Notícies

Les primeres jornades de la Xarxa CRUSCAT sobre recerca sociolingüística en català posen l’accent en la projecció exterior

L’IEC ret homenatge al filòleg Josep Maria de Casacuberta

Andreu Mas-Colell, nou conseller d’Economia i Coneixement

Cal canviar el marc fiscal de la zona euro per a garantir-ne el futur, segons l’economista Jordi Galí

Mor Manuel Riu i Riu, un referent en arqueologia medieval

L’IEC s’adhereix a la declaració institucional contra la Sentència del Suprem sobre el model lingüístic a l’escola catalana 






Les primeres jornades de la Xarxa CRUSCAT sobre recerca sociolingüística en català posen l’accent en la projecció exterior

 
 
Yvonne Griley, Mariàngela Vilallonga i Miquel A. Pradilla
IEC

Amb l’objectiu de donar a conèixer els projectes que duu a terme la comunitat lingüística catalana i de donar projecció exterior a la sociolingüística, la Xarxa CRUSCAT de l’IEC va organitzar, els dies 27 i 28 de gener, les jornades «La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana». En la inauguració de la trobada, Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT i membre de l’IEC, va subratllar aquest desig d’internacionalitzar la recerca sociolingüística i de convertir les jornades en un punt d’interacció entre investigadors. Un objectiu compartit amb la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Yvonne Griley, que es va mostrar «impressionada» pel fet que el primer acte públic que presidia fos a l’IEC i va reconèixer i valorar la tasca acadèmica de l’Institut. Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC, va afirmar que cal que «treballem conjuntament per a la defensa de la llengua, perquè aquesta és la nostra finalitat».

El professor Henrique Monteagudo, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, va inaugurar les jornades amb la conferència «Sociolingüística galega: problemes e pescudas», en què va fer un balanç del desenvolupament de la sociolingüística gallega en les darreres dècades, des de l’elaboració dels primers materials d’estudi fins als resultats de les últimes enquestes. Monteagudo va recordar que la sociolingüística gallega «va néixer en bona part inspirant-se en la catalana» i va adreçar unes paraules de reconeixement per al desaparegut Joan Solà, «gran amic nostre».

La transmissió lingüística, la relació entre llengua i economia a les empreses catalanes, els usos i les percepcions lingüístiques de la joventut, la integració lingüística de la població immigrada o l’anàlisi del dret i la politologia lingüística són alguns dels temes que també es van abordar al llarg d’aquestes jornades organitzades per la CRUSCAT, una xarxa científica que depèn de l’IEC i que aplega diversos centres i grups de recerca que treballen en la situació i l’evolució del català. La idea dels organitzadors és donar periodicitat a la trobada.





L’IEC ret homenatge al filòleg Josep Maria de Casacuberta

 
Hi van particiar Isidor Marí, Josep Massot i Josep Moran
IEC
 

«Ens agradaria que aquest homenatge servís per a fer créixer la transcendència del seu treball». Així ho va afirmar Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC en l’acte d’homenatge a Josep M. de Casacuberta, celebrat el 25 de gener a l’Institut, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la seva mort. En l’acte van participar Josep Massot, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i Josep Moran, membre de la Secció Filològica i director de l’Oficina d’Onomàstica de l’IEC.

Tal com va recordar Josep Moran, Josep M. de Casacuberta i Roger (1897-1985) es va posar al capdavant de l’Oficina de Toponímia i Onomàstica de l’IEC l’any 1921, amb només vint-i-quatre anys, i no va ser fins al 1958 que va ingressar a l’acadèmia com a membre, tot i que li havien proposat diverses vegades. «La seva candidatura era ben vista per tothom, però ell no ho volia acceptar», explica Moran. En una reunió clandestina dels Jocs Florals, Carles Riba va dir a Casacuberta: «Ara sí que no ens pots dir que no».  Finalment, l’any 1958 va ser nomenat membre de la Secció Filològica, l’any 1960 membre numerari i l’any 1975 va passar a la categoria d’emèrit.

