Activitats

Els Amics de l’Art Romànic visiten Sant Pau del Camp

L’Olimpíada Internacional de Física escull els alumnes més brillants de Catalunya

Educació i entreteniment en l’homenatge a Mendeléiev

Més de cent deu experts participen en el I Simposi d’Aqüicultura de Catalunya de la Societat Catalana de Biologia

En memòria del poeta Josep M. Llompart

La Societat Catalana de Química reuneix més de dos-cents joves investigadors a Vic

La diversitat microbiana en ambients extrems, segons Milton da Costa

En breu

Properes cites

 

Els Amics de l’Art Romànic visiten Sant Pau del Camp

Visita a l'interior del monestir
              Amics de l'Art Romànic

El 19 de gener passat, els socis dels Amics de l’Art Romànic (AAR), filial de l’IEC, van visitar el monestir de Sant Pau del Camp, de Barcelona. La visita fou a càrrec de Joan-F. Cabestany i Fort, membre de la Secció Històrico-Arqueològica.

La sessió s’inicià amb una explicació de la iconografia de la portada i de les característiques arquitectòniques exteriors de l’edifici, i passà tot seguit a l’interior del temple, on desenvolupà el context del marc històric del monestir i la importància d’aquells que el promogueren. Després, Cabestany explicà la sala capitular, fent una menció especial a la tomba de Guifré II, i passà tot seguit al claustre, on va comentar la temàtica iconogràfica dels capitells.

Dos nous estudis sobre pintura romànica

 
 
Acte de presentació dels estudis
AAR

Un altre dels actes als quals han assistit nombrosos socis d'AAR, així com diversos estudiosos de la cultura medieval catalana, ha estat la presentació del resultat de dues investigacions de pintura mural romànica catalana: Santa Maria de Cervià de Ter: estudi de les pintures murals del transsepte i El conjunt de pintures murals de l’església de Sant Esteve de Canapost: aproximació a l’estudi iconogràfic. El treball ha estat realitzat per M. Teresa Matas i Blanxart, presidenta d'AAR i directora del Centre d’Art Romànic Català (ARCAT), per Josep M. Palau i Baduell, que forma part d’aquest centre com a ajudant d’investigació, i per Pere Rovira i Pons, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

L’acte, que es va dur a terme el 23 de gener al Saló del Vigatà del Palau Moja de la Generalitat, va ser presidit per Josep M. Carreté Nadal, director general de Patrimoni Cultural. Glossà la síntesi de l’estudi Joan-F. Cabestany i Fort. L’acte acadèmic va finalitzar amb unes paraules de Josep M. Carreté Nadal, en les quals va subratllar la importància i l’interès que té l’ARCAT per a estudiar i catalogar el patrimoni medieval català.





L’Olimpíada Internacional de Física escull els alumnes més brillants de Catalunya

 
Participants de l'Olimpíada
SCF
 

La fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física va reunir, l’1 de febrer passat, alumnes d’ensenyament secundari d’arreu de Catalunya a les quatre capitals catalanes per a comprovar el seu nivell en física. La Societat Catalana de Física (SCF), filial de l’IEC, va ser l’encarregada d’organitzar aquesta fase de l’Olimpíada, amb la subvenció del Departament d’Educació i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat.

L’objectiu de la prova no era comprovar el nivell mínim de coneixements sobre els diferents temes, sinó la comprensió de les lleis de la física, així com el grau de maduresa i creativitat dels alumnes.

Els guanyadors catalans participaran en la fase estatal de l’Olimpíada, organitzada per la Real Sociedad Española de Física, que se celebrarà a Oviedo del 4 al 7 d’abril, amb motiu del quart centenari de la Universitat d’Oviedo. Els cinc primers classificats a la fase estatal participaran en l’Olimpíada Internacional, que es durà a terme del 20 al 29 de juliol a Hanoi (Vietnam), i els alumnes que ocupin de la sisena a la novena posició participaran en l’Olimpíada Iberoamericana, que tindrà lloc a Mèxic el mes de setembre.

L’Olimpíada Internacional de Física té l’origen en les competicions organitzades per Txecoslovàquia, Hongria i Polònia el 1967. Des de llavors, s’hi han unit la majoria de països d’Europa i Amèrica.

