Activitats

Lleida i Mallorca recorden el rei Jaume I

L’IEC diposita l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova

Comencen les obres de condicionament del nou local de l’Institut a Barcelona

La SQC llança la primera revista en llengua catalana adreçada als professors de química de secundària

En breu

Properes cites

 

Lleida i Mallorca recorden el rei Jaume I

 
Jaume I en la conquesta de Mallorca     
Fototeca.cat
 

Des del passat mes de febrer, en què es varen complir vuit-cents anys del naixement del rei Jaume I (Montpeller, 1208 - València, 1276), s’han celebrat arreu de Catalunya congressos, exposicions i actes institucionals i acadèmics per tal de recordar i posar al dia la figura del que fou pare del Països Catalans.

En aquesta mateixa línia, a Lleida, del 16 al 19 de setembre, hi tindrà lloc el simposi internacional «L’Església en temps de Jaume I», en una trobada organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs. La trobada se celebra en una ciutat que, juntament amb les terres del ponent català, tingué una remarcada importància en la vida del monarca. Durant les jornades, hi haurà conferències, debats, concerts i visites guiades al Museu i la Seu de Lleida. Entre altres experts, hi participarà l’eclesiàstic i historiador Antoni Pladevall, membre de l’IEC. La lliçó inaugural, titulada «Roma e la Corona d’Aragona nel xiii sec.: le bolle pontificie», serà a càrrec de Tilmann Schmidt, de la Universitat de Rostock (Alemanya).

D’altra banda, a Mallorca, del 13 al 15 d’octubre es tractaran quatre grans temes al voltant de Jaume I el Conqueridor: «L’expansió territorial vers les Illes», «L’economia comercial i marítima», «La política successòria de Jaume I i la creació del Regne de Mallorca» i «La figura de Jaume I en el seu temps i en la cultura moderna i contemporània». En l’organització d’aquesta trobada, també hi col·laboren el Consell Insular de Mallorca i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), que de cara al mes de novembre també organitzarà una exposició a Barcelona dedicada al dret mercantil català en temps de Jaume I.

Programa a Lleida:
Programa a Mallorca:






L’IEC diposita l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova

En la imatge, l’Equip de Govern de l’IEC diposita l’ofrena al monument de Casanova
      Montse Catalan

Com cada any, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, acompanyat de l’Equip de Govern i d’una representació dels membres de l’acadèmia catalana, va dipositar el passat 11 de setembre una ofrena floral al peu del monument de Rafael Casanova, a Barcelona, en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. 

Al llarg del matí, representants dels partits polítics i de diferents entitats i associacions del país van seguir el tradicional ritual, que consisteix a fer una ofrena davant el monument d'homenatge a l'històric conseller en cap de la Generalitat. Com també és habitual, molts d’ells van rebre les escridassades del públic, enguany menys nombrós.




Comencen les obres de condicionament del nou local de l’Institut a Barcelona

 
L'estat actual del nou local de l'IEC
IEC
 

A mitjan mes d’agost van començar les obres de condicionament del nou local de l’IEC, situat a la plaça de Salvador Seguí, a pocs minuts de la Casa de la Convalescència. Segons les previsions, les obres acabaran el mes de gener de l’any que ve. La reforma del local, de 640 m2, coincideix amb la compra d’un altre espai de 1.000 m2, situat entre els carrers de Sant Ramon i Sant Oleguer, i que s’utilitzarà com a dipòsit de publicacions.

L’adquisició dels nous espais permet alleugerir els dos edificis on actualment es concentren les activitats de l’IEC —Casa de la Convalescència i Maria Aurèlia Capmany— mitjançant el trasllat als nous locals d’algunes de les unitats organitzatives actuals. A més, es podrà iniciar una especialització dels edificis amb la finalitat d’ordenar les activitats que s’hi desenvolupen, augmentar l’eficàcia de la institució i incrementar la comoditat de les persones que hi treballen.

D’aquesta manera, al local de la plaça de Salvador Seguí s’hi concentrarà el servei editorial i s’obrirà una botiga a peu de carrer, al costat de la rambla del Raval i davant de la futura seu de la Filmoteca de Catalunya. Serà a l’aparador de la botiga on s’exposarà tota la producció editorial i científica de l’IEC. També, en aquest mateix espai, s’hi ubicaran alguns dels projectes de recerca que actualment són a l’edifici del carrer de Maria Aurèlia Capmany.

Reportatge fotogràfic:



La SQC llança la primera revista en llengua catalana adreçada als professors de química de secundària

 
Portada de la nova revista
 

La Societat Catalana de Química (SCQ), societat filial de l’IEC, ha llançat recentment EduQ, la primera revista en llengua catalana adreçada al personal docent de química. L’objectiu d’aquesta nova publicació és «esdevenir un referent per als professors de química de tots els nivells, però especialment per als de secundària», en paraules de l’editora, Fina Guitart. De forma més específica, EduQ pretén ajudar el professorat en aspectes com la innovació a les aules i als laboratoris, a més de facilitar-los estratègies i recursos per a ensenyar i perquè els alumnes desenvolupin competències científiques lligades al coneixement de la química.

