L’IEC participa en el XVI congrés de llengües pirinenques
El VII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana analitza el fenomen migratori
El TERMCAT publica un diccionari d’infermeria en català
En breu
Properes cites
L’IEC participa en el XVI congrés de llengües pirinenques
|
Els membres de les acadèmies |
|
|
|
|
Mapa dels Pirineus |
Euskaltzandia |
|
Del 6 al 10 d’octubre s’ha celebrat a Pamplona el XVI Congrés Internacional d’Euskaltzaindia, l’Acadèmia Basca, que enguany compleix noranta anys. Sota el títol «Les llengües dels Pirineus: passat i present», la cita ha reunit representants de les quatre llengües històriques dels Pirineus: el català, l’occità, el basc i l’aragonès. Així doncs, a més de l’entitat organitzadora, hi han assistit els membres de la Secció Filològica de l’IEC, Joan Martí i Castell, Ramon Sistac, Joaquim Rafel i Miquel Àngel Pradilla, i Joan Anton Rabella, cap de l’Oficina d’Onomàstica; membres de l’Institut d’Estudis Occitans i de l’Acadèmia de l’Aragonès. Durant la seva intervenció, Joan Martí, va afirmar que «no hi ha llengües millors que d’altres: totes són normals i totes serveixen per a expressar una determinada visió de l’univers. Així doncs, cap llengua hauria de ser menyspreada, ja sigui perquè el seu nombre d’habitants és reduït o bé perquè pertany a un territori petit». El president de la SF va acabar el seu discurs assegurant que «la unió i la reunió de les acadèmies és una demostració tangible de la nostra insubornable voluntat».
El congrés es va inaugurar el dia 6 amb la conferència de l’eminent romanista Michael Metzeltin titulada «Les llengües dels Pirineus» i es va tancar el dia 10 amb la intervenció dels presidents dels quatre organismes. A més, es va retre homenatge a la memòria de Henrike Knörr, membre de l’Acadèmia Basca recentment desaparegut.
Durant les jornades, el president d’Euskaltzaindia, Andrés Urrutia, va declarar: «crec que a tots ens uneix l’estima per l’euskera, l’aragonès, el català i l’occità i la nostra preocupació pel seu futur, un futur que no consisteix en anar en contra de ningú, sinó amb tothom».
Programa
Reportatge fotogràfic:
El VII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana analitza el fenomen migratori
|
|
Imatge del tríptic del congrés
|
CCEPC |
«Els processos migratoris a les terres de parla catalana. De l’època medieval a l’actualitat» és el títol del VII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) ―amb què col·labora l’IEC―, que es va celebrar del 16 al 18 d’octubre a la Universitat de València. Durant tres dies es va analitzar el tema migratori en tota la seva amplitud cronològica i territorial, des de l’època medieval fins a l’actualitat, i des de les perspectives historiogràfica, sociològica, demogràfica, etnogràfica i literària. En total, s’hi van presentar trenta-vuit treballs entre conferències i comunicacions i s’hi va celebrar una taula rodona sobre la immigració actual.
Les conferències i comunicacions del VII Congrés de la CCEPC es van dividir en quatre blocs: la colonització feudal de la Catalunya Nova, les Illes Balears i el País Valencià; de l’expulsió dels jueus i els moriscos a les immigracions franceses de l’època moderna; les migracions contemporànies, i llengua, literatura i material etnogràfic vinculats als processos migratoris de les terres de parla catalana. La conferència inaugural i la de cloenda van anar a càrrec de Dolors Bramon, de la Universitat de Barcelona, i Joan Armangué, respectivament. La primera conferència es titulà «La islamització d’Hispània, un procés migratori de musulmans» i la d’Armangué, «Repoblament i continuïtat cultural a l’Alguer (s. XIV i XVI)».
La CCEPC és una associació federativa, amb seu a l’IEC, que aglutina una bona part dels centres d’estudis de les terres de parla catalana (cent dos, actualment) i que té com a objectiu fomentar la difusió de les activitats, les publicacions i els projectes dels centres, donar-los suport tècnic, propiciar la recerca mitjançant congressos i jornades i estimular el reconeixement i el suport institucionals a la feina que es fa als territoris de parla catalana.
