Activitats

La Fundació del Món Rural presenta l’Atles de la nova ruralitat

Conferència sobre pluralitat, benestar i política lingüística

L’economista Joan Ramon Rovira reclama una visió realista per a sortir de la crisi

La dotzena trobada matemàtica homenatja Darwin

La SCG tanca el curs amb una conferència sobre Solé i Sabarís

En breu

Properes cites



La Fundació del Món Rural presenta l’Atles de la nova ruralitat

L'Atles tracta tots els temes que afecten la Catalunya rural
IEC / JC

La Fundació del Món Rural va presentar el passat 8 de juny a la seu de l’IEC l’Atles de la nova ruralitat, una obra divulgativa que pretén donar una visió real i moderna de Catalunya, però des d’una perspectiva rural. Es tracta d’un document que reflecteix de manera acurada la Catalunya interior, la menys poblada, la més agrària. L’objectiu és aconseguir que tant la gent com les activitats econòmiques i socials de les zones rurals s’hi vegin reflectides.

La publicació tracta tots els temes que afecten la Catalunya rural: el territori, les persones que l’ocupen, les migracions, l’envelliment, els nou professionals i els nouvinguts. A més, analitza l’agricultura i la ramaderia i les derivacions tecnològiques, l’agroindústria i el turisme rural, entre altres. També posa atenció als canvis que estan patint les estructures familiars i empresarials, així com a les xarxes, la mobilitat, els serveis públics, la telefonia i la banda ampla, els serveis a persones, la sanitat i l’assistència social. Tot això sense oblidar el territori com a paisatge, com a memòria i com a patrimoni.

L’acte de presentació va ser presidit per Joandomènec Ros, secretari general de l’IEC, i hi van intervenir Francesc Cribillers, director de la Fundació del Món Rural; Eduard Trepat, tècnic de l’Àrea de Sociologia de la Fundació del Món Rural, i Ignasi Aldomà, professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, encarregat de la redacció de l’obra.




Conferència sobre pluralitat, benestar i política lingüística

 
Secretaria de Política Lingüística

Com és la societat per a la qual treballem? Quines són les percepcions i voluntats de la ciutadania i fins a quin punt el govern hi ha d’influir? Quina és la pluralitat sostenible que volem? Amb aquestes qüestions damunt la taula, Elvira Riera, subdirectora general de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència, va encetar el debat «Pluralitat, benestar i política lingüística». L’acte, organitzat conjuntament per la Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS), filial de l’IEC, i la xarxa Cruscat, es va celebrar el 10 de juny a l’IEC.

Durant la conferència, l’autora del llibre Ètica política i diversitat lingüística. Per una política lingüística responsable va explicar que la política lingüística, com a política pública, és una política social orientada al benestar de les persones i també està orientada a preservar un bé comú, la llengua o les llengües que són patrimoni cultural d’un territori. «Els dos enfocaments coexisteixen i s’interrelacionen. La seva confluència determinarà com es gestiona la convivència de llengües en una comunitat política, i quines mesures cal prendre per garantir-ne la sostenibilitat», va explicar Elvira Riera.

La conferenciant va recordar que des dels anys vuitanta la societat catalana ha canviat extraordinàriament, en tots els àmbits, ja sigui demogràficament o pel que fa als valors, «per això, convé repensar alguns dels aspectes teòrics i discursius de les nostres polítiques lingüístiques», va sentenciar la subdirectora general de Política Lingüística.




L’economista Joan Ramon Rovira reclama una visió realista per a sortir de la crisi

 
 
Rovira destacà la bona situació geogràfica de Catalunya
JC

«Per a sortir de la crisi cal canviar el model productiu i fer reformes estructurals, però voler-lo canviar d’un salt és una il·lusió. La principal font del canvi estructural és la transformació progressiva del teixit econòmic existent.» Amb aquestes premisses el director del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira, va encetar la conferència «Escenaris d’ajustament de l’economia catalana enfront de la crisi», que va cloure el passat 15 de juny el cicle organitzat per la Societat Catalana d’Economia (SCE), «Cap on ens pot portar la crisi», iniciat el mes de febrer.