EduQ està dividida en catorze seccions que abracen aspectes molt diversos relacionats amb l’ensenyament de la química com, per exemple, temes d’actualitat, formació del professorat, noves tecnologies o innovació a l’aula. La revista és quadrimestral i es distribuirà als socis de la SCQ i, pròximament, als professors de secundària.

La SCQ va néixer el 1932 i té com a objectiu fomentar el conreu i la difusió de totes les manifestacions del coneixement científic. Des de l’any 2000, publica la Revista de la Societat Catalana de Química, que funciona com la principal via de comunicació entre els socis.




En Breu

Josep Guitart ingressa a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

Josep Guitart i Duran, membre de l'IEC, ingressarà com a acadèmic electe a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el dia 17 de setembre de 2008. Durant l’acte, que tindrà lloc al saló d’actes de la l’entitat (Casa Llotja de Mar), el catedràtic d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) llegirà el seu discurs d’ingrés, titulat «L’arqueologia i els orígens de les ciutats romanes de Catalunya».



 



 

En memòria de Jordi Sans i Sabrafen

L’Ajuntament de Figaró-Montmany va celebrar el passat 11 de setembre un acte en memòria del membre de l’IEC Jordi Sans i Sabrafen (1933-2004), durant el qual va inaugurar un carrer amb el seu nom. Sans i Sabrafen, doctor en cirurgia i medicina per la Universitat de Barcelona (UB), va ser cap de la Unitat d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital del Sagrat Cor, vicepresident de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Homenatge a Emili Giralt

La Universitat de Barcelona (UB) celebrarà el 30 de setembre un acte d’homenatge a l’historiador Emili Giralt, membre de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de l’IEC, que va morir el passat 16 d’abril a Barcelona. Giralt fou tresorer de l’IEC des del 1984 fins al 1986 i en fou nomenat president el 1987, càrrec que desenvolupà fins al 1995. També ocupà el càrrec de director del Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI).

L’acte se celebrarà a I’aula magna de la Facultat de Filosofia, Geografia i Història de la UB i hi intervindran el president de l’IEC, Salvador Giner, i els historiadors Rafael Aracil, Josep Colomé, Llorenç Ferrer, Josep Fontana, Pelai Pagès, Pedro Ruiz Torres i Antoni Segura.

A més, els historiadors Josep M. Salrach i Eva Serra, membres de l’Institut, presentaran l’obra completa dirigida pel professor Giralt Història agrària dels Països Catalans.



Properes cites

El riu és viu

Dins del Cicle de Projeccions de Fotografia de Natura, organitzat per la Societat Catalana de Fotògrafs de la Natura, grup de treball de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC, el proper 25 de setembre es projectarà El riu és viu. El Llobregat des d’Albufera fins al Delta, a càrrec de Joan Guillamat.



Montilla inaugura el curs de l’IEC

El proper 13 d’octubre es farà la inauguració del curs 2008-2009 de l’IEC, amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla.



IV Jornades d’Intercanvi Cultural

Del 10 al 12 d’octubre se celebraran a Eivissa les IV Jornades d’Intercanvi Cultural, organitzades per la Societat Verdaguer, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic i el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Entre d’altres, cal destacar la conferència de Joan Veny, membre de l’IEC, titulada «El dialecte eivissenc».

Programa:



III Congrés d’Enginyeria i Cultura Catalana

Josep Amat, membre de l’IEC, presidirà el III Congrés d’Enginyeria i Cultura Catalana, que tindrà lloc a Palma del 4 al 6 de desembre. Aquesta tercera edició tindrà el lema «Tecnologia, territori i societat».

Més informació



18è Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

El 18è Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana (CMBLC) se celebrarà els dies 12, 13 i 14 d’octubre de 2008 a Girona. La idea és reunir-hi professionals dels diversos camps de les ciències de la vida i de la salut per a debatre temes que afecten a tothom. Joan Massagué, membre de l’IEC, serà l’encarregat d’encetar aquest Congrés, amb la conferència «L’oncologia del segle XX».



X Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCCT), filial de l’IEC, convoca, del 13 al 16 de novembre de 2008, la X Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica, una reunió científica general que, cada dos anys, té l’objectiu d’acollir els treballs de recerca i les activitats que porten a terme tant els seus socis com tots aquells que hi participen. En aquesta ocasió, la trobada tindrà lloc a Lleida, ciutat universitària des del 1300, amb una vida cultural molt intensa i capital de la cultura catalana el 2007.

VII Col·loqui Internacional Verdaguer

 
  Jacint Verdaguer

L’objectiu del VII Col·loqui Internacional Verdaguer és conèixer de més a prop com els catalans varen organitzar unes estructures conceptuals, socials i econòmiques que, modificades al llarg de cent anys més, han permès que la llengua i la literatura catalanes mantinguessin el mateix sistema fins al segle XXI. A més d’aquestes dinàmiques, el Col·loqui proposa com a tema prioritari estudiar el paper que grans escriptors com ara Verdaguer, Guimerà, Oller o Yxart varen tenir en els primers anys de la construcció d’aquest sistema.

