, i CRM.

En les competicions de futbol, l’equip local escull la pilota que s’utilitzarà, segons els criteris de la Federació Internacional i el patrocinador de l’equip. A partir del modelatge matemàtic es pot demostrar que la pilota escollida pot ser decisiva en el resultat final del partit. «Un dels factors variables és l’altitud del terreny de joc i no sempre es té en compte», va reconèixer Myers. I és que, segons determinades variables ―com poden ser, no solament l’altitud, sinó la forma de la pilota, el material amb què està feta o si està més o menys inflada―, el moviment de l’esfèrica pot ser l’un o l’altre. D’aquesta manera, un equip que conegui prèviament les característiques de la pilota i també del lloc on se celebra el partit, parteix amb una avantatge determinada.

La conferència de Myers forma part d’un programa de conferències que pretén donar una visió informativa i interdisciplinària dels temes actuals de les ciències i la tecnologia, dirigit tant a especialistes i docents com al públic no especialitzat. Dins d’aquest programa de conferències, Agustí Lledós, catedràtic de química física de la Universitat Autònoma de Barcelona, va pronunciar el 7 d’abril la conferència «La química de la vida, energia i sostenibilitat».

La conferència d'Agustí Lledós es pot veure a la videoteca de l’IEC




La Societat Catalana de Tecnologia inicia el cicle de lectures del 2011: «Còmic, ciència i tecnologia»

 
 
Un dels llibres de la trilogia
 

El cicle de lectures, titulat enguany «Còmic, ciència i tecnologia», que organitza la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), filial de l’IEC, va començar el dia 11 d’abril amb una sessió dedicada a la trilogia sobre la Guerra Civil de Paco Roca, considerat un dels millors autors de còmic del panorama actual. L’objectiu del cicle és divulgar la ciència i la tecnologia a la societat per mitjà de l’art com a instrument pedagògic.

La trilogia de Paco Roca consisteix en El faro, obra que tracta sobre el viatge iniciàtic d’un jove republicà ferit enmig del conflicte bèl·lic; El ángel de la retirada, en què es recorda l’arribada a França dels exiliats espanyols, i El invierno del dibujante, llibre recentment guardonat al Saló del Còmic que se centra en els autors de l’editorial Bruguera que van abandonar l’empresa durant la dictadura amb l’objectiu de fundar una nova revista que els permetés expressar lliurement les seves idees.

L’elaboració de la trilogia va servir a Roca per a «fer-se una idea de quin era el sentiment, a Espanya, durant la postguerra» i, segons va explicar durant la seva intervenció, «el còmic és un bon mitjà per a explicar aquesta mena d’històries», i per tant, una bona eina de divulgació.





Les conseqüències de la desamortització de Mendizábal sobre el patrimoni arquitectònic català

 
 
El Santuari del Tallat
Viquipèdia

El santuari del Tallat, situat al límit de les comarques de l’Urgell i la Conca del Barberà, i el castell de Solivella van patir les conseqüències de la desamortització de Mendizábal l’any 1835. Però, de quina manera van quedar afectats aquests dos símbols del patrimoni històric de Catalunya? Aquest va ser el tema que va tractar Sebastià Sánchez Sauleda, historiador de l’art, en la conferència «Col·leccionisme i patrimoni arquitectònic. Dues víctimes de la desamortització: el Tallat i el castell de Solivella», que va pronunciar el 4 d’abril a l’IEC. Aquesta conferència s’emmarca dins el cicle Art medieval i col·leccionisme, organitzat per la filial Amics de l'Art Romànic (AAR), que va començar el dia 21 de febrer.

El monestir del Tallat es troba documentat des del 1081 com a torre de defensa; més tard, es va convertir en un santuari, fins que amb la desamortització els terrenys i l’edificació van ser subhastats i el patrimoni es va dispersar per diversos indrets. El mateix va succeir amb alguns dels elements decoratius del castell de Solivella. És el cas, per exemple, de l’escala de pedra que donava accés a les estances superiors de l’edifici i que va ser venuda i traslladada al Palau Maricel de Sitges, on s’ha conservat durant tots aquests anys.


El congrés «Joves perspectives» aborda el futur de la sociologia amb les noves generacions

 
Josep M. Rotger, president de l'ACS; Mireia Sierra, presidenta de Joves en Sociologia, i Salvador Cardús, sociòleg

El futur professional dels joves sociòlegs va ser un dels temes que va centrar el congrés «Joves perspectives», organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i que va tenir lloc a l’IEC, els dies 29 i 30 d’abril. El congrés va obrir amb la conferència «The advent of capital: global production and its impacts on Chinese workers», a càrrec de Pun Ngai, professora de la Universitat de Hong Kong (Xina).

L’objectiu del congrés va ser donar a conèixer i difondre noves temàtiques i línies de recerca que interessen als joves sociòlegs, així com donar veu a les noves generacions perquè aportin la seva perspectiva sobre noves formes d’orientar la recerca i els àmbits que la guiaran en el futur. És per això que la convocatòria d’aquest congrés anava adreçada, principalment, als estudiants de les llicenciatures, graus, màsters i doctorats de sociologia, a més de totes les persones interessades en la sociologia, tant pel que fa a la recerca com en altres ocupacions de contingut sociològic.

En el marc d’aquests congrés, es va aprofitar per a fer difusió de l’associació Joves en Sociologia i de les activitats que duu a terme, amb la intenció de fer visible el paper dels joves sociòlegs dins el marc de la sociologia catalana.