Rovira va remarcar la importància d’adoptar una visió realista per tal de sortir de la crisi i consolidar la recuperació. De cara al futur, va plantejar diversos escenaris per a un possible ajustament, a curt termini (2010), mitjà (2015) i llarg (2030). A curt termini va explicar que l’ajustament ja ha començat, ja que el nombre d’habitatges iniciats a Catalunya ha caigut de manera brutal, el crèdit s’ha desaccelerat intensament i s’ha produït un augment ràpid de l’atur. Per a assolir una reducció més ràpida de l’atur, va afirmar l’economista, «caldrà millorar la competitivitat a mitjà i llarg termini. Com? Reduint els costos laborals i augmentant la productivitat». A llarg termini, va declarar que la clau del creixement és la inversió (l’acumulació del capital físic, humà, social, institucional i tecnològic).

Joan Ramon Rovira va subratllar que el país té un gran potencial de transformació que també és herència del passat i que, entre d’altres, inclou una elevada diversificació del teixit productiu, ric en sinèrgies i fruit d’una cultura empresarial amb arrels profundes i que es troba en una situació geogràfica favorable, entre la Mediterrània i el cor d’Europa. Per acabar, va pronosticar que els cicles no desapareixeran, però que mai no es podran preveure amb prou certesa, i va expressar un desig: que en el futur les polítiques públiques hagin après, com a mínim, de les experiències passades.




La dotzena trobada matemàtica homenatja Darwin

 
El cartell de la trobada
SCM
 

La Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC, ha dedicat la dotzena trobada matemàtica a commemorar els dos-cents anys del naixement de Darwin i els cent cinquanta de la publicació de L’origen de les espècies. A la jornada, celebrada el 5 de juny sota el títol «Geometria, evolució i matemàtica», hi va intervenir Joan Saldaña, professor de la Universitat de Girona, que va fer un repàs als problemes de modelització de l’evolució biològica per selecció natural, la qual ha inspirat, entre altres coses, els anomenats algorismes genètics emprats en optimització. Per la seva banda, José Antonio Carrillo, de la Universitat Autònoma de Barcelona, va dissertar sobre el tema «Del món microscòpic al macroscòpic, un exemple: swarming».

Durant la trobada, també es va parlar dels «Models presentables i transformacions representables: més enllà de la teoria d’homotopia», conferència a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona Carles Casacuberta; de la reconstrucció filogenètica des de l’àlgebra i la geometria algebraica, per Jesús Fernández, de la Universitat Politècnica de Catalunya, i es va presentar el volum Santaló. Selected Works, editat amb la col·laboració de la SCM. L’encarregat de presentar-lo, Agustí Reventós (UAB), va fer un breu repàs de la biografia del professor Santaló i va exposar, des del punt de vista històric, un dels seus coneguts resultats en geometria integral: la desigualtat de Blaschke-Santaló.



La SCG tanca el curs amb una conferència sobre Solé i Sabarís

 
 
Assistents a la conferència
IEC

La sessió de cloenda del curs 2008-2009 de la Societat Catalana de Geografia (SCG) es va celebrar el 18 de juny amb la conferència «Lluís Solé Sabarís y la geografía española», en què Josefina Gómez Mendoza, catedràtica de la Universitat Autònoma de Madrid, traçà un paral·lelisme entre les trajectòries vitals i professionals dels geògrafs Lluís Solé i Manuel de Terán, directors plegats d’obres de síntesi de la geografia espanyola de referència.

La professora Gómez Mendoza destacà l’empenta que Solé i Sabarís donà als col·loquis internacionals des de la direcció de l’Institut d’Estudis Pirinencs del CSIC, i les seves aportacions a la geomorfologia espanyola, com ara la interpretació geològica de la Meseta castellana, l’explicació de l’evolució de la serralada Central a partir de blocs diagrames, i l’esquematització de les principals unitats estructurals del relleu de Catalunya.

