Activitats

L’Escola Espanyola d’Història i Arqueologia de Roma celebra el seu centenari

«Les possibilitats de fer diana amb trajectòries a l’atzar»

El paper actiu de les dones en l’entorn feudal

Realitats i especulacions sobre el virus de la grip A

La filosofia com una manera de viure, segons Pierre Hadot

L’IEC acull l’acte de cloenda de la Setmana de la Ciència

En breu

Properes cites



L’Escola Espanyola d’Història i Arqueologia de Roma celebra el seu centenari

 
 
Última sessió del cicle, sobre l’arqueologia a la Mediterrània
IEC

A partir de la col·laboració institucional entre la Junta per a l’Ampliació d’Estudis i Investigacions Científiques (JAE) i l’IEC, el 1910 es va fundar l’Escola Espanyola d’Història i Arqueologia de Roma (EEHAR-CSIC) amb l’objectiu d’aconseguir un centre d’investigació que permetés eixamplar les fronteres del coneixement.  Actualment, aquest centre fa de pont i vehicle de propostes científiques que posen en relació investigadors espanyols i especialistes internacionals que treballen a Itàlia i serveix com a instrument de transmissió del coneixement entre els hispanistes ubicats fora de l’Estat espanyol.

Amb motiu del centenari de l’EEHAR, al llarg del mes de novembre s’ha celebrat, al CSIC i a l’IEC, un cicle de conferències per parlar de present, passat i futur de la institució. En el debat de la primera sessió, titulat «La institucionalització de la ciència a l’Europa d’inicis del segle XX», hi va intervenir Albert Balcells, membre de l’IEC, que va parlar dels orígens de l’IEC i el projecte d’un centre de formació d’investigadors a Roma.

En la segona jornada del cicle es va debatre la trobada de dos models, Espanya i Itàlia, en la pràctica arqueològica d’essència feixista, i en la tercera, el crític i sociòleg de l’art Arnau Puig Grau va oferir la conferència «L’EEHAR a través de la mirada d’un dels seus directors». Finalment, l’última sessió va tractar la situació de l’arqueologia a la Mediterrània i va comptar amb la participació del membre de l’IEC Josep Guitart, entre d’altres. El president de l’IEC, Salvador Giner, va cloure el cicle.






«Les possibilitats de fer diana amb trajectòries a l’atzar»

 
Mesura de Hausdorff
SCM

La Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC, va celebrar l’acte inaugural del curs 2009-2010 el passat 11 de novembre, amb la conferència «Les possibilitats de fer diana amb trajectòries a l'atzar», a càrrec de Marta Sanz Solé, professora del Departament de Probabilitat, Lògica i Estadística de la Universitat de Barcelona.

Durant la conferència, la professora va oferir una solució per a la qüestió següent: «Es pot fer una estimació de la probabilitat que les trajectòries d’un camí aleatori tinguin intersecció efectiva amb un conjunt?». I ho va fer aportant dades relatives a les capacitats i mesures de Hausdorff, i a l’experiència utilitzant el càlcul de Malliavin.

Entre els exemples, la matemàtica va exposar el moviment brownià, el moviment brownià multiparamètric, un sistema d’equacions estocàstiques d’ones, i va descriure una pertorbació aleatòria i la situació particular del cas gaussià.




El paper actiu de les dones en l’entorn feudal

 
 
En cas de setge, les dones també defensaven el castell
G. Espai

En la societat feudal, dirigida per homes, pot semblar que el paper de les dones havia de ser molt reduït, però tal com es va explicar en la sessió inaugural del curs de la societat filial de l’IEC Amics de l’Art Romànic (AAR), no va ser així. L’encarregada de desmentir-ho va ser Teresa Viñolas, professora d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona, que va aportar una nova visió sobre el tema en la conferència «Presència activa de les dones als castells». L’acte es va celebrar el 16 de novembre i va ser presidit per Francesca Español, nova presidenta de la societat filial.

Com va explicar Teresa Viñolas, a la documentació catalana medieval hi apareix una àmplia presència femenina, tant pel que fa a les camperoles, que colonitzaven i treballaven la terra, com entre les senyores, que governaven comtats i feus. El castell, a més de ser un espai militar, era el domicili d’una família noble, per això en temps de pau s’hi vivia amb un cert confort, però en cas de setge tots els estadants, homes i dones, havien d’estar preparats per defensar-lo.

Tant en temps de pau com de guerra, doncs, al castell s’hi desenvolupava la vida quotidiana de la família i del servei, de la qual n’era responsable la senyora. La conferenciant va concloure dient que algunes dones tingueren la potestat directa sobre els castells en nom propi (la majoria de dames eren mullers o vídues de cavallers), però que «totes havien de poder administrar, governar, custodiar i, si era necessari, defensar el castell». 





Realitats i especulacions sobre el virus de la grip A

 
Virus de la grip A
 

La Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, va inaugurar el curs, el 23 de novembre passat, abordant una de les qüestions que actualment preocupen la societat: el virus de la grip A. En primer lloc, Tomàs Pumarola, cap de la Secció de Virologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i catedràtic de la Universitat de Barcelona, va pronunciar el discurs «Els virus de la grip. Patògens en constant evolució».

Tot seguit, Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor de salut pública de la Universitat de Barcelona, va oferir la conferència «Epidèmies i pandèmies gripals: realitats o especulacions». Trilla va recordar que les pandèmies i epidèmies gripals són una realitat històrica, i que al llarg del segle passat es va veure en tres ocasions, com un virus gripal nou es transmetia arreu i produïa un nombre elevat de contagis. «Ara, des de l’abril de 2009, hi ha un nou virus gripal A (H1N1) circulant per tot el món, que té potencial pandèmic», va afirmar.

El conferenciant també va explicar que les mesures preventives i de control de les epidèmies s’han d’adaptar a la realitat local i als aspectes epidemiològics de la malaltia i va reconèixer que «malauradament, hi ha coses que sabem, altres que sabem que no sabem i fins i tot altres que no sabem que no sabem en relació amb el comportament del virus pandèmic». En aquesta intervenció, es van plantejar algunes qüestions relatives a la pandèmia actual amb l’objectiu d’oferir mes informació i evidències científiques que permetin entendre com i per què s’han pres, o es prenen, algunes decisions en matèria de salut pública.




La filosofia com una manera de viure, segons Pierre Hadot

 
El filòsof Pierre Hadot
Alpha Decay
 

El filòsof Antoni Bosch-Veciana va obrir el 25 de novembre el curs de la Societat Catalana de Filosofia (SCF), filial de l’Institut, amb el discurs «Pierre Hadot, lector de l'antiguitat clàssica: la contemporaneïtat de la vida filosòfica». El conferenciant va reconèixer que el personatge de Hadot no és prou reconegut però que «avui, que vivim en un final de món, cal, més que mai, parar atenció a figures d'aquesta talla».

Pierre Hadot (1922), que és professor emèrit de la Càtedra d'Història del Pensament Hel·lenístic i Romà del Collège de France, després de treballar incansablement en la interpretació de textos de la literatura grecoromana, va aprofundir en la comprensió del que era la filosofia. Els estudis el van portar a veure com en l'antiguitat, la filosofia no era tant una teoria sinó més aviat una manera de viure que es fundava en pràctiques destinades a modificar i transformar profundament a qui les practicava. Aquestes pràctiques, diferents en cada escola, podien ser d'ordre físic, com el règim alimentari; d'ordre discursiu, el diàleg i la meditació; o bé d'ordre intuïtiu, com la contemplació.

«El moviment retrospectiu que Pierre Hadot exposa clarament com la filosofia era una manera de viure, i d'aquest moviment retrospectiu en neix un moviment retroactiu que arriba fins al nostre present desvetllant la necessitat de veure la filosofia com una manera de viure que demana una manera de pensar», va concloure Bosch-Veciana.





L’IEC acull l’acte de cloenda de la Setmana de la Ciència

 
 
J. Serrallonga, A. Castellanos, J. Ros i J. Bosch
IEC

A L’origen de l’home (1871), el naturalista anglès Charles R. Darwin va plantejar dues idees revolucionàries: l’espècie humana tenia orígens simiescs i africans. En aquella època, l’home era considerat una mena d’«espècie escollida» i Àfrica no era un continent que gaudís de gaire bona consideració per part d’una Europa etnocèntrica on encara imperava l’esclavisme, de manera que les idees de Darwin van generar una gran controvèrsia entre la societat i la comunitat científica. De l’impacte de les teories de Darwin sobre l’origen dels humans, en va parlar Jordi Serrallonga, director d’HOMINID Grup d’Orígens Humans, en la conferència «Darwin i els orígens dels humans», que va pronunciar el 24 de novembre a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC.

La conferència formava part de l’acte de cloenda de la Setmana de la Ciència 2009, en què es volia commemorar el cent cinquantè aniversari de la publicació de l’obra més cèlebre de Darwin, L’origen de les espècies. L’ecòleg i vicepresident de l’IEC, Joandomènec Ros, va ser l’encarregat d’inaugurar l’acte, en què també van intervenir Joaquim Bosch, director executiu de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i Albert Castellanos, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

En aquesta catorzena edició, que s’ha celebrat del 13 al 24 de novembre, la Setmana de la Ciència 2009 s’ha centrat en els conceptes d’evolució, creativitat i innovació. Al llarg d’aquests dotze dies, s’han celebrat diverses activitats arreu de Catalunya amb l’objectiu de socialitzar la ciència i la tecnologia amb fórmules multidisciplinàries, properes als ciutadans i precursores de futures vocacions científiques. L’organització de la Setmana de la Ciència és a càrrec de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració, entre d’altres, de l’IEC.

Balanç de l’Any Darwin
La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’IEC, també ha rememorat la publicació de L’origen de les espècies, en una jornada de cloenda de l’any dedicat al naturalista anglès, celebrada el 17 de novembre. En primer lloc, Carlos Castrodeza, professor de la Universitat Complutense de Madrid, va pronunciar la conferència «El origen del origen del Origen» i Francisco Pelayo, investigador del CSIC, va parlar de Darwin i els orígens de la humanitat.  La segona part de la jornada va comptar amb la intervenció dels historiadors Pasqual Bernat, Raimon Sucarrats, Álvaro Girón i Agustí Camós, que van analitzar la història de l’evolucionisme a Catalunya. Finalment, es va celebrar un col·loqui per a fer balanç de l’Any Darwin.




En Breu

L’IEC inaugura a l’Alguer l’exposició «Mirades creuades», de Toni Miró

Durant prop d’un mes s’ha pogut visitar al Quarté Sayàl de l’Alguer l’exposició «Mirades creuades: Miquel Martí i Pol i Antoni Miró», que recull quadres, poemes i cartes que fan palesa la profunda admiració que hi havia entre els dos artistes. L’exposició, organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans, va ser inaugurada el 6 de novembre pel vicepresident de l’IEC, Joandomènec Ros, i el secretari científic de l’Institut, Ricard Guerrero. La mostra va ser a la seu de l’IEC el mes de juny i ha passat també per Perpinyà. Properament, es podrà visitar a Alacant.



IV Seminari de Terminologia

Assistents al Seminari
IEC

Enguany la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM), filial de l’IEC, ha dedicat el Seminari de Terminologia a l’especificitat de l’escriptura científica. Sota el títol «Ortipografia del llenguatge científic i tècnic», la quarta edició del seminari es va celebrar el dia 11 de novembre a l’IEC. Es van pronunciar dues conferències: «L’escriptura dels símbols químics, físics i matemàtics», a càrrec de Josep M. Mestres, doctor en lingüística aplicada, i «El llenguatge de la química des del punt de vista d’una persona no especialista», a càrrec de Marc Barracó, catedràtic de Mecànica de Fluids.