Infonit, a BTV:







Educació i entreteniment en l’homenatge a Mendeléiev

Demostració d'experiments químics durant l'acte
               Jordi Pareto

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’IEC, van retre homenatge el 6 de febrer al descobridor de la taula periòdica dels elements, Dmitri Ivanovitx Mendeléiev (1834-1907), en el centenari de la seva mort.

L’homenatge va consistir en dues conferències, una dedicada als orígens i el debat actual sobre la taula periòdica, a càrrec d’Eric R. Scerri, professor del Departament de Química i Bioquímica de la Universitat de Califòrnia (Estats Units), i l’altra sobre el binomi ensenyament-entreteniment, a càrrec de Rudi van Eldik, professor de química inorgànica i analítica de la Universitat d’Erlangen-Nuremberg (Alemanya), amb una demostració en directe de diversos experiments químics.

Eric R. Scerri analitzà els èxits i les limitacions del mètode emprat pel científic rus i l’impacte de la física i d’altres disciplines a l’hora de fer una anàlisi global sobre el sistema periòdic; mentre que Rudi van Eldik va parlar sobre «Química experimental: educació i entreteniment», a més de demostrar que ensenyament i entreteniment poden anar plegats en l’aprenentatge de la química.

Durant l’acte, Àngel Messeguer, president de la SCQ va presentar La regularitat periòdica dels elements químics,el quart volum de la col·lecció «Clàssics de la Química», que inclou la traducció catalana del segon article de Mendeléiev sobre l’ordenació periòdica dels elements.


Article de Pilar González : "En record de Mendeléiev i en defensa de la química"

Més informació sobre els experiments

Programa de la jornada :





Més de cent deu experts participen en el I Simposi d’Aqüicultura de Catalunya de la Societat Catalana de Biologia

La seu de l’IEC va acollir del 6 al 8 de febrer el I Simposi d’Aqüicultura de Catalunya, sota el títol «Investigació, desenvolupament i transferència en aqüicultura des de Catalunya a Europa». Més de cent deu experts van participar en aquestes jornades, que tenien com a objectiu «presentar al sector tot el que s’està fent en recerca sobre aqüicultura», tal com va apuntar Lluís Tort, president del comitè organitzador.

El Simposi va ser organitzat per la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, i la Xarxa de Referència de Recerca i Desenvolupament en Aqüicultura de la Generalitat de Catalunya (XRAQ), amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

L’obertura i la cloenda del Simposi van ser a càrrec de Ramon Moreno, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya. En l’acte també hi van participaran Lluís Tort i Joaquim Gutiérrez, director de la XRAQ.

Programa del Simposi :



En memòria del poeta Josep M. Llompart

 
Josep M. Llompart
Diari de Balears
 
Fa quinze anys va morir un dels escriptors més estimats de les Illes Balears: Josep M. Llompart (Palma, 1925-1993). L’autor de Jerusalem, i membre de la Secció Filològica de l’IEC, va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Però la seva gran tasca no va ser tan sols en l’àmbit de la literatura catalana, sinó també en la lluita per la llengua, la cultura i el país.

Llompart va destacar com a impulsor d’activitats de tot tipus en defensa de la llengua catalana a Mallorca, ja fos com a conferenciant, president de l’Obra Cultural Balear, assessor literari o professor universitari. Aquesta faceta d’home públic de vegades va postergar en un segon pla una obra poètica de gran intensitat i qualitat, basada en els grans eixos temàtics de l’amor, la mort i la pàtria.

Per a recordar-lo, l’Obra Cultural Balear (OBC), el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Cort i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) es van reunir el 28 de gener passat ben a prop de la casa on va néixer el poeta, a la cruïlla dels carrers d’Oms i de Missió de Palma. L’acte va reunir amics i coneguts de l’autor que van fer memòria sobre la figura del poeta.





La Societat Catalana de Química reuneix més de dos-cents joves investigadors a Vic

 
 
Un dels moments de la Trobada
SCQ

La Universitat de Vic va rebre els dies 28 i 29 de gener més de dos-cents participants en la V Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans, organitzada per la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’Institut. Amb aquesta edició, emmarcada en el setanta-cinquè aniversari de la constitució de la SCQ ―creada, inicialment, com a Societat Catalana de Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques―, la filial de l’IEC ha volgut donar continuïtat a les reunions científiques biennals iniciades el gener de l’any 2000 a Sitges, l’última de les quals es va celebrar el gener del 2006 a la Universitat de Lleida.

