Activitats

Prop de vint-i-tres mil estudiants de secundària participen en les XV Proves Cangur de Matemàtiques

Es presenta a l’IEC el llibre Geografia literària: Comarques Barcelonines i el web Endrets: Geografia literària dels Països Catalans

La Cerdanya acull un congrés internacional sobre fronteres

L’IEC celebra el Dia Internacional de les Dones amb una conferència de Carme Jordi sobre la missió Gaia

L’oxidació i la seva repercussió en les malalties degeneratives

El domini .cat celebra quatre anys d’èxit

En breu

Properes cites




Prop de vint-i-tres mil estudiants de secundària participen en les XV Proves Cangur de Matemàtiques

 
Alguns dels estudiants que van fer la prova a l'IEC
IEC
 

Prop de vint-i-tres mil estudiants d’entre tercer de secundària i segon de batxillerat van participar en les XV Proves Cangur de Matemàtiques, que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC. Les proves es van dur a terme el 18 de març a Catalunya i Andorra, i el 25 de març al País Valencià, i van tenir lloc en diversos espais, entre els quals figura la seu de l’Institut.

La Societat Catalana de Matemàtiques organitza, des del 1996, les proves Cangur a Catalunya, a Andorra i al País Valencià, amb l’objectiu d’estimular l’aprenentatge de les matemàtiques entre els estudiants de secundària i de batxillerat. Les proves consisteixen a resoldre trenta problemes matemàtics en una hora i un quart.

En aquesta edició van participar 22.547 joves, procedents de 632 centres escolars de Catalunya, Andorra i el País Valencià. D’aquests, 7.624 són alumnes de tercer de secundària; 7.146, de quart de secundària; 4.780, de primer de batxillerat, i 2.997, de segon de batxillerat. Els resultats de les proves Cangur es publicaran en els propers dies i l’activitat clourà amb un acte solemne d’entrega de premis el 18 de maig a la Universitat Ramon Llull.

Les proves Cangur se celebren alhora en els diversos països d’Europa, Àsia i Amèrica que formen part de l’associació internacional Kangarou sans Frontières.

Recull de premsa:






Es presenta el llibre Geografia literària: Comarques Barcelonines i el web Endrets: Geografia literària dels Països Catalans

 

Geografia literària: Comarques barcelonines, de Llorenç Soldevila i Balart, és el primer dels deu volums d’una obra que vincula la literatura amb el paisatge. Recull poemes, narracions, cartes, notes de dietari, escenes teatrals, cançons i cròniques periodístiques breus o assaigs de grans escriptors en llengua catalana que copsen la fisonomia del país, la història, les tradicions i els monuments. A més dels textos, l’obra —editada per Pòrtic— inclou un bon nombre de fotografies.

El primer volum està dedicat a les comarques barcelonines: l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Garraf, el Maresme, Osona i el Vallès. Els nou volums restants de Geografia Literària s’endinsaran en els paisatges següents: les comarques lleidatanes, les comarques tarragonines i les Terres de l’Ebre, les comarques gironines, les Illes Balears i les Pitiüses, el País Valencià, l’Alguer, Andorra, la Catalunya Nord, i la Franja de Ponent.

 
 
Acte de presentació del llibre
IEC

D’altra banda, el web Endrets: Geografia literària dels Països Catalans (www.endrets.cat) posa a l’abast dels usuaris tota la informació relativa a la geografia literària catalana: espais, indrets, cases, monuments, edificis patrimonials o llocs mítics que han estat el centre d’interès dels escriptors catalans, d’ençà dels trobadors i de Ramon Llull fins als nostres dies. Es tracta d’una obra col·lectiva d’un equip de professionals de la Universitat de Vic.

La presentació del projecte va tenir lloc a l’IEC el passat 25 de març i va comptar amb la participació de Llorenç Soldevila, autor de l’obra; Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; Jordi Pujol, expresident de la Generalitat; Joan Triadú, escriptor i membre de l’Institut, i Lluís Soler, actor. La rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas, i el president de l’IEC, Salvador Giner, van presidir l’acte.




La Cerdanya acull un congrés internacional sobre fronteres

 

La Cerdanya és un cas paradigmàtic de la persistència de les fronteres, un espai fronterer entre les províncies de Lleida i Girona, amb la província de Barcelona i també entre els estats de França, Espanya i Andorra. El conglomerat de línies sobre el mapa embolcalla, però, una realitat més complexa, en què les persones en moviment construeixen llur identitat diària en funció de molts altres factors.

Per aquest motiu, els dies 19, 20 i 21 de març, nombrosos investigadors d'arreu del món es van reunir a la Cerdanya (entre Puigcerdà, Bellver i Llívia) per debatre el paper de les fronteres a l’Europa del segle XXI. El congrés «Observar les fronteres, veure el món» va abordar la qüestió fronterera des de perspectives múltiples, com el paisatge, la política, la història, l'economia o la geografia.