 
 
El filòleg
Arxiu Casacuberta

D’altra banda, Josep Massot va esmentar la sòlida preparació lingüística de l’homenatjat i va assegurar que podria haver fet una carrera acadèmica brillant, però que «també era un patriota de pedra picada» i que va preferir dedicar tota la vida al que considerava més necessari per al país. Josep M. de Casacuberta es va implicar en nombroses entitats i projectes, però on va dedicar més esforços va ser a l’Editorial Barcino, que va crear l’any 1924. «Veient la situació política que hi havia, que no li permetia treballar a l’IEC, va creure necessari crear un instrument per al redreçament col·lectiu», va explicar Massot. A poc a poc va anar creant noves col·leccions i va aconseguir la col·laboració de les «primeres espases» del país, com Pompeu Fabra o Nicolau d’Olwer. En concloure l’acte, el president de la Secció Filològica va subratllar una vegada més la «tasca exemplar» de Casacuberta, «en uns temps en què ens és més necessària que mai».





Andreu Mas-Colell, nou conseller d’Economia i Coneixement

 
 
Andreu Mas-Colell
Gencat

Andreu Mas-Colell, nomenat conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya el dia 29 de desembre, és membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC des de l’any 2005. Considerat un referent en el món acadèmic internacional, l’economista va liderar entre el 2000 i el 2003 el Departament d’Universitats, Investigació i Societat de la Informació. De cara al 2011, ha dit que «l’austeritat tocarà a tothom aquest any». Mas-Colell va fer carrera universitària a la Universitat de Califòrnia i es va doctorar en Econòmiques per la Universitat de Minnesota. És catedràtic d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra i president de l’Associació Econòmica Europea i de la Barcelona Graduate School of Economics.

 
Lluís Jofre
IEC
 

Entre els nous càrrecs del Departament d’Economia i Coneixement també hi ha el secretari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, Lluís Jofre, que ha estat nomenat director general d’Universitats. Jofre és doctor enginyer de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (1982) i catedràtic de Teoria del Senyal i Comunicacions a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona. Treballa en el camp de les radiocomunicacions, en sistemes de visualització electromagnètica i en xarxes de sensors miniaturitzats per a aplicacions a la mobilitat.

 
 
Josep E. Llebot
IEC

D’altra banda, Josep Enric Llebot, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i president de la Societat Catalana de Física, filial de l’Institut, ha estat nomenat secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat. Llebot és doctor en ciències físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha estat catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la Universitat de Girona i actualment és catedràtic de la mateixa àrea a la UAB. Ha coordinat el primer i el segon Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, elaborats pel Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya i promoguts pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’IEC.

Recull de premsa sobre el nomenament d'Andreu Mas-Colell:
Recull de premsa sobre el nomenament de Josep Enric Llebot:




Cal canviar el marc fiscal de la zona euro per a garantir-ne el futur, segons l’economista Jordi Galí

 
El president Salvador Giner i l'economista Jordi Galí
IEC
 

L’actual marc fiscal de la zona euro ha estat un fracàs i cal reformar-lo si es vol evitar que es repeteixin els problemes que s’han viscut en els darrers anys. Així ho va manifestar l’economista i membre de l’IEC Jordi Galí en una conferència pronunciada el 27 de gener a l’IEC, en la qual va qualificar la crisi econòmica actual com «la més accentuada des de la gran depressió» i va apuntar que «les perspectives no són bones». La conferència de Galí, titulada «La crisi del deute a Europa» va obrir el cicle Les reformes per a sortir de la crisi, organitzat per la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC.

La manifestació més clara del fracàs de l’actual disciplina fiscal que regeix els estats membres és la greu dificultat de finançament que pateixen determinats països (la crisi del deute) fins al punt que alguns, com Grècia i Irlanda, han hagut de ser «rescatats». Per Galí, el problema és que no s’han complert les regles del joc, s’ha estat poc estricte, i «aquest desgavell, a més, ha creat grans tensions polítiques a la zona euro». Segons l’economista, un nou escenari fiscal hauria de prohibir els rescats col·lectius dels països amb dificultats financeres i la monetització del deute, perquè aquesta implica la transferència dels recursos dels ciutadans d’un país a un altre, fet que genera més tensions. D’altra banda, va manifestar que no s’hauria de posar límits al deute o al dèficit públic, sinó deixar que cada país s’imposi els propis, i que s’hauria de recórrer al Fons Monetari Internacional en situacions crítiques.

