|
El Primer Fòrum de Sociologia, sota el títol «La investigació sociològica i el debat públic», se celebrarà a Barcelona del 5 al 8 de setembre. La trobada, a la qual s’espera que hi assisteixin més de tres mil acadèmics i professionals d’arreu del món, és organitzada per l’Associació Internacional de Sociologia (ISA, en les sigles en anglès), amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, i la Federació Espanyola de Sociologia (FES). La seu de l’IEC a Barcelona és un dels espais on se celebrarà aquest esdeveniment cultural.
|
|
Sílvia Ventura, llicenciada en dret i advocada en exercici des del 1980, acaba de publicar Els bojos a Catalunya 1850-2000 (Edicions 62), una obra sobre els malalts mentals, en aquests cent cinquanta anys, des del punt de vista sociològic, legislatiu i mèdic. En paraules de l’autora, és «la història dels que no tenen història, dels grans marginats». De fet, aquest ha estat el motiu que l’ha portat a escriure el llibre.
Ventura assegura que durant l’època de la Mancomunitat i la República hi havia models assistencials molt trencadors per als malalts, però que això, avui en dia ja no és així. «Actualment, no veig cap model obert ni definit, no existeix cap estudi de cap a on anem en aquesta matèria i l’únic que s’utilitza és el tractament farmacològic, més que el psicològic».
El cert és que al segle xxi els problemes psíquics són la primera malaltia del Primer Món. La societat cada vegada suporta menys el dolor, i la solució davant una mort o una separació és gairebé sempre una pastilla. Per a les malalties mentals més severes també és així. «Els malalts no es poden moure dels efectes secundaris de la medicació. Hem de reflexionar entre tots per tal que el seu futur sigui viure en comunitat».
Pel que fa a l’àmbit legislatiu, l’advocada creu que els jutges que decideixen les incapacitats i els internaments haurien de tenir una formació bàsica en psiquiatria, cosa que fins ara no es compleix. Els bojos a Catalunya és, doncs, una anàlisi exhaustiva del present, el passat i el futur de la malaltia mental, una qüestió que, no obstant tot, continua sent un estigma.
L’obra es va presentar el 26 de febrer passat a l’IEC, en un acte organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics (SCEJ), filial de l’Institut. Hi van intervenir Josep Cruanyes, president de la SCEJ, Antoni Labad, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat Rovira i Virgili i director mèdic de l’Hospital Universitari Pere Mata, Félix Pantoja, vocal del Consell General del poder Judicial, i la mateixa autora.
Recull de premsa:
|
L’obra Fer llum mostra fotografies dels monuments de Catalunya i les Illes Balears il·luminats gràcies al patrocini de la Fundació Endesa, entre ells la Casa de Convalescència, seu de l’IEC a Barcelona. En concret, inclou imatges de trenta-set dels edificis del projecte d’il·luminació de la Fundació, vint-i-nou de caire religiós i vuit de caràcter civil. Destaquen, entre altres, el claustre de les catedrals de Barcelona, Palma i Girona, la Seu Vella de Lleida, la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família, les abadies de Montserrat i Poblet, l’església de Sant Climent de Taüll, la Fundació Joan Miró i els castells de Montjuïc i Miravet.
El llibre, d’Augusto Jurado, ha estat editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA) i la Fundació Endesa. En l’acte de presentació hi van intervenir, a més de l’autor, el president de l’Institut, Salvador Giner; l’abat de Montserrat, Josep M. Soler, i el president de la Fundació Endesa, Rodolfo Martín Villa.
Des del 1998, la Fundació Endesa dedica una part dels seus recursos «a la cura i conservació del patrimoni historicoartístic mitjançant la il·luminació de monuments». La major part d’aquests projectes responen a peticions fetes per municipis, comunitats i institucions.
Reportatge fotogràfic:
Lluís Solé i Sabarís, homenatjat en el centenari del seu naixement
|
La Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB), la Secció de Ciències de la Terra de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) i l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC), van retre homenatge, el 5 de març passat, al geòleg i geògraf Lluís Solé i Sabarís, que fou membre de l’IEC des del 1964, en el centenari del seu naixement.
Lluís Solé i Sabarís, doctor en ciències naturals, es decantà cap a la geologia gràcies al mestratge del geògraf i també membre de l’IEC Pau Vila. Va ser catedràtic de Geografia a l’Institut Escola de la Generalitat i de Geografia Física a la UB. Va ser el gran sistematitzador de la geomorfologia peninsular, de la geografia dels Pirineus, de les oscil·lacions del nivell de la Mediterrània occidental i de la geografia de Catalunya. També presidí l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i va ser soci fundador de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC.
L’homenatge va tenir lloc a la Facultat de Geologia de la UB, amb la participació, entre altres, del president de la SECCT David Serrat i Christian Schlüchter, professor de l’Institut de Geologia de la Universitat de Berna i un dels millors especialistes mundials en l’estudi de les oscil·lacions de les geleres en els darrers 10.000 anys, que va cloure l’acte amb una conferència magistral titulada «Climate change and alpine glaciers. Trees vs. ice».
Reportatge fotogràfic:
L’Olimpíada Internacional de Física dóna un pas més
|
L’1 de febrer passat, la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física, organitzada per la Societat Catalana de Física (SCF), filial de l’IEC, va reunir alumnes d’ensenyament secundari d’arreu de Catalunya a les quatre capitals catalanes per determinar els representants de les universitats catalanes en la fase estatal de l’Olimpíada, organitzada per la Real Sociedad Española de Física, que se celebrarà a Oviedo del 4 al 7 d’abril, amb motiu del quart centenari de la Universitat d’Oviedo.
L'acte de lliurament dels premis de la fase catalana va tenir lloc el 29 de febrer a la Sala Prat de la Riba de l'Institut i hi van assistir tots els estudiants seleccionats per a participar a Oviedo.
Els cinc primers classificats a la fase estatal participaran en l’Olimpíada Internacional, que es durà a terme del 20 al 29 de juliol a Hanoi (Vietnam), i els alumnes que ocupin de la sisena a la novena posició participaran en l’Olimpíada Iberoamericana, que tindrà lloc a Mèxic el mes de setembre.