Aquest congrés va servir, entre d'altres raons, per evidenciar un problema de fons d'arrel política. Segons els experts que van participar en les jornades, cal més debat i més coordinació política. Arran del congrés, també va sorgir la iniciativa de crear, al llarg dels propers mesos, un organisme de participació pública i privada que permeti convocar esdeveniments similars cada any o cada dos anys i convertir la Cerdanya en un espai de debat internacional sobre les fronteres.

L'organització del Congrés va tenir el suport d'organismes acadèmics com l'Institut d’Estudis Catalans, la Institució de les Lletres Catalanes, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, l'Associació Universitària de Cerdanya, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic i la Fundació Pirineu Cultura.





L’IEC celebra el Dia Internacional de les Dones amb una conferència de Carme Jordi sobre la missió Gaia

Carme Jordi, doctora en física i professora titular del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB), va pronunciar el passat 3 de març la conferència «La missió Gaia de l’Agència Espacial Europea», en el marc del Dia Internacional de les Dones i dins el cicle «Conferències magistrals del curs 2009-2010», que enguany commemora l’Any Internacional de l’Astronomia.

 
La física Carme Jordi
IEC
 

Tal com va explicar la conferenciant, la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea (ESA, 2012-2017) té per objectiu aconseguir una comprensió completa de l’estructura i la cinemàtica de la Via Làctia, i, per tant, de la seva formació i història. El projecte inclou també la detecció i caracterització de milers de sistemes planetaris extrasolars, d’un gran nombre de cossos menors del sistema solar i galàxies en l’Univers proper. I a més, proporciona nous controls exhaustius de la relativitat general.

Carme Jordi ja va formar part de la missió espacial Hipparcos (ESA, 1989-1997), la primera missió astromètrica, i actualment participa intensament en el projecte Gaia, el qual, a Catalunya, reuneix una trentena de persones de la UB i del Centre de Supercomputació. Mentre que Hipparcos va observar cent vint mil estrelles amb precisió de mil·lisegons d’arc, Gaia arribarà per a mil milions d’estrelles a uns microsegons d’arc. «Gaia el supera en dos ordres de magnitud pel que fa a precisió i en quatre ordes quant al nombre d’estrelles. Es tracta d’una missió molt ambiciosa, tant pels objectius científics com per la tecnologia emprada i el funcionament que té», va concloure l’astrofísica.

Recull de premsa:



L’oxidació i la seva repercussió en les malalties degeneratives

 

Des de final de febrer fins a mitjan maig, l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA), filial de l'IEC, organitza el cicle de conferències «L’oxidació i la seva repercussió en l’origen de les malalties degeneratives», amb l’objectiu d’oferir un millor coneixement de l’equilibri entre els beneficis i els riscos dels processos oxidatius en l’organisme. El cicle es va iniciar el 24 de febrer amb una conferència de la catedràtica de Nutrició Carmen Boronat titulada «Introducció a l’interès de l’oxidació», en què va descriure els principis d’oxidació en l’organisme. El 25 de març va ser el torn del catedràtic de Fisiologia Ramon Segura, amb la ponència «Oxidació dels lípids i altres principis immediats».

El proper 13 d’abril, la professora de recerca de l’Institut Municipal d’Investigacions Mèdiques (IMIM) Maribel Covas explicarà quines són les principals repercussions fisiopatològiques de l’oxidació. D’altra banda, el 19 de maig es clourà el cicle amb dues ponències: una sobre els antioxidants i la seva valoració biològica, a càrrec de Sílvia Peris, i l‘altra, titulada «Millora nutricional (antioxidants i àcids greixosos) dels ous i carn de pollastre mitjançant l’alimentació animal», que pronunciarà Ana Cristina Barroeta.





El domini .cat celebra quatre anys d’èxit

En el quart any de vida, la Fundació puntCAT ―de la qual l’IEC és patró fundador― fa un balanç positiu del desenvolupament que ha experimentat i encara el futur amb optimisme. El domini .cat creix sòlidament i ja ha superat la fita dels quaranta mil dominis. D’altra banda, cada dia és més present al carrer: és visible en vehicles, botigues, documentació, targetes de visita, etcètera.

 

El domini .cat s’ha consolidat com un dels dominis de referència de la Xarxa, és considerat un pioner en la implementació de les darreres tecnologies i es coneix com un dels més segurs. Té un índex molt alt de renovacions ―el 80 % dels dominis es renoven cada any―, la qual cosa implica una fidelització de marca així com d’identificació amb el domini. El 2009 ha estat el quart any consecutiu en què la Fundació puntCAT ha obtingut guanys, els quals es reinverteixen, any rere any, principalment en la rebaixa de preus i en la millora tecnològica del domini.