Durant la trobada hi va haver conferències, impartides per Joan O. Grimalt, del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Carmen Claver, de la Universitat Rovira i Virgili, i Modesto Orozco, de la Universitat de Barcelona; prop de cinquanta comunicacions orals, presentades per investigadors joves, i una taula rodona, titulada «I després del doctorat, què?», amb la participació de representants de les administracions públiques, de les universitats i de la indústria.

Els objectius d’aquesta iniciativa eren facilitar el coneixement dels temes d’investigació en curs dels diferents grups de recerca que treballen en química als Països Catalans; incitar els joves investigadors a ser els protagonistes de la transmissió del seu treball a la resta de la comunitat científica, i promoure la comunicació entre els investigadors que treballen en les diferents disciplines de la química.







La diversitat microbiana en ambients extrems, segons Milton da Costa

El microbiòleg portuguès Milton da Costa va pronunciar el dia 7 de febrer la conferència «A vida no limite e as suas aplicações biotecnológicas» («La vida al límit i les seves aplicacions biotecnològiques»), dins el cicle «Conferències magistrals del curs 2007-2008», que organitza la Secretaria Científica de l’IEC.

Milton da Costa va parlar de les investigacions sobre la diversitat microbiana en ambients extrems (amb temperatures superiors a 60 ºC, amb salinitats elevades o extremadament secs) i de la fisiologia d’adaptació d’aquests organismes, anomenats extremòfils. Da Costa és catedràtic del Departament de Bioquímica de la Universitat de Coimbra (Portugal) i president de la Federation of European Microbiological Societies (FEMS).

En el marc del mateix cicle, el 8 de febrer, M. Francisca Abad, directora del Departament d’Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València, pronuncià la conferència «Models de negoci de les revistes d’accés obert», sobre les diferents maneres que tenen les revistes que proporcionen accés lliure per a finançar els costos de publicació. Després d’aquesta intervenció, David H. Thomas, de l’ScholarOne Thompson, de Londres, va presentar el Manuscript Central TM Feature Highlights, programari de gestió digital d’articles.


Resum i CV de Milton da Costa

Resum i CV d’Abad i Thomas








En Breu

Premi Socarrat Major


L’Associació Cultural Socarrats ha atorgat el Premi Socarrat Major 2008 a l’Institut d’Estudis Catalans en ocasió del Centenari de l’acadèmia catalana. Salvador Alegret, vicepresident de l'IEC, va recollir el guardó d’aquesta entitat, que ha valorat «la feina admirable i insubstituïble que l’Institut d’Estudis Catalans ha fet al llarg d’aquests cent anys en pro de la llengua i la cultura catalanes, alhora que ens ratifiquem en la nostra lleialtat incondicional envers el magisteri lingüístic de la nostra acadèmia nacional».

L’Associació Cultural Socarrats, de Vila-real, es va crear fa catorze anys per commemorar anualment l’aniversari de la «cremà» de la ciutat de Vila-real, l’any 1706, en mans de les tropes borbòniques del comte de les Torres, en el context de la Guerra de Successió.


Tres centenaris a Castelló

La Delegació de l’IEC a Castelló ha commemorat tres centenaris durant aquest mes de febrer. D’una banda, Vicent Pitarch va pronunciar una conferència sobre els primers cent anys de l’Institut, amb el títol «Un producte fecund de cent anys de l’IEC: les Normes de Castelló». D’altra banda, Núria Aramon es va referir al centenari del naixement del seu pare, el que fou secretari general de l'IEC des de 1942 fins al 1989, Ramon Aramon, amb una conferència a Vila-real que duia per títol «Les relacions del doctor Ramon Aramon amb el País Valencià». Finalment, Vicent Pitarch va homenatjar Lluís Sales Boli en el seu centenari amb una conferència sobre «El món de l’excursionisme i les Normes del 32 al Castelló de Sales Bolí».


Homenatge a Margalef

 
Descoberta de la placa
ICUB
 

La casa de la ronda del Guinardó, 31, de Barcelona, on va viure el naturalista, ecòleg i membre de l'IEC Ramon Margalef, durant quaranta anys, llueix des de finals de gener una placa commemorativa. El delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Elsa Blasco, la van descobrir durant un dels actes de cloenda de Barcelona Ciència 2007, activitat a la qual també van assistir també fills i néts de Ramon Margalef, a més d’altres membres de la família.