Programa:
El TERMCAT publica un diccionari d’infermeria en català
|
|
Assistents a la presentació
|
IEC |
El Diccionari d’infermeria ha estat impulsat pel TERMCAT i s’ha fet amb l’assessorament del Consell de Col·legis de Diplomats en Infermeria de Catalunya i la Comissió NORCAI (Normalització del Català en l’Àmbit de la Infermeria), amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Andorra.
L’obra conté més de mil denominacions catalanes, amb definició i equivalències en castellà, francès i anglès; i recull alguns dels neologismes regulats pel Consell Supervisor del TERMCAT, com ara apoderament (alternativa a l’anglès empowerment), assertivitat, comaratge, distanàsia, gestió de casos (alternativa a l’anglès case management) o reacció adversa. L’objectiu d’aquesta publicació és consolidar uns fonaments terminològics i conceptuals de la infermeria, que actualment es troben en procés d’evolució i de renovació.
L’acte de presentació, que va tenir lloc a la seu de l’IEC, va ser presidit per Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica. A més, hi van intervenir Francesc Xavier Rodríguez, director de Serveis del Departament de Salut; Rosa Colomer, directora del TERMCAT; Mariona Creus, degana del Consell de Col·legis de Diplomats en Infermeria de Catalunya; Joan Sans, cap del Servei de Política Lingüística del Govern d’Andorra; Roser Tey, presidenta de la NORCAI, i Núria Cuxart, infermera i coordinadora de l’assessorament tècnic del Diccionari d’infermeria. Durant l’acte, l’escriptor Ignasi Riera va fer una breu dissertació sobre les implicacions socials de la infermeria.
Tots els termes de la psiquiatria, ara en línia
El TERMCAT també acaba de publicar la versió en línia del Diccionari de psiquiatria, una obra on s’hi defineixentermes com neuroimatge, malaltia d’Alzheimer, suïcidi col·lectiu o trastorn límit de la personalitat. L’obra s’adreça als professionals de la salut mental —especialment als qui treballen en l’àmbit assistencial—, als estudiants de medicina i d’altres disciplines afins a la psiquiatria, així com als mediadors lingüístics (periodistes, traductors o correctors especialitzats) que necessiten una eina de consulta pràctica per resoldre els seus dubtes terminològics.
El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat, l’IEC i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’encarrega de promoure i coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.
Terricabras, nou directiu del PEN Internacional
El membre de l’IEC Josep Maria Terricabras ha estat nomenat nou president del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del PEN Internacional, una organització mundial d’escriptors. Durant el seu discurs de presentació, el filòsof va marcar com a línies estratègiques la defensa de les llengües com a dret humà bàsic i el seguiment i l’ampliació dels suports a la Declaració Universal dels Drets Lingüístics.
«25 anys de les publicacions del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre»
|
|
La mostra a l'IEC |
IEC |
|
Fins al 6 d’octubre s’ha pogut veure l’exposició «25 anys de les publicacions del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre» a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC. La mostra fa un repàs a les cinquanta-cinc publicacions del centre i a altres obres a les quals ha donat suport. Totes aquestes publicacions tenen l’objectiu de desenvolupar, divulgar i fomentar els valors culturals, científics i artístics de la comarca de la Ribera d’Ebre. L’exposició es va inaugurar per primera vegada a Flix el 23 d’abril passat i s’inclou dins les activitats organitzades pel CERE amb motiu del 25è aniversari.
Reportatge fotogràfic:
|
|
V Jornada de Física i Química a l’IEC
La Societat Catalana de Física (SCF), la Societat Catalana de Química (SCQ) i l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya (APFQC) van celebrar el 15 d’octubre la V Jornada de Física i Química, enguany dedicada a la nova matèria de batxillerat, ciències per al món contemporani (CMC). Entre altres qüestions, s’ha debatut quins recursos poden oferir les institucions de recerca i de divulgació d’aquesta als professors i alumnes.
Programa
Turisme a l’Antàrtida
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut, va organitzar el passat 14 d’octubre la conferència «Impacte ambiental del turisme a l’Antàrtida», a càrrec del geògraf, naturalista, doctor en ciències ambientals, professor titular i investigador del Departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, Martí Boada.