Aquestes són, per a Galí, les reformes que s’haurien de plantejar per evitar que crisis futures posin fi a la zona euro. Pel que fa a les perspectives més immediates, Galí va qualificar d’incerta la situació de països com Portugal i Espanya, i de preocupant, la d’Itàlia, que arrossega un deute públic molt alt. En canvi, Alemanya i França, que no estan afectades per la crisi del deute, creixen.

Aquest acte es pot veure a la videoteca de l'IEC
Recull de premsa:





Mor Manuel Riu i Riu, un referent en arqueologia medieval

 
 
Manuel Riu
IEC

El dia 2 de gener va morir l’historiador Manuel Riu i Riu (Manresa, 1929), catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Granada (1966) i de la Universitat de Barcelona (1969), i membre de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de l’IEC des del 1990. La cerimònia es va celebrar el dia 4 a l’església parroquial de Sant Llorenç de Morunys.

Entre les seves aportacions, la presidenta de la SHA, Maria Teresa Ferrer i Mallol, destaca la tasca de «desenvolupador de l’estudi de l’arqueologia medieval a Catalunya i a la resta de la Península». Segons la presidenta, «era un referent per a aquesta matèria, que era una disciplina nova a tota la Península». Destaquen també les seves hipòtesis sobre l’origen del feudalisme a Catalunya, sobre fonts d’estadística demogràfica medieval i sobre la producció llanera i ramadera. Com a especialista en arqueologia rural, es va responsabilitzar de diverses excavacions. Va estudiar diversos monestirs i esglésies, també des del punt de vista documental, i va dirigir durant uns quants anys un projecte de recerca sobre la pobresa a l’edat mitjana, tema que també era nou. A més, va intervenir en la restauració dels pergamins de Santa Maria del Mar, que s’havien cremat durant la Guerra Civil, i en va publicar el catàleg.

Riu i Riu va dirigir les publicacions Índice Histórico Español, fundada pel seu mestre Jaume Vicens Vives, i Acta Historica et Archeologica Medievalia, i va coordinar els Quaderns d’Estudis Medievals. Va publicar una vintena de llibres i sis-cents cinquanta treballs de síntesi i investigació històrica i arqueològica de l’època medieval, referents a la història eclesiàstica i socioeconòmica i a la vida quotidiana de la Catalunya de l’edat mitjana. Era membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i membre corresponent de l’Acadèmia de la Història de Madrid. L’any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Recull de premsa:




L’IEC s’adhereix a la declaració institucional contra la Sentència del Suprem sobre el model lingüístic a l’escola catalana  

A final de desembre, el Tribunal Suprem va dictar una sentència que insta el Govern a reintroduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles. Segons aquesta sentència, la Generalitat haurà d’adaptar el sistema d’ensenyament per a garantir la presència del castellà de manera «equitativa» respecte del català.

 
Cartell reivindicatiu
Ara
 

Davant aquesta situació, nombroses entitats han signat la Declaració institucional d’entitats catalanes de la societat civil organitzada, al voltant de la Sentència del Tribunal Suprem sobre el model lingüístic a l’escola catalana, a la qual l’IEC també s’ha sumat. Les entitats signants manifesten la seva «decepció» per la Sentència, que qualifiquen d’«absurda i desproporcionada» i alerten de les «nefastes conseqüències» que la seva aplicació pot comportar.

«Es tracta, sens dubte, d’una sentència més política que jurídica, i esdevé un exemple més del que està essent un reguitzell d’agressions semblants, fruit de la interpretació restrictiva de la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut», diu el manifest. Així mateix, fan una crida a la societat catalana a organitzar-se «per tal de donar una resposta adequada».

Article d'opinió «Els programes d’immersió al català: un projecte per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la normalització lingüística», de Joaquim Arnau