Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tauler

Enllaços recomanats

Convocatòries

 

Ja està disponible la medalla del Centenari de l'IEC

 

Ja està disponible la medalla oficial del Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans (1907-2007), obra de Josep M. Subirachs. De la realització de la medalla se n'ha ocupat la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics, filial de l'IEC. 

Per adquirir-la, us podeu adreçar a la llibreria de l'IEC (932 701 636 ó publicacions@iec.cat) . El preu de la medalla de coure és de 60 euros, i el de la d'argent és de 300 euros (per encàrrec).

 

«L’IEC, lletra per lletra»

Sota aquest títol genèric, «L’IEC, lletra per lletra», cada cap de setmana de l’estiu passat, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació van emetre reportatges sobre la història i sobre què és i què fa avui l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). En total, Catalunya Ràdio va programar catorze reportatges de deu minuts cada un, realitzats per Montse Poblet, amb la producció de Marta Jerez i el suport de Comunicació de l'IEC.

Els podeu escoltar o descarregar directament en aquesta adreça electrònica.


 

El TERMCAT obre un diccionari de la sida en línia

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, el Centre de Terminologia TERMCAT ha posat a disposició dels usuaris un recull de termes procedents de la Terminologia de la sida, un diccionari elaborat l'any 2005 pel TERMCAT en col·laboració amb el Departament de Salut i amb professionals de gran experiència en el camp de la sida.

L'obra recull més de cinc-cents termes relatius a la infecció pel VIH i la sida, que s'utilitzen habitualment en l'àmbit assistencial. S'hi poden trobar termes relacionats amb les característiques biològiques del VIH (limfòcit T CD4, retrovirus), amb aspectes epidemiològics i clínics de la infecció pel VIH i la sida (criteri de sida, grup de transmissió, monitoratge, seropositiu) o amb el tractament de la malaltia (antiretroviral, compliment, malalt no progressor). A més de la denominació catalana i la definició, ofereix les equivalències en castellà, francès i anglès i, sovint, notes contextuals.

 

Josep-Lluís Carod-Rovira demana fer accessible la llengua per afavorir la «cohesió social»

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va demanar, durant el parlament que va efectuar el 21 de novembre passat en el ple del Consell Social de la Llengua Catalana, fer «accessible» el català als nouvinguts perquè «respectin la nostra llengua» i «tinguin el dret d’aprendre-la i, més important encara, de fer-se-la seva». Josep-Lluís Carod-Rovira va remarcar la necessitat, «per educació i per voluntat de cohesió social», de no posar «cap barrera, cap discriminació» als nouvinguts, perquè, segons va dir, «el millor combat contra la discriminació lingüística és no posar obstacles a la llengua».

Al llarg de la intervenció, el vicepresident del Govern i vicepresident primer del Consell Social de la Llengua Catalana va destacar la feina que ha fet la Secretaria de Política Lingüística en matèria de llengua. Josep-Lluís Carod-Rovira va manifestar que s’està avançant en la línia «adequada» i que s’han assolit fites importants pel que fa a la dotació de recursos per aconseguir l’ús de la llengua al carrer, a l’empresa o a la vida quotidiana. En aquest sentit, va fer especial èmfasi a la incorporació del català a les tecnologies de la informació o a l’impuls dels plans d’acolliment lingüístic.

Discurs de Josep-Lluís Carod-Rovira:

 

El Govern impulsa l'elaboració d'un atles d'ocells que passen l'hivern a Catalunya

El Govern ha aprovat atorgar una subvenció de 141.338 euros, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, per elaborar el primer atles de totes les espècies d'ocells que passen l'hivern o part de l'estació hivernal a Catalunya. El Servei de Protecció de Fauna i Flora i Animals de Companyia recollirà el material durant tres anys i elaborarà l'atles amb la col·laboració de l'Associació Institut Català d'Ornitologia.

Per recopilar tota la informació necessària per fer l'atles, es necessita un conjunt d'observadors important. Concretament, unes cinc-centes persones es dediquen a recopilar dades sobre les espècies d'ocells que durant els mesos d'hivern fan estades a Catalunya, coordinades per l'Associació Institut Català d'Ornitologia. Es calcula que actualment hi ha unes cent cinquanta espècies d'aquestes característiques, la majoria procedents de Rússia, el centre d'Europa o, fins i tot, Escandinàvia, que durant els mesos de fred busquen indrets més càlids, principalment, per trobar-hi aliment.

Disposar d'un atles dels ocells que passen l'hivern a Catalunya permet, a més de conèixer el nombre d'espècies que hivernen al nostre país i saber quins moviments fan, conèixer el grau d'amenaça de les diferents espècies i les seves tendències poblacionals i de distribució. L'atles és una eina útil per a planificar la caça o la gestió dels espais naturals protegits i els impactes ambientals, i, en definitiva, ajuda a efectuar una gestió més eficaç de la protecció de les espècies i de la natura en general.

 

El TERMCAT participa en un projecte multilingüe sobre el transport industrial

El Centre de Terminologia TERMCAT ha participat en un projecte multilingüe sobre els carretons de manutenció en el qual han col·laborat representants de sis llengües romàniques. L'obra, elaborada en el marc de Realiter, la Xarxa Panllatina de Terminologia, ha estat coordinada i editada per l'Oficina Quebequesa de la Llengua Francesa.

El Lèxic panllatí de carretons de manutenció recull tres-cents conceptes específics d'aquest àmbit, que és clau en la manipulació i el transport de tot tipus de materials. Presenta, per a cadascun d'aquests conceptes, com a mínim un equivalent en set llengües diferents: el francès, el català, l'espanyol, el gallec, l'italià, el romanès i l'anglès. Convé destacar que algunes de les denominacions catalanes, com ara carretó pòrtic, carretó optoguiat, estira-i-empeny o portapalets, han estat estudiades i ratificades pel Consell Supervisor del TERMCAT, organisme integrat per membres de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT que s'encarrega de la normalització terminològica en català.

 

 

El Govern destina 1,4 milions d'euros a treballs de recerca i programes formatius d'universitats i beques

El Govern va aprovar, el 4 de desembre passat, atorgar fins a 1.460.000 euros, a través de l'Institut Català de les Dones (ICD), adscrit al Departament d'Acció Social i Ciutadania, en el marc de les convocatòries de subvencions per a treballs de recerca i activitats formatives d'universitats públiques i privades, i de beques per a treballs d'investigació, per al període 2008-2009. La inversió suma un total d'1.460.000 euros en dos anys i permet que els projectes subvencionats es puguin dur a terme en dos anys. Concretament, la inversió anual serà de 730.000 euros.

Les activitats formatives i els treballs i les beques de recerca hauran de versar sobre les temàtiques següents en els àmbits de competència de l'ICD: transversalitat i pressupostos de gènere, cultura i educació, participació, temps i treballs, atenció integral i de qualitat i violència masclista.

 

 

Enllaços recomanats

Butlletí de la Xarxa CRUSCAT

UAB Divulga. Revista de divulgació científica

Bases del Premi d'Assaig Breu Eines 2008

Exposició «Pau Casals i l’exili»

 

Convocatòries

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca tres places de corrector/a de textos per al Servei Editorial

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d'administratiu/iva comptable

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de cap del Servei de Recursos Digitals

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic/a de protocol i relacions exteriors per al Gabinet de la Presidència

Més informació: