Activitats

Eulàlia Solé presenta a l’IEC Con y contra Suárez, un llibre sobre la ruptura democràtica

Una reflexió sobre el paper de les revistes de matemàtiques

Joan Pallisé repassa els errors de la gestió ambiental

La Delegació de l’IEC a Lleida clou amb èxit el cicle «Sonets»

La Universitat Catalana d’Estiu tindrà continuïtat tot l’any i enfortirà les relacions amb l’IEC

En breu

Properes cites



Eulàlia Solé presenta a l’IEC Con y contra Suárez, un llibre sobre la ruptura democràtica

 

L’escriptora i sociòloga Eulàlia Solé, membre de l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), va presentar el passat 28 de setembre a l’IEC l’obra Con y contra Suárez, publicada per Flor del Viento Ediciones. L’acte va ser presidit per Salvador Giner, president de l’IEC.

El llibre parla del primer any i mig de la transició, després de la mort de Franco, però s’allunya de la resta de publicacions que tracten aquest període «perquè sempre s’han escrit des d’un punt de vista polític, mentre que aquest se centra en el paper de les bases socials, que van tenir molta força en el procés de canvi cap a la democràcia», assegura l’autora.

 
Eulàlia Solé i Salvador Giner
IEC
 

En concret, l’obra analitza la confrontació entre l’immobilisme defensat per l’aparell franquista, la reforma encapçalada pels postfranquistes reconvertits, amb Suárez al capdavant, i la ruptura promoguda per l’oposició democràtica «pràcticament oblidada», en paraules de la sociòloga. Aquesta ruptura, que defensaven els partits d’esquerres, proposava que els treballadors poguessin prendre part de les decisions de l’empresa i que s’eliminessin els intermediaris que pacten els preus dels productes, entre altres qüestions. «Tot i que la ruptura no es va aconseguir, va fer que les reformes fossin una mica més àmplies», conclou Eulàlia Solé.




Una reflexió sobre el paper de les revistes de matemàtiques

 
L'acte va comptar amb un públic nombrós
SCM

Quin paper juguen dins la comunitat de professors de matemàtiques les revistes d’aquesta disciplina? Què hi busquen els lectors i lectores? Què és més rentable, l’edició en paper o la digital? I què és millor, la venda lliure o la subscripció? Aquestes van ser algunes de les qüestions que van centrar la Sisena Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques, organitzada el dissabte 19 de setembre per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC.

L’acte es va iniciar amb una taula rodona sobre «Quines característiques hauria de reunir una revista adreçada al professorat de matemàtiques des d’infantil a la universitat?» i es van posar com a exemples les publicacions Biaix, Suma, Notícies i Uno. A més del debat, es van realitzar les sessions paral·leles «L’autonomia en l’aprenentatge de les matemàtiques al cicle inicial», a càrrec d’Antoni Obis (CEIP Guillem Claramunt, La Secuita); «Sandakus. Contemplació i raó», per Ramon Nolla (IES Pont d’Icart, Tarragona); «L’àrea que es pot veure des d’un cim d’altura L és, gairebé, 40000L», per Lluís Sabater (IES Llançà, Llançà) i finalment el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Lluís Solé va tancar la jornada amb «Un passeig per algunes paradoxes i problemes de la Teoria de la Probabilitat».




Joan Pallisé repassa els errors de la gestió ambiental

 
 
Joan Pallisé
SCT

La Societat Catalana de Tecnologia (SCT), filial de l’IEC, ha encetat el curs 2009-2010 amb la conferència «Energia i medi ambient: una mirada perplexa des de la tecnologia», a càrrec de Joan Pallisé, exdirector del Servei Meteorològic de Catalunya i exdirector general de Medi Natural del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. En l’acte, Pallisé, que al llarg de la seva carrera ha col·laborat en nombrosos projectes i estudis relacionats amb la gestió ambiental, va fer un repàs de diversos casos en què creu que aquesta gestió seria «millorable».

Pallisé va descriure els errors detectats en projectes de planificació energètica, estudis d’impacte ambiental i sistemes de mesura d’emissions de gasos i va subratllar la importància d’exposar aquestes mancances, ja que «només es presenten els resultats positius i es rebutgen les fallades i, en canvi, poden servir per millorar».

Segons Pallisé, només seguint orientacions científiques i aplicant la millor part de la tecnologia «podrem aconseguir les condicions necessàries, encara que no les suficients, en la gestió de l’energia i del medi ambient al nostre país».





La Delegació de l’IEC a Lleida clou amb èxit el cicle «Sonets»

 
Espectacle 'Les veus de l'Alguer'
Servei Audiovisuals IEI
 

L’espectacle «Les veus de l’Alguer» va cloure el passat 11 de setembre el cicle «Sonets. Música i literatura. Arquitectura i territori», organitzat per la Delegació de l'IEC a Lleida en col·laboració amb altres institucions. El cicle es va tancar amb cançons del compositor català Manuel Garcia Morante sobre poemes del que fou membre de l’IEC Rafael Caria i d’Antoni Canu, tots dos de l’Alguer. Els poemes van ser interpretats pel rapsode Pep Planes, la soprano Eulàlia Ara i acompanyats al piano per Tània Parra.

L’acte es va celebrar al pati gòtic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI, a l’antic Hospital de Santa Maria) i hi van assistir el president i el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert i Miquel Aguilà, així com diferents membres de la corporació; el director de l’IEI, Albert Turull; el delegat dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Ferran Rella; el president d’Òmnium Cultural de Lleida, Josep M. Forné, i el delegat de l’IEC, Ramon Sistac, a més de nombroses personalitats de la vida cultural de Lleida.