Lluís Solé i Sabarís (Gavà, 1908 - Capellades, 1985) fou doctor en ciències naturals. Es decantà cap a la geologia gràcies al mestratge del geògraf i també membre de l’IEC Pau Vila, amb qui col·laborà científicament durant prop de mig segle. Fou catedràtic de Geografia a l’Institut Escola de la Generalitat i de Geografia Física a la UB, on va ser cap del Departament de Geomorfologia i Geotectònica. Fou el gran sistematitzador de la geomorfologia peninsular, de la geografia dels Pirineus, de les oscil·lacions del nivell de la Mediterrània occidental i de la geografia de Catalunya.



En Breu

La salinitat del riu Llobregat

El biòleg Jordi Badia va analitzar el passat 8 de juny quins són els orígens de la salinitat del riu Llobregat, que, contràriament al que sovint es dóna a entendre, no es troba en la naturalesa geològica de la conca, sinó en la salmorra lixiviada de les muntanyes de residus salins de la mineria de potassa del Bages. Aquesta conferència, titulada «El Llobregat, un riu salinitzat», va ser organitzada per la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) a les Cases d’en Puig, al Prat de Llobregat.




 

L’origen de la influença

La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) ha dedicat la darrera conferència, «Influença: un viatge d’anada i tornada entre espècies», a esbrinar l’origen de la grip A. L’encarregat de pronunciar-la va ser el professor de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, Enric Mateu de Antonio, expert en sanitat animal. L’acte es va celebrar l’11 de juny a l’IEC.

La reintroducció dels grans vertebrats

La Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i la Societat Catalana de Biologia (SCB), filials de l’IEC, van organitzar el passat 17 de juny, a l’Institut, la sessió conjunta «La reintroducció de grans vertebrats a Catalunya: bases biològiques i ecològiques», amb les intervencions d’Eduard Durany, Carme Rosell i Santiago Palazón.




Properes cites

IX Jornada de Biologia Evolutiva

El proper 6 de juliol, la Societat Catalana de Biologia (SCB) celebrarà a l’IEC la IX Jornada de Biologia Evolutiva en què es posaran al dia totes les matèries relatives a aquesta branca de la biologia: genètica de poblacions, evolució molecular, genòmica comparada, filogènia o citogenètica, entre altres. En finalitzar la jornada, s’atorgarà el III Premi Antoni Prevosti de Biologia Evolutiva a la millor comunicació presentada per un jove investigador i es presentarà el volum 60 dels Treballs de la SCB en commemoració de l’Any Darwin.



II Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola

Els dies 9 i 10 de juliol se celebrarà a Lavern (Subirats - Alt Penedès) el II Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola, organitzat, entre d’altres, per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC. Es tracta d’un congrés que vol ésser instrumental, d’idees, vinculat al lloc i internacional al mateix temps, i pretén aportar novetats, debats i reflexions. I vol ésser també una eina per al redreçament del paisatge penedesenc en les dimensions culturals i econòmiques.



 

Els grans sistemes d’emmagatzematge distribuït

La Societat Catalana de Tecnologia (SCT) organitza el 7 de juliol a la sala d’actes de la Facultat d’Informàtica de Barcelona la conferència «La gestió del funcionament de grans sistemes d’emmagatzematge distribuït», a càrrec d’Scott A. Brandt, professor de ciències de la computació a la Universitat de Califòrnia a Santa Cruz (UCSC), director del Laboratori de Recerca de Sistemes UCSC i cofundador i director de la UCSC / Los Alamos Institute for Scalable Scientific Data Management (ISSDM).



Barcelona: la Ciutat Vella i el Poble Nou

El 21 de juliol, a les 19 h, l’IEC acollirà la presentació del llibre Barcelona: la Ciutat Vella i el Poble Nou. Assaig de geologia urbana, d’Oriol Riba. A l’acte hi intervindran Salvador Giner, president de l’Institut; Rafael Foguet, president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB); Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques; Ramon Garcia-Bragado, tinent d’alcalde d’Urbanisme, Infraestructures i Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona; David Serrat, president de la Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l'IEC; l’autor de l’obra, i Carmina Virgili, acadèmica de la RACAB.




s