Llengües minoritàries
La Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC va organitzar el 16 d’octubre a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona la conferència «Minority languages in the linguistic landscape» i el dia 17 a la Sala Pi i Sunyer, «The Frisian languages in Europe: (West-)Frisian. North-Frisian and Saterfrisian», a càrrec de Durk Gorter, de la Universitat d’Amsterdam. Els dos actes formen part del cicle de conferències «La gestió interestatal de llengües transfrontereres».
75è aniversari de la visita de la ICHN a Menorca
En commemoració del setanta-cinquè aniversari de la visita de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) a Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis i la ICHN van organitzar una trobada a Menorca el primer cap de setmana d’octubre. Durant la trobada es van celebrar taules rodones i es van realitzar diverses excursions.
Programa:
|
«La crisi econòmica internacional, i ara què?»
El membre de l’IEC Joaquim Muns inaugura el 21 d’octubre el curs acadèmic 2008-2009 de la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’IEC, amb la conferència «La crisi econòmica internacional; i ara què?». Muns és catedràtic d’Organització Econòmica Internacional de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la (UB), va ser director executiu del Fons Monetari Internacional (1978-1980) i del Banc Mundial (1980-1982) i membre del Consell de Govern del Banc d’Espanya. Entre els anys 1987 i 1989 també va ocupar un escó de diputat al Parlament Europeu i va exercir la vicepresidència de la delegació de l’Eurocambra per a les relacions amb l’Amèrica del Sud.
Arxius de Joan Fuster
L’IEC acollirà a partir del 22 d’octubre i fins a l’11 de novembre l’exposició «Arxius de Joan Fuster», que ha produït la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València i que s’ha pogut traslladar a l’Institut en una versió reduïda, però ben representativa, de l’enorme quantitat de documents conservats als arxius de l’escriptor.
Més informació
«Es pot fer ciència viatjant?»
Acció Cultural del País Valencià, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i l’IEC organitzen el 22 d’octubre a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània l’activitat «Es pot fer ciència viatjant?», amb la participació de Josabel Belliure, professora d’ecologia de la Universidad de Alcalá de Henares; Jordi Serrallonga, director d’Homínid Grup d’Orígens Humans, Parc Científic de Barcelona i Guia d’Expedicions de Ciència i Aventura; i Begonya Vendrell, investigadora del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona. Moderarà l’acte la periodista d’El Temps Núria Cadenes. Entre d’altres qüestions es tractarà la compatibilitat entre el turisme i la preservació dels paratges d’interès natural.
VII Col·loqui Internacional Verdaguer
L’objectiu del VII Col·loqui Internacional Verdaguer és conèixer de més a prop com els catalans varen organitzar unes estructures conceptuals, socials i econòmiques que, modificades al llarg de cent anys més, han permès que la llengua i la literatura catalanes mantinguessin el mateix sistema fins al segle XXI. A més d’aquestes dinàmiques, el Col·loqui proposa com a tema prioritari estudiar el paper que grans escriptors com ara Verdaguer, Guimerà, Oller o Yxart varen tenir en els primers anys de la construcció d’aquest sistema.
La trobada, sota el títol de «La construcció contemporània del sistema lingüisticoliterari català», es durà a terme del 6 al 8 de novembre de 2008 a Barcelona, Vic i Folgueroles.
III Congrés d’Enginyeria i Cultura Catalana
Josep Amat, membre de l’IEC, presidirà el III Congrés d’Enginyeria i Cultura Catalana, que tindrà lloc a Palma del 4 al 6 de desembre. Aquesta tercera edició tindrà el lema «Tecnologia, territori i societat».
Més informació
V Congrés Català de Sociologia
Els dies 17 i 18 d’abril de 2009 tindrà lloc al Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona el V Congrés Català de Sociologia, organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut. En aquesta ocasió, en el Congrés s’abordarà monogràficament el tema de la immigració. S’analitzarà com s’investiga en sociologia el fet immigratori actual a Catalunya i, més concretament, quins efectes visibles o invisibles, explícits o implícits, volguts o perversos i d’inclusió o d’exclusió social comporta. Aquestes qüestions seran tractades en tres conferències, tres taules temàtiques i una sessió de debat dels grups de treball.