De cara al 2010, la Fundació puntCAT vol reforçar la presència del domini .cat entre les empreses i els comerços, ajudar-los a créixer i a aprofitar més a fons els recursos que Internet els posa a l’abast.




En Breu

Cooperació rural entre Catalunya i Aragó

El passat 23 de març, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC, va organitzar la conferència «Cooperació institucional entre comunitats autònomes en matèria de desenvolupament rural: Catalunya i Aragó», amb la participació de Jordi Bertran, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), i Miquel Gracia, vicepresident de la Diputació d’Osca.



Els beneficis d’invertir en educació

L’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, va analitzar quins són els beneficis econòmics a l’hora d’invertir en educació en la conferència «The Economic Benefits of Investing in Education», a càrrec del professor Russell Rumberger, de la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara. L’acte va tenir lloc a l’IEC el passat 24 de març.

La màgia de l’ofici de traduir

Diversos traductors han passat per l’IEC per parlar de les obres que han traduït, explicar la manera que tenen de treballar i les dificultats amb què s’han trobat. Ho han fet en el cicle «Camaleons o la màgia de l’ofici de traduir», organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, en col·laboració amb la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC. El dia 11 de març va ser el torn de Joan Sellent i el 18, el d’Alfred Sargatal. El proper 8 d’abril, Albert Nolla explicarà el procés de traducció de Tòquio blues de Haruki Murakami, i el 15 d’abril, Ramon Monton parlarà d’Emili i els detectius, d’Eric Kästner.

 

«Els reptes de l’economia espanyola»

Quins són els reptes que ha de superar l’economia espanyola? Com pot fer front a la crisi econòmica? Quin és el futur que ens espera? Rafael Doménech, economista en cap per a Espanya i Europa del Servei d’Estudis Econòmics del BBVA, va respondre a totes aquestes qüestions en la conferència «Els reptes de l’economia espanyola», celebrada el passat 23 de març a l’IEC i organitzada per la Societat Catalana d’Economia (SCE).



Projecció de cinema en català a Alacant

De l’11 de març al 27 de maig, la Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de la Delegació de l’IEC a Alacant, entre d’altres institucions, organitza projeccions de cinema en català als cinemes ABC Gran Via d’Alacant. De moment ja s’han projectat Els homes que no estimaven les dones, de Niels Arden Oplev i Tres dies amb família, de Mar Coll. El proper 22 d’abril es podrà veure la segona part de Millenium; el 29 d’abril Ice Age. L’origen dels dinosaures; el 6 de maig, Mapa dels sons de Tòquio d’Isabel Coixet; el 13 de maig, Allà on viuen els monstres,d’Spike Jonze, i finalment,el 20 de maig, Harry Potter i el misteri del príncep.

Consulta el programa:

Nou cicle de «Sonets» a Lleida

Després de l’èxit de la primera edició del cicle «Sonets. Música i literatura. Arquitectura i territori», la Delegació de l'IEC a Lleida, en col·laboració amb altres institucions, n’ha organitzat una nova edició. El primer concert va ser a càrrec de Mirna, el passat 17 de març; el propers seran amb Antoni Abad, el 14 d’abril, i Claudio Gabriel Sanna, el 19 de maig. Clourà el cicle, l’actuació de Miquel Gil el dia 16 de juny. «Sonets» pretén donar a conèixer compositors, cantautors, intèrprets i grups musicals de qualitat, poc coneguts fora de l’entorn més immediat. El cicle acosta aquests artistes al públic a través d’aquestes actuacions en els llocs més emblemàtics de Lleida.



Properes cites

«Diàlegs ambientals 2010»

Per segon any consecutiu, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’IEC, i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) organitzen les segones jornades d’anàlisi i debat sobre les ciències ambientals «Diàlegs ambientals 2010», que tindran lloc a l’IEC i a la Reial Acadèmia de Medicina del 8 d’abril al 6 de maig. Enguany, el cicle s’estructura en quatre sessions titulades «Bases per un urbanisme més sostenible», «Catalunya des d’una perspectiva energètica», «Polítiques ambientals i moviments civils del canvi climàtic» i «Crisi dels models productius i decreixement».

 

Congrés sobre Martí l’Humà

Per commemorar els sis-cents anys de la mort del rei Martí l’Humà, la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de l’IEC organitza del 31 de maig al 4 de juny, a la seu de l’IEC, el congrés internacional «Martí l’Humà, el darrer rei de la dinastia de Barcelona (1396-1410). L’interregne i el Compromís de Casp». La inauguració del congrés anirà a càrrec del president de l’IEC, Salvador Giner, i la conferència inaugural serà a càrrec de la presidenta de la Secció, M. Teresa Ferrer i Mallol.