La trobada, sota el títol de «La construcció contemporània del sistema lingüisticoliterari català», es durà a terme del 6 al 8 de novembre de 2008 a Barcelona, Vic i Folgueroles.

V Congrés Català de Sociologia

 

Els dies 17 i 18 d’abril de 2009 tindrà lloc al Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona el V Congrés Català de Sociologia, organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut. En aquesta ocasió, en el Congrés s’abordarà monogràficament el tema de la immigració. S’analitzarà com s’investiga en sociologia el fet immigratori actual a Catalunya i, més concretament, quins efectes visibles o invisibles, explícits o implícits, volguts o perversos i d’inclusió o d’exclusió social comporta. Aquestes qüestions seran tractades en tres conferències, tres taules temàtiques i una sessió de debat dels grups de treball. El proper dia 30 de setembre es tanca el termini de presentació de resums de comunicacions per assistir al congrés.
Programa:

 

«Les matemàtiques poden ajudar en la recerca en biomedicina?»

 

La Societat Catalana de Biologia i la Societat Catalana de Matemàtiques, filials de l’IEC, han organitzat, juntament amb el Centre de Recerca Matemàtica, la sessió «Les matemàtiques poden ajudar en la recerca en biomedicina?», que es durà a terme el proper 27 de setembre a l’IEC.

Més informació



Sobre la modernitat

Els dies 9 i 10 d’octubre se celebren els Col·loquis de Vic, una trobada organitzada per la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, que reuneix els millors professionals de les humanitats i especialistes universitaris del moment per tal d’aprofundir en un tema comú. Aquesta edició, la tretzena, és dedicada a «La modernitat», entesa des de dos àmbits diferents: «Modernitat i filosofia» i «Modernitat, ciència i art».

Programa:



En memòria de Solé i Sabarís

En la sessió inaugural del curs 2008-2009 de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC, que es farà el proper 25 de setembre, es recordarà la figura de Lluís Solé i Sabarís (1908-1985) en ocasió del centenari del seu naixement. Hi intervindran David Serrat i Congost, catedràtic de Geodinàmica de la Universitat de Barcelona, que parlarà de «La geomorfologia dels Pirineus: aportacions del doctor Solé i la seva escola», i Joan Vilà-Valentí, catedràtic emèrit de Geografia de la Universitat de Barcelona, que tractarà de «La personalitat humana i científica de Lluís Solé i Sabarís».

VIII Jornada de Virologia

La Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, organitza la VIII Jornada de Virologia, que es durà a terme els propers dies 17 i 18 de novembre. Sota el títol «Quasispecies: past, present and future, 30th anniversary», la reunió s’obrirà amb una breu revisió històrica de les conclusions més rellevants d’aquests últims trenta anys, però l’objectiu és posar al dia les qüestions que més preocupen actualment, com ara els tractaments vírics per a malalties com la sida. Així mateix, es discutiran les noves estratègies per a tractar aquesta malaltia vírica mundial i d’altres.

Inscripcions

VII Congrés de la CCEPC

La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) prepara el VII Congrés de l’entitat, que es titularà «Processos migratoris a les terres de parla catalana. De l’època medieval a l’actualitat» i que es durà a terme del 16 al 18 d’octubre de 2008 a València. Es vol tractar el fenomen migratori en tota la seva amplitud cronològica (des de l’època medieval) i territorial, i no exclusivament des d’una perspectiva historiogràfica, sinó també des de la sociologia, la demografia, l’etnografia i la literatura.

Programa:

75è aniversari de la visita de la ICHN a Menorca

En commemoració del setanta-cinquè aniversari de la visita de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) a Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis i la ICHN organitzen una trobada a Menorca el primer cap de setmana d'octubre. Durant la trobada se celebraran taules rodones i es realitzaran diverses excursions. El període per a la inscripció s'acaba el 28 de juliol.

Programa preliminar:



«Nous reptes per a la perspectiva crítica en comunicació i cultura»

El 28 de novembre de 2008, la seu de Barcelona de l’IEC acollirà el segon congrés nacional de la secció espanyola de la Unión Latina de Economía Política de la Información, la Comunicación y la Cultura, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC. Amb el lema «Nous reptes per a la perspectiva crítica en comunicació i cultura», el Congrés té per objectiu promoure el pensament crític des de la perspectiva de l’economia política en els àmbits que li són propis —la informació, la comunicació i la cultura— davant els nous reptes actuals i futurs.



XXIV Trobades Científiques de la Mediterrània


Aquestes trobades, que enguany tenen per títol «La física en les ciències de la vida» i que se celebraran a Maó del 6 al 8 d’octubre, sorgeixen amb un clar tarannà multidisciplinari i transversal i tenen com a objectiu principal reflectir de quina manera la física, la química, la biologia, la medicina, la farmacologia i altres disciplines es troben cada cop més interrelacionades pel que fa a la recerca en l’àmbit de les ciències de la vida.

Les trobades són organitzades per la Societat Catalana de Física (SCF), filial de l’IEC, i la Secció de Ciència i Tècnica de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) juntament amb l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN2UB).

Més informació


s