Programa: |
|
L’IEC i el CEC presenten el llibre Fer país, conèixer món: La cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya
L'IEC i el CEC presenten el 21 d'octubre el llibre Fer país, conèixer món: La cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya, una mostra del fons cartogràfic del CEC que, amb més de sis mil documents cartogràfics compilats des de 1870, és una de les col·leccions més importants de mapes antics de Catalunya. A més, el proper dimecres 5 de novembre, s’inaugurarà al claustre de l’Institut l’exposició «Fer país, conèixer món», que es podrà veure fins al 5 de desembre.
Jornades de Llengua i Estadística
L’Idescat, l'IEC, la Secretaria de Política Lingüística, el TERMCAT i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) organitzen els dies 20 i 21 de novembre a la seu de l’acadèmia catalana les I Jornades de Llengua i Estadística. Els objectius són, d’una banda, conèixer la interdependència d’aquestes dues disciplines científiques i, de l’altra, crear un espai de debat i de reflexió per als professionals de l’estadística, la llengua i la comunicació.
Més informació
Homenatge a Rafael Caria
La Secció Filològica (SF) de l’IEC organitza de cara al proper 11 de novembre a la Casa de Convalescència una sessió en memòria del membre de l’IEC Rafael Caria, que va morir el 9 d’abril passat a l’Alguer. Caria va contribuir decisivament al coneixement de la lexicografia i la toponímia alguereses, així com al coneixement de la realitat social de l’Alguer.
Diccionari de les ciències ambientals en línia
La Secció de Ciències i Tecnologia (SCCT) i la Secció de Ciències Biològiques (SECCB) de l’Institut presenten el proper 29 d’octubre l’edició en línia del Diccionari de les ciències ambientals, realitzat amb el suport del programa «Diccionari de ciència i tecnologia». En l’acte intervindran els presidents de les seccions, Josep Vigo i David Serrat; el director del diccionari, Pere Riera; el director de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Louis Lemkow, i el director del programa i vicepresident de l’IEC, Salvador Alegret.
Propostes sobre el diàleg intercultural
En el marc de l’Any Internacional de les Llengües i l’Any Europeu del Diàleg Intercultural, la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació ha organitzat la jornada «Diàleg Intercultural: experiències i propostes» de cara al proper 19 de novembre. La intenció de la jornada és difondre i posar en comú les experiències i les activitats que s’han fet i es fan a Catalunya en matèria de planificació lingüística, educació i integració.
Programa:
X Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica
La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCCT), filial de l’IEC, convoca, del 13 al 16 de novembre de 2008, la X Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica, una reunió científica general que, cada dos anys, té l’objectiu d’acollir els treballs de recerca i les activitats que porten a terme tant els seus socis com tots aquells que hi participen. En aquesta ocasió, la trobada tindrà lloc a Lleida, ciutat universitària des del 1300, amb una vida cultural molt intensa i capital de la cultura catalana el 2007.
VIII Jornada de Virologia
La Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, organitza la VIII Jornada de Virologia, que es durà a terme els propers dies 17 i 18 de novembre. Sota el títol «Quasispecies: past, present and future, 30th anniversary», la reunió s’obrirà amb una breu revisió històrica de les conclusions més rellevants d’aquests últims trenta anys, però l’objectiu és posar al dia les qüestions que més preocupen actualment, com ara els tractaments vírics per a malalties com la sida. Així mateix, es discutiran les noves estratègies per a tractar aquesta malaltia vírica mundial i d’altres.
Inscripcions
«Nous reptes per a la perspectiva crítica en comunicació i cultura»
El 28 de novembre de 2008, la seu de Barcelona de l’IEC acollirà el segon congrés nacional de la secció espanyola de la Unión Latina de Economía Política de la Información, la Comunicación y la Cultura, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC. Amb el lema «Nous reptes per a la perspectiva crítica en comunicació i cultura», el Congrés té per objectiu promoure el pensament crític des de la perspectiva de l’economia política en els àmbits que li són propis —la informació, la comunicació i la cultura— davant els nous reptes actuals i futurs.
|
|