«Estels, planetes i satèl·lits»

Com es pot acostar l’astronomia als alumnes de secundària? Quines haurien de ser les contribucions dels anys internacionals en aquest sentit? La Societat Catalana de Física (SCFIS) i la Societa Catalana de Química (SCQ), filials de l’Institut, van abordar aquestes qüestions en la VI Jornada de Física i Química a l’IEC, celebrada el 4 de novembre sota el títol «Estels, planetes i satèl·lits». Durant la jornada es van presentar idees i recursos —com l’ús del cinema, la literatura i els còmics— per a desenvolupar activitats amb l’alumnat d’educació secundària.



 

Els llibres de l’Institut a Guadalajara

Des del 10 de novembre, l’exposició «El Institut d’Estudis Catalans a través de sus publicaciones» es pot visitar al Museu Regional de Guadalajara. La mostra, que es podrà veure fins al 24 de desembre, relata la història de l’acadèmia catalana i la il·lustra amb les publicacions més representatives de cada període, i va acompanyada d’un centenar de cartells de cultura catalana. L’exposició es va mostrar, prèviament, a la XXI Feria del Libro de Antropología e Historia de México, homenaje a la cultura catalana, que es va celebrar el mes de setembre.



Ciència i art a MITOSI

La mitosi és el procés de reproducció de les cèl·lules eucariotes però també, un espectacle que inclou creació poètica i musical, videoart, acrobàcia i il·lusionisme. El projecte, concebut i dirigit pel bioquímic i poeta Joan Duran, es va representar el 10 de novembre dins el cicle «Mirades entre ciència i art», organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) amb l’objectiu de posar de manifest, mitjançant el diàleg entre científics i artistes, que tant els uns com els altres han buscat la inspiració en l’art i la ciència. L’acte el va organitzar la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC.



150 anys dels Jocs Florals

 
  Les jornades es van fer a l'Institut
IEC

Els dies 12 i 13 de novembre, l’IEC ha acollit les jornades «150 anys dels Jocs Florals de Barcelona, organitzades per la Societat Verdaguer, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, el Grup d’Estudi de la Literatura del Vuit-cents (GELIV) i la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL), filial de l’Institut. Les jornades han servit per posar atenció al valor, la dimensió i el sentit —en la Catalunya contemporània— dels Jocs Florals, una de les institucions literàries de més llarg abast i que ha estat essencial per a constituir el nostre sistema literari.






Properes cites

Acte en memòria de Riba a Madrid

 

Els actes d’homenatge per commemorar el cinquantè aniversari de la mort de Carles Riba es clausuraran el proper 15 de desembre en un acte institucional a la Biblioteca Nacional de Madrid. L’acte, organitzat per la Secció Filològica (SF) de l’IEC i l’Aula Carles Riba de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, versarà sobre la poesia de Riba, la feina d’informació sobre la llengua i la literatura catalanes que va portar a terme a Espanya, i la recepció que va tenir en les terres de parla castellana.


 

Sisè centenari Eiximenis

Els dies 16 i 17 de desembre, l’IEC organitzarà una jornada acadèmica per a commemorar el sisè centenari de la mort de Francesc Eiximenis (1330-1409), un dels escriptors catalans més llegits i influents de la baixa edat mitjana, i fins i tot del segle XVI. Diversos especialistes —com Maria Teresa Ferrer i Mallol, presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA); Salvador Giner, president de l’IEC; Josep M. Terricabras, Jaume de Puig i Albert G. Hauf— analitzaran el context, les idees, i la influència d’Eiximenis.



Recepció de Joan Mas

El proper 17 de setembre, a les set del vespre, tindrà lloc a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut la sessió de recepció de Joan Mas i Vives com a membre de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA). El discurs que pronunciarà porta per títol «El nacionalisme artístic de Joan Alcover».