Després d’aquesta primera edició, els organitzadors han valorat molt positivament el cicle, que ha superat totes les expectatives d’assistència de públic, i estudien la possibilitat de garantir-ne la continuïtat els pròxims anys.




La Universitat Catalana d’Estiu tindrà continuïtat tot l’any i enfortirà les relacions amb l’IEC

 
 
La UCE va comptar amb nombroses personalitats
UCE

La 41a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que s’ha celebrat del 16 al 25 d’agost a Prada de Conflent, ha tingut la participació de 1.814 estudiants i ha reunit per primera vegada diversos rectors de les universitats catalanes per debatre els pros i els contres del Pla Bolonya. Segons el rector de l’UCE i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), Jaume Sobrequés, «així se solda un cert divorci que en el passat recent havia existit».

Per a Sobrequés, però, el més destacat d’aquesta edició és que la universitat confirma la voluntat de continuïtat durant tot l’any. Així doncs, a partir d’ara s’organitzaran cursos i seminaris, promoguts per l’UCE o en col·laboració amb altres entitats, arreu dels Països Catalans.

El rector de la Universitat Catalana d’Estiu reafirma, també, la voluntat d’intensificar les relacions amb l’IEC. En paraules de Jaume Sobrequés: «l’IEC és un dels eixos vertebradors de l’UCE. El president de l’Institut, Salvador Giner, és al mateix temps president del Patronat de l’UCE, màxim òrgan de la universitat, fet que ja segella una relació íntima, i a més, són les dues úniques institucions que tenen com a àmbit territorial els Països Catalans, una coincidència que ens agermana».

Recull de premsa:





En Breu

Simposi sobre illes i evolució

El Museu de Menorca ha acollit del 14 al 17 de setembre el Simposi Internacional sobre Illes i Evolució, organitzat pel Govern de les Illes Balears, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Universitat de les Illes Balears, amb la col·laboració de l’IEC, el Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Maó i el Museu de Menorca. L’acte forma part de la commemoració dels dos-cents anys del naixement de Charles Darwin i els cent cinquanta de la publicació del llibre L’origen de les espècies.

Sobre Cerdà i Barcelona

«Contra l’esperit utòpic: Cerdà i el cas de Barcelona» és la conferència amb la qual la Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’IEC, ha inaugurat el curs d’enguany. L’acte va anar a càrrec de Ramon Grau, de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, i es va celebrar el 29 de setembre.



 

Història del pensament social

El passat 22 de setembre, el president de l’IEC, Salvador Giner, va pronunciar la conferència «Història i sociologia» a l’Ateneu Barcelonès. L’acte, en què va intervenir Ramon Alcoberro, ponent de la Secció de Filosofia i professor de la Universitat de Girona, es va centrar en el llibre Historia del pensament social, publicat per Salvador Giner fa més de quaranta anys i que encara és una obra de referència.



III Jornada de Biofísica

La Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, va organitzar el 16 de setembre la III Jornada de Biofísica, amb l’objectiu de facilitar el contacte entre els grups que treballen en l’àmbit de la biofísica. L’acte va consistir en una conferència a càrrec del director general de Recerca del Comissionat per a Universitats i Recerca del Departament d’Innovació, Universitats i Recerca, Joan Roca i Acín; una taula rodona sobre la biofísica i la presentació de diverses comunicacions.


Properes cites

Sobre la bellesa

Els propers dies 1 i 2 d’octubre, la Societat Catalana de Filosofia (SCF), filial de l’IEC, organitza els Col·loquis de Vic, una trobada entre professionals de les humanitats i els millors especialistes universitaris del moment per tal d’aprofundir un tema comú. Aquest catorzè curs està dedicat a «La bellesa», entesa des de dos àmbits diferents: bellesa i filosofia; i bellesa, ciència i art.



Neurociència i educació

El 6 d’octubre, a les 19 hores, la Societat Catalana de Pedagogia (SCP) inaugurarà el curs amb la lliçó «Neurociència i educació. Darreres aportacions de la investigació d’interès per a la pedagogia», a càrrec de Ramon M. Nogués i Carulla, catedràtic emèrit d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte se celebrarà a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC.



L’Institut d’Educació General de Prat de la Riba

El mateix 8 d’octubre, a les 19 hores, la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH) celebrarà la sessió inaugural del curs a la Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. La lliçó serà a càrrec de l’historiador i membre de l’IEC Albert Balcells, que impartirà la conferència «L’Institut d’Educació General de Prat de la Riba. Higiene i civisme (1914-1923)».

 

 

L’IEC exposarà al LIBER 2009

L’Institut exposarà més d’un centenar de publicacions del seu fons editorial al LIBER 2009, la Fira Internacional del Llibre, que se celebra del 7 al 9 d’octubre a Madrid. Entre les publicacions seleccionades s’hi inclouen les darreres novetats, llibres de matèria filològica i diferents programes de recerca. L’IEC compartirà l’estand amb l’Euskaltzaindia (Reial Acadèmia de la Llengua Basca), el Consello da Cultura Galega i la plataforma Textos Medievals Catalans.



Sessió inaugural de la ICHN

El proper 8 d’octubre de 2009, a les 18 hores, l’aula magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona acollirà la sessió inaugural del curs 2009-2010 de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN). La filial de l’IEC obrirà el curs amb la conferència «Applying Evolutionary Theory to Agriculture to Increase Sustainability», a càrrec de Jacob Weiner (Botany Group, Department of Agriculture and Ecology, Universitat de Copenhaguen).