Nascut a Barcelona el 16 de maig de 1919, Margalef es va doctorar en ciències naturals el 1952. El 1967 es va convertir en el primer catedràtic d’Ecologia d’Espanya, a la UB, on va crear el Departament d’Ecologia.

 

Un assaig sobre la literatura catalana a Sardenya

August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC, ha presentat l’assaig Sardocatalana: Llengua, literatura i cultura catalanes a Sardenya (Paiporta: Denes, 2007) a l’Institut Italià de Cultura de Barcelona, en un acte en col·laboració amb l'Asociación de Sardos en España Sant Salvador d'Horta.

Professor de filologia catalana a la Universitat de Barcelona, Bover és l’editor de Catalan Review. Autor de diversos llibres sobre literatura catalana a l’època moderna —en especial, del segle XVI—, també ha publicat treballs sobre la literatura catalana a Sardenya, sobre l’obra de Josep Sebastià Pons i sobre la catalanística internacional i, fins i tot, poesia, com ara l’antologia traduïda a l’italià Vicino al mare: Antologia poetica (Cagliari: Arxiu de Tradicions de l’Alguer, 2006).


Antoni Correig ingressa com a numerari de l’Acadèmia de Ciències i Arts

 

Des del 21 de febrer, Antoni Correig és membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB).

Correig és catedràtic de Geofísica a la Universitat de Barcelona i director del Laboratori d'Estudis Geofísics Eduard Fontserè (LEGEF), constituit el mes de novembre de 1982 per iniciativa de l’IEC. El LEGEF, amb seu a l'IEC, està format per investigadors de diferents institucions amb la finalitat comuna de col·laborar, treballar i divulgar estudis en el camp de les ciències.



Una guia per a fer més accessibles els habitatges

La Fundació Viure i Conviure de l’Obra Social de Caixa Catalunya va presentar el passat 31 de gener la Guia per un habitatge accessible per millorar l’aut'onomia de les persones amb discapacitat sensorial o amb mobilitat reduïda.

La Guia, a càrrec d’Enric Llarch, economista i especialista en temes d’habitatge social, s’emmarca en una de les línies d’actuació de la Fundació Viure i Conviure destinada a prestar suport a les persones amb dependència. Es tracta d’una eina que aporta, de manera global, pràctica i entenedora, una sèrie de recomanacions per a fer l’habitatge més accessible a les persones amb discapacitats sensorials o motores.









Properes cites

Història de les ciències de la salut

El seminari internacional «Les formes d’intercanvi d’informació científica entre els professionals de les ciències de la salut a la segona meitat del segle XIX» tindrà lloc a Mallorca del 29 al 31 de maig d’aquest any, però cal formalitzar la inscripció abans del 29 de febrer.

La trobada científica és organitzada pel Grup d'Investigació d'Història de la Saluy (GIHS-IUNICS), de la Universitat de les Illes Balears (UIB), en nom de la xarxa PHOENIX (European Thematic Network on Health and Social Welfare Policy).


Diccionari francès-català

El Dictionaire Français-Catalan de Christian Camps i René Botet (El Trabucaire) serà presentat el dijous 28 de febrer a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC. En l’acte, organitzat per la Societat Catalana de Llengua i Literatura i l’editorial, intervindran, August Bover, president de la SCLL; Joan Veny, membre de la Secció Filològica de l’IEC, i Christian Camps, de la Universitat Paul Valéry, de Montpeller.



 

«Dictat en català 2008»

L’1 de març, primer dissabte del mes, es farà el «Dictat en català» una iniciativa que ja fa nou anys que existeix. Tindrà lloc al Satèl·lit del Palau de les Exposicions de Perpinyà, ciutat «Capital de la Cultura Catalana». Per a obtenir la butlleta d’inscripció, cliqueu aquí.

El «Dictat» és organitzat per L'Institut Font Nova, en col·laboració amb diverses entitats nord- i sud-catalanes: la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, Ràdio Arrels, el Col·lectiu de Professors de Català per a Adults, l’APLEC, l’Òmnium Cultural, la Generalitat de Catalunya amb el Departament de Política Lingüística i la Casa, l’Institut d’Estudis Catalans, les edicions Larousse, l’editorial El Trabucaire i el Festival de Peralada.