En Breu

S'inaugura a l'IEC una exposició que commemora les cinc mil portades de l'edició en català d'El Periódico

 
 
L'acte es va celebrar al claustre de l'IEC
IEC

L’Institut d’Estudis Catalans va acollir el 29 d'abril la inauguració de l’exposició commemorativa dels cinc mil exemplars d’El Periódico en català. L’exposició, que es podrà veure al claustre de l’IEC fins al 15 de maig, recull les portades de moments clau de la història recent del nostre país des del 1997, any en què va néixer l’edició en català del diari. Van presidir l’acte Artur Mas, president de la Generalitat; Enric Hernández, director d’El Periódico, i Salvador Giner, president de l’IEC. També hi van assistir diversos representants polítics ―com els expresidents Jordi Pujol i José Montilla― i de la cultura, així com Antonio Asensio, president del Grupo Zeta, que edita El Periódico.
Tal com ha destacat el director d’El Periódico, l'any 1997 «obrir una edició en català d’un diari era un acte heroic». Ara, però, ja són diverses les capçaleres en català disponibles als quioscos. En aquest sentit, Salvador Giner va destacar la tasca del diari en pro de «la dignificació i la popularització de la llengua catalana».

Conferència: «La gramática de lo escrito, la llengua y el lenguaje»

La Societat Catalana d’Estudis Clàssics (SCEC), filial de l'IEC, va organitzar el dia 6 d’abril una conferència a càrrec de Carmen Codoñer, catedràtica emèrita de Filologia Llatina de la Universitat de Salamanca, amb la intenció d’aprofundir en l’evolució de la utilitat de les gramàtiques. Amb el pas del temps, les gramàtiques d’escola van derivar en una escissió entre les exclusivament normatives i les comentades. D’altra banda, les gramàtiques especulatives, durant els segles xiii-xiv, van derivar en gramàtiques generals que, després de la reacció del període renaixentista, ressorgirien durant la segona meitat del segle xvi.


 

Clou el cicle de conferències «Història de les teories lingüístiques»

El cicle de conferències «Història de les teories lingüístiques», organitzat per les filials Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL) i Societat Catalana de Filosofia (SCF), conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB), va cloure el 5 d’abril amb la conferència «A la recerca de principis universals del llenguatge: l’evolució de la gramàtica generativa», a càrrec de Teresa Espinal, investigadora del Departament de Filologia de la UAB. En la seva intervenció, Espinal va exposar els objectius i la visió del llenguatge tal com es concep des de la perspectiva de la gramàtica generativa i va parlar de l’evolució de les idees a la recerca de principis universals, com poden ser el canvi de concepció de regles a principis o de la relació entre la lingüística i altres disciplines com la biologia o la ciència cognitiva. En el cicle «Història de les teories lingüístiques», que va començar el mes de novembre, hi han participat els lingüistes i professors de la UB Josep Batalla, Sebastià Serrano i Ramon Cerdà.

Conferència sobre el cartògraf francès Jacques Bertin

La conferència «Jacques Bertin et la réflexion théorique en cartographie. Mythologie et mystères de la semiologie graphique», pronunciada pel professor de geografia de la Universitat de París Gilles Palsky el dia 12 d’abril, va tractar sobre la figura de Jacques Bertin, cartògraf francès i pioner en semiologia gràfica. Bertin va publicar al llarg de la vida nombrosos treballs científics, mapes i articles sobre diferents àmbits, que van des de la cartografia fins a la semiologia o la informació gràfica. Les seves investigacions en el camp de la semiologia i els processament gràfics es recullen a Semiologie graphique, una obra considerada com el primer intent, i el més ampli, per a proporcionar una base teòrica a la visualització de la informació. La conferència va ser organitzada per la Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’IEC.

 

 

 

 


Properes cites

Presentació del llibre El món rural a Catalunya

Dijous, 5 de maig, a les set de la tarda, es presentarà a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC el llibre El món rural a Catalunya, de Joan Vilà i Valentí. Reeditat per la Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’IEC, —la primera edició és del 1973— recull un conjunt d’estudis sobre el passat i el present de les activitats i de la vida rural catalanes: les tècniques i els atuells, agrícoles i ramaders; els secans i els regadius; les cases i els pobles, els camins i els mercats. Un dels estudis és el contrapunt d’aquesta vida rural, ja que tracta sobre l’inici de la indústria moderna del segle xix.

Lliurament de premis de les proves Cangur 2011

El 19 de maig, a les sis de la tarda, el Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) acollirà l’acte de lliurament de premis de les proves Cangur 2011, organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC. En l’edició d’enguany han participat prop de vint mil estudiants d’entre tercer de secundària i segon de batxillerat de Catalunya i Andorra. L’acte de lliurament de premis serà presidit pel rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, i comptarà amb la presència de la consellera d’Educació, Irene Rigau; el president de l’IEC, Salvador Giner; la degana de la Facultat de Matemàtiques de la UB, Maria Carme Cascante, i el president de la Societat Catalana de Matemàtiques, Joan de Solà-Morales.


 

L’IEC celebra el Dia de la Terra

Amb el lema «Dia de la Terra a l’IEC, 2011», l’IEC organitzarà el proper 5 de maig una jornada per a commemorar l’efemèride. En el decurs de la sessió, destacats científics oferiran conferències i debatran sobre sostenibilitat i canvi climàtic. Hi ha previstes les intervencions de Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya; Emma Suriñach, directora del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè (LEGEF) de l’IEC; Rafel Simó, de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), i Raymond S. Bradley, director del Centre de Recerca del Sistema Climàtic (Universitat de Massachusetts, a Amherst).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


web de l'IECweb